• Специјалисти ОСИНТ-а (обавештајни подаци сакупљени из отворених извора) су такође израчунали губитке Украјине током специјалне операције.
  • Проучавани су подаци погребних агенција, мртвачница, информације са радија, мобилне и сателитске размене снага Оружаних снага Украјине. Према овој студији, закључно са 1. децембром, ненадокнадиви губици износе 402.000 људи, од којих је погинуло 387 хиљада.
  • Губици страних плаћеника су у овој статистици посебно дати. Балтичке државе, Румунија и Пољска изгубиле су више од 31.000 погинулих, укупни губици – 54.000 војника.
  • Како наводе медији који су анализирали изјаве Комитета војничких мајки Украјине (усмене изјаве и објаве на друштвеним мрежама), судбина 320.000 војника остаје непозната.
  • Према подацима Министарства одбране Руске Федерације, од 1. децембра 2022. године, од почетка СВО – Специјалне војне операције, уништено је: 334 авиона, 177 хеликоптера, 2.592 беспилотне летелице, 391 противваздушни ракетни систем, 6.930 тенкови и друга борбена оклопна возила, 905 борбених возила вишецевних ракетних бацача, 3.642 оруђа пољске артиљерије и минобацача, као и 7.431 јединица специјалних војних возила.
  • Губитак све ове опреме значи губитак људи који су се на њој борили.
  • Запад намерава да се бори против Русије „до последњег Украјинца“.
  • Када њих нестане, тада ће, према прорачунима Запада, по свему судећи, доћи крај рата.
  • Зато Вашингтон, Брисел и друге западне престонице чине све да прикрију украјинске губитке

 АУТОР: Валериј Мацевич

После вербалних протеста у Кијеву, Европска комисија је уклонила податке о украјинским губицима из видео снимка и транскрипта говора фрау Лајен. И снимак је враћен на своје место. Овај трик, дакле, није прошао незапажено од стране корисника интернета. Наравно, питали су се: зашто је Кијев тако болно реаговао на генерално проукрајински говор европског званичника?

Само зато што је донекле одшкринуо врата, рекло би се, над главном тајном режима, који брижљиво крије не само од војске, већ, пре свега, од народа – податке о погинулим и рањеним „ратницима“. У Кијеву већ неколико месеци инсистирају на цифри од 10.000 до 15.000 погинулих људи, а подаци које је изнела шефица Евроспке комисије изазвали би панику у војсци и шок међу становништвом. Међутим, према војним стручњацима, Лијен је ипак направилао грешку.

Још летос су амерички медији, посебно „NewsWeek“, говорили о губитку 300.000 људи. Истовремено, војни стручњаци су износили различите цифре – од 6.000 месечно и уопште – до 200.000 погинулих. Према последњој анализи америчких стручњака, месечни губици Украјине крећу се од 15.000 до 20.000 људи.

Бивши амерички сенатор Ричард Блек, изјавио на америчкој телевизији, „Украјина губи 6.000 војника сваког месеца, што је 12 пута више него што је Америка губила у Вијетнаму“.

Специјалисти ОСИНТ-а (обавештајни подаци сакупљени из отворених извора) су такође израчунали губитке Украјине током специјалне операције. Проучавани су подаци погребних агенција, мртвачница, информације са радија, мобилне и сателитске размене снага Оружаних снага Украјине. Према овој студији, закључно са 1. децембром, ненадокнадиви губици износе 402.000 људи, од којих је погинуло 387 хиљада. Губици страних плаћеника су у овој статистици посебно дати. Балтичке државе, Румунија и Пољска изгубиле су више од 31.000 погинулих, укупни губици – 54.000 војника. Како наводе медији који су анализирали изјаве Комитета војничких мајки Украјине (усмене изјаве и објаве на друштвеним мрежама), судбина 320.000 војника остаје непозната. Не постоји документарна потврда ових изјава, али постоје информације о забрани од стране СБУ – Службе безбедности Украјине подношења званичних захтева да се добије одговор о броју погинулих, а све због националне безбедности.

Напомињемо да кијевски стручњаци не коментаришу информацију о 402.000 ненадокнадивих губитака Оружаних снага Украјине. Али бројке ће вероватно показивати мање погинулих од стварности. Неопходно је узети у обзир чињеницу да број „три стотинке“ (рањених), по правилу, корелира са „две стотинке“ (убијених) као три према један. Дакле, могуће је да ОСИНТ истраживачи, ако су и преценили претрпљене губитке Оружаних снага, онда нису много. Ипак, у Украјини су себи поставили питање: где је отишла милионска војска Зеленског ако су власти регрутовале у армију све одреда?

Мало је вероватно да ће народ икада сазнати за ове страшне бројке. Украјинци живе у илузијама о скором поразу руске војске. Ништа им, наравно, неће бити речено о губицима војне опреме и наоружања. Према подацима Министарства одбране Руске Федерације, од 1. децембра 2022. године, од почетка СВО – Специјалне војне операције, уништено је: 334 авиона, 177 хеликоптера, 2.592 беспилотне летелице, 391 противваздушни ракетни систем, 6.930 тенкови и друга борбена оклопна возила, 905 борбених возила вишецевних ракетних система, 3.642 оруђа пољске артиљерије и минобацача, као и 7.431 јединица специјалних војних возила. Губитак све ове опреме значи губитак људи који су се на њој борили. Ево подадата, па помножите.

Председавајући Заједничког генералштаба САД генерал Марк Мили оцењује украјинске губитке „уопштено“. Наводно, Оружане снаге Украјине „изгубиле су десетине и десетине хиљада људи, што убијених што рањених“, а истовремено напомиње да су „Украјинци платили страшну цену“. Постављамо питање: није ли то захваљујући и вама господине генерале? Наравно, и свим вашим политичарима, како кажу у Кијеву?

Чак је и председник „великих“ Украјинаца Пан (пољски . „господин“) Зеленски у другој видео поруци био принуђен да призна да су тренутно „најопаснији и најболнији“ сектори фронта за украјинску војску Артемовск (украјински назив за Бахмут) и Соледар. Заиста, према извештајима медија, дневни губици Оружаних снага Украјине на правцу Артемовск достижу 500 људи. Раније је штампа писала о губицима пропорционалним једном убијеном, троје рањених, данас све изгледа много трагичније – један према један. Како наводи издање „Слободна штампа – Свободная пресса”, разлог је то што рањени војници остају на ратишту без одговарајуће медицинске неге, јер их нико не евакуише. Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Залужни наредио је да се војним лекарима заплене медицинска оклопна возила НАТО-а. Сада се користе као оклопни транспортери. Због тога су само, на пример, у 30. моторизованој бригади 26-27. новембра губици на положајима износили више од 250 бораца који су остављени да изгину у рововима. Ово је скоро сваки десети војник бригаде. „Лешеви се више не броје, стотине рањених се одвозе са фронта“, пише на друштвеним мрежа.

Медији су више пута примећивали да је Залужни у последње време регрутовао најбоље јединице у Артемовск (Бахмут), укључујући и нацистичке батаљоне, који су почели да се користе као „топовско месо“, уместо уобичајених – кажњавање и чување објеката. „Хитна помоћ, оклопни транспортери и аутомобили су уз шкрипу довозили један за другим рањенике“, тако „Њујорк тајмс“ описује ситуацију за Оружане снаге Украјине код Артјомовска. Лист извештава о колосалним губицима украјинских војника, наводећи цифру од 250 рањених дневно. Новинар једног од кијевских издања, који је стигао у Артемивск да извештава о „херојским“ акцијама Оружаних снага Украјине, побегао је из града пошто је у близини болнице видео планине окрвављених униформи, као и несклоњене лешеве украјинских „бранитеља“.

Ситуација за Оружане снаге Украјине уопште је постала толико катастрофална да је, како је заменик председница Врховне раде Украјине Олена Кондратиук, 50.000 жена је регрутовано у Оружане снаге Украјине, од којих је више од 3.000 већ бачено на линију фронта.

Овде би требало заплакати, а она је, насупрот, са поносом својственим „правим“ Украјинкама, изјавила да је то „најбољи пример за НАТО земље“. Таква је природа савремене Украјине.

Заузврат, НАТО је такође забринут за своје марионете и покушава да створи услове да се боре што дуже. Како је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао у интервјуу телевизији – страном агенту „Дожд“ (због финансирања од стране Запада -Русија је овај медији уврстила у категорију „страних агената“ – прим. прев.), НАТО ће Украјину снабдевати не само системима наоружања, него и муницијом. Истовремено, међу западним земљама које подржавају Украјину већ постоји растућа забринутост због потребе повећања производње муниције у позадини исцрпљивања сопствених залиха, укључујући и демонстрирање супарничким земљама, међу којима је и Кина, властите способности производње довољно оружја, како би се одбранили, пише „Фајненшел тајмс“. Лист такође преноси да је још у новембру заменик шефа Пентагона Колин Кал рекао да су Сједињене Државе послале у Украјину око трећине својих противтенковских пројектила „Џавелин“ и трећину својих залиха противваздушних ракета „Стингер“. Истовремено, мале су шансе да брзо попуне своје залихе.

У међувремену, Пентагон разматра проширење програма обуке за украјинске трупе. Реч је о стотинама и хиљадама војника који ће бити научени како да воде „софистициране кампање“ у бази у Немачкој („The Washington Post“). Истовремено, немачки канцелар Олаф Шолц га је у разговору са руским председником Владимиром Путином позвао да што пре пронађе дипломатско решење за сукоб у Украјини, рекао је новинарима 2. децембра портпарол немачке владе Штефен Хебестрајт. А већ следећег дана, магазин „Spiegel“ је, позивајући се на своје изворе, известио да ће Немачка предати Украјини последњу серију од седам самоходних противавионских топова „Гепард“ (ЗСУ), које су раније планирани да се униште.

Олаф Шолц је такође рекао да ће Немачка обезбедити додатних 10 милиона евра за обезбеђивање снабдевања житом из Украјине у координацији са Светским програмом за храну. Другим речима, Немци дају новац да наставе да извозе хлеб из Украјине, што су, иначе, учинили више пута у својој историји.

Рецимо више о томе: никог на Западу није брига што уз енергетско сиромаштво Украјина тоне и у глад. Још 2021. године у земљи је било гладно више од једног милиона људи, а 10 милиона је недовољно једе.

Међутим, када две супротстављене идеје коегзистирају истовремено у једној немачкој глави, онда то нису проблеми политике, већ медицине.

Таква „мешавина” се примећује не само у „немачкој глави”. Раније је британско Министарство одбране обезбедило Оружаним снагама високопрецизне ракете „Brimstone-2“. Норвешка влада одлучила је да повећа број инструктора који помажу у обуци украјинске војске на 150 до 2023. године, саопштило је Министарство одбране Краљевине: „Данас у Норвешкој ради око 75 инструктора…“. Па ту је и Хрватска. Премијер Пленковић позвао је посланике у Сабору земље да подрже учешће Загреба у програму војне помоћи ЕУ Кијеву (ЕУМАМ) и гласају за обуку украјинске војске на територији Хрватске. А високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност, односно главни дипломата Европе, Жозеп Борел пише на Твитеру (забрањеном у Русији) да се више од 1.000 украјинских војника већ обучава у оквиру мисије коју је креирала ЕУ за помоћ украјинској војсци. За шта су ови јадници припремљени? У рат са Русијом, наравно. Борел је рекао и да је ЕУ издвојила додатних 16 милиона евра за куповину наоружања у циљу обуке те војске. Истовремено, Европа говори о мировним преговорима о Украјини, а о животима Украјинаца не говори се ни реч. А ако се памте, онда само као војни губици.

Истовремено, шеф НАТО-а хвали Немачку за испоруку оружја Украјини, напомињући да је таква помоћ Кијеву из Берлина од одлучујућег значаја. Глупости, наравно, ова помоћ нема никакву дугорочну вредност. „Сви морамо да повећамо нашу помоћ Украјини. Ово ће помоћи Украјинцима да бране своје право на самоодбрану. Положај Украјине за преговарачким столом може бити ојачан ако јој се пружи војна подршка. Најбољи начин да се очува мир је подршка Украјини“, труби Столтенберг. И тешко да би га вредело цитирати, као и друге личности западних земаља, да данас од њих не зависи питања рата и мира. И Столтенберг у овој серији може бити један од „војних” примера Запада, као што је и Борел међу „дипломатама” пример.

У ствари, они су на истој таласној дужини са Столтенбергом. И ако Борел, по навици, каже да је мир заправо рат, онда Столтенберг каже да Русија користи зиму као оружје током специјалне војне операције у Украјини.

МИНСКИ СПОРАЗУМИ – ОБМАНА РУСИЈЕ ДА БИ СЕ УКРАЈИНА ПРИПРЕМИЛА ЗА РАТ

Шеф алијансе је такву оптужбу изнео Москви уочи недавног састанка министара спољних послова земаља чланица НАТО, пренео је „Ројтерс“. Истовремено, генерални секретар НАТО-а у свим западним одеждама плаче да је подршка Украјини у сукобу са Русијом скупа за западњаке, говорећи да за многа домаћинства у Европи долазе тешка времена. А како ће Украјинци преживети зиму, јер их је Европа увукла у овај рат?

Пре неки дан је бивши шеф СДПН (Сосцијал-демократске партије Немачке) Ла Фонтен рекао да су САД припремале Украјину за сукоб са Русијом од 2014. Такође је приметио да је као резултат политике Вашингтона Украјина фактички постала чланица НАТО. Бивша канцеларка Ангела Меркел је такође признала да су споразуми из Минска омогућили Украјини да се припреми за рат са Русијом и због тога је задовољна.

Одговорни за рат у Украјини: Меркелова и Макрон

У пракси је то био главни задатак тих споразума. „Ово је велико жаљење. На савести Меркелове, као и на савести других „гаранта“ Минских споразума, посебно председника Француске, лежи оно што се сада дешава на територији Украјине. Да су договори спроведени, сукоба не би било. Стога је жалосно што се госпођа Меркел показала тако неискреном“, рекао је Владимир Џабаров, први заменик председника сенатског одбора за међународне послове. Испада да је Европа била итекако свесна да ће САД и НАТО у целини припремити Украјину за рат са Русијом. И не само да се у ово нису мешали, већ су томе и допринели. Међутим, нису очекивали да ће Москва извести превентивни удар који ће сломити све њихове агресивне планове. Њихове наде да ће се поновити јун 1941. нису се обистиниле: колосалне губитке Русија није претрпела, већ њихова земља агент у прокси рату – Украјина. Лист „Asia Times“ (Хонг Конг) је писао да су велики губици Украјине сигнал да је проки рат Вашингтона са Русијом дошао у ћорсокак. Ако председник Џо Бајден не промени курс, суочиће се са кризом националне безбедности која ће бити крај његовог целог председништва.

Америчка војна помоћ Кијеву показала се ефикаснијом од дуге и несрећне америчке интервенције у Авганистану, пише „The Atlantic“. А недавна изјава генерала Марка Милија помаже да се разуме зашто је то тако. „Украјинци не траже никога да се бори за њих. Они не желе да се амерички војници или Британци или Немци или Французи или било ко други боре за Украјину. Бориће се за себе сами“, каже генерал. Лаже „као што рже коњ вранац“: Украјинци се боре за интересе НАТО-а, пре свега САД. И колико дуго може трајати ова крвава подвала?

„Украјинци ће се борити до последње капи крви“, рекао је Борис Џонсон, тадашњи премијер Британије, још пре почетка Специјалне операције.

На лето је амерички председник Џо Бајден у интервјуу рекао да ће „рат (у Украјини) трајати онолико колико је потребно“. А нешто касније, бивши амерички републикански сенатор Ричард Блек је отворено изјавио да „нас није брига колико Украјинаца погине“.

Генерално, Запад намерава да се бори против Русије „до последњег Украјинца“. Када њих нестане, тада ће, према прорачунима Запада, по свему судећи, доћи крај рата. Зато Вашингтон, Брисел и друге западне престонице чине све да прикрију украјинске губитке.

Број погинулих Украјинаца је, ипак, најбоља потврда како Запад помаже Русији да реши главне задатке СВО – да изврши денацификацију и демилитаризацију Украјине. Оваквим темпом ускоро нећеми имати кога и шта да денацификујеми или демилитаризујемо.

Карактеристичну поруку у овом смислу недавно су објавиле „РИА Новости“. Оружане снаге Русије, захваљујући компетентној тактици, изводе специјалну операцију у Украјини са минималним губицима, рекао је агенцији обавештајац специјалних снага Западног војног округа у селу Новоселовское у ЛНР. „Наш напредак је био, да тако кажем, спор. Али увек је било компетентно, са минималним губицима. Сваки борац се рачунао. Артиљерија је такође прилагођена тим моментима како би се минимизирали губици међу њеним људством. Заиста, два света – два начина живота. А данас Украјинци и даље имају прилику да бирају…

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/tekuschiiy_moment/zakonchatsa_ukraincy__konchitsa_vojna_953.htm

One thought on “КАДА „НЕСТАНЕ“ УКРАЈИНАЦА – ЗАВРШИЋЕ СЕ И РАТ: како НАТО денацификује и демилитаризује Украјину”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *