Галерија Сингидунум Београд (Кнез Михаилова 40) 2–10. март 2022.

Уметнички накит и слике

Ивана Мартић

Изложба уметничког накита и слика „Изнад крошњи свих влада мир” Иване Мартић биће представљена од 2. до 10. марта 2022. године у продајној галерији Сингидунум (Београд, Кнез Михаилова 40) и може се погледати уз прописане мере заштите.

Уметнички накит од дрвета посебно је поље истраживања и ликовног израза, којем сам посвећена једну деценију и у којем се сублимирају моје намере и потребе за свеобухватним визуелним концептом, сусретом уметности и дизајна, лепог и применљивог. Облици и форме који у том процесу настају, у директном контакту с природом и из саме природне материје, пренесено су значење онога што као највишу вредност природе видим – суштинску целовитост, активну животну супстанцу и самостварајући модел савршеног.

У потрази за суштинским и лепим у уметности, природа је покретач, као микро и макро уређена средина, свепрожимајућа, делом видљива, делом невидљива. Утиснута у уметнички рад, управо кроз њега показује своју ангажовану улогу, чак и када јој та улога номинално није додељена јер, она непрекидно делује на све. Накит је настао из тежње да се том миру и реду сама приближим, да овај рад буде подстицај другима да постану свесни присуства и уплива природе на живот – реч је о интерпретацији оног стања које описује Ј. В. Гете док у брдима Тирингена проматра природу и записује стих „Изнад крошњи свих влада мир”.

Уметнички накит од племенитог природног материјала неодвојив је од природе, баш као и од уметности и ликовности. Она је заједнички именитељ једном и другом, оном функционалном и ономе што зовемо „чиста уметност”. Облици, боје, форме, структуре, материјали којима је накит обликован подређени су оном истом чему и слика – постизању хармоничне целине, где је случајност резултат свесне намере о постигнућу реда. Дрвени елементи, са својим природним структурама, савршеним несавршеностима, које сам рад конзервира у нову, естетски обликовану целину, основа су насталих уметничких форми накита.

Својом монументалношћу и наглашеном изражајношћу, накит који радим тражи активно учешће особе која је спремна да га понесе – сваки комад изискује идентитет, став и интелект. Он је само део физичке појаве персоне чије квалитете треба да нагласи и подржи, никако да их одређује.

Текст: Ивана Мартић
Фото: Драгана Удовичић

Биографија

Ивана Мартић је дипломирала на Академији уметности у Новом Саду. Излагала је на шест самосталних и бројним колективним изложбама. Оснивач је бренда уметничких предмета ТОТА арт формс који обухвата ликовни израз, као и рад у области примењених уметности, истраживања хармонијских односа у естетским категоријама и природним законитостима појавног. Ангажована је у сфери уметности и културе кроз писану реч, бројне есеје, интервјуе и приказе.

Више можете добити путем и-мејла или сајта:

www.tota.rs
e-mail: info@tota.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *