ФОТО: Муслимани у БиХ славе што су их Турци насилно покрстили

Један догађај недавно је привукао пажњу у Тузли. Тзв “Бошњаци” су организовали параду у којој су учесници били обучени као јањичари, припадници елитних османлијских војних јединица. Парада је укључивала османлијске песме и традиционалну турску ношњу. 

Да би се боље разумела ова ситуација, потребно је вратити се кроз историју. Јањичари су били елитне јединице османлијске војске, формиране у 14. веку. Оно што их је чинило посебним је чињеница да су се састојали од заробљеника, углавном хришћанске и словенске деце, која су одвођена од својих породица и одгајана у исламској вери да би служила султану. Већина ових деце су били Срби, што чини ову параду посебно осетљивом темом за многе у региону.

Многи су се запитали како је могуће да један народ, свестан своје историје и порекла, одлучи да слави своје освајаче и тлачитеље. Овакво славље османлијског наслеђа, које је укључивало тешке патње и насилну промену вере, изгледа као да пркоси здравом разуму. Уместо да се подсете на трагедије својих предака, учесници параде су изгледали поносно у својим костимима јањичара.

Многи корисници друштвених мрежа нису крили своје огорчење и неверицу. “Једини народ који слави своје окупаторе”, коментарисао је један корисник, док је други додао: “Овако нешто нигде није забележено у историји.” За многе, ова парада је била подсетник на болну историју и време када су њихови преци били под османлијском чизмом.

У светлу ових догађаја, не може се избећи питање: шта је навело организаторе на овакву прославу? Да ли је у питању неразумевање историје или покушај да се одржи нека врста културног наслеђа? Можда је у питању и мешавина оба фактора. Но, оно што је сигурно је да овај догађај није прошао без пажње и осуда.

Српски народ, који је вековима трпео под османлијском владавином, тешко може разумети овакав чин. Јањичари су били симбол угњетавања и насилног одузимања деце, која су потом коришћена као оружје против сопственог народа. Славити их данас, у било ком облику, изгледа као увреда свима који су страдали под османлијском влашћу.

Софија Марић / Васељенска

One thought on “Једини народ на свету који слави своје окупаторе: “Бошњаци” организовали турску параду у Тузли обучени као Јањичари”
  1. Овакве који славе Јаничаре треба послати у Турску. Све их спаковати и екопедирати код оних који су их духовно опоганили.
    Само тако, можемо имати мир. Они неће ништа са нама ни са својим прецима, па место им је код сатанистичких, педофилних муслимана, Турака које једино воле.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *