• Румунске, мађарске и италијанске трупе учествовале су у великој Стаљинградској бици, али нису ушле у сам град. Оне су са крила покривале немачке ударне снаге које су јуришале у правцу Волге.

АУТОР: Борис Јегоров

Нацисти нису имали високо мишљење о борбеној готовости својих савезника па су у првој линији напада концентрисали само своје најбоље јединице. Међу њима је била и такозвана Хрватска легија.

Иако је формирана на територији марионетске Независне Државе Хрватске, ова легија је по својој структури и организацији представљала типичну немачку војну формацију.

Носила је званични назив 369. хрватски пешадијски пук и припадала је 100. лакој пешадијској дивизији Вермахта (од 1942. године се она звала јегерска). Њени војници су носили немачку униформу и били су потчињени немачкој команди, а од осталих су се разликовали само по пришивци у виду хрватског грба са потписом „Hrvatska“.

У току градских борби Хрвати су ангажовани у најтежим деловима. Посебно велике губитке пук је претрпео на подручју фабрике „Црвени октобар“.

До почетка 1943. године у опкољеном Стаљинграду је од 4.500 легионара преживело мање од 1.000. Хрвати су се крајем јануара предали совјетским трупама.

Неки ратни заробљеници на челу са командантом пука, потпуковником Марком Месићем, прешли су на совјетску страну. Они су у склопу Прве самосталне југословенске пешадијске бригаде 1944. године учествовали у борбеним дејствима против Немаца на Балкану.

ИЗВОР: https://rs.rbth.com/istorija-rusije/96773-hrvati-jurisali-na-staljingrad

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *