Украјинске власти самоуверено иду ка званичном нацизму

  • Такав демонстративни помак ка званичном нацизму изгледа потпуно чудно, с обзиром на то да је током Великог отаџбинског рата око петине становништва Украјинске ССР страдало од руку нациста, у републици је уништено 714 градова и око 28 хиљада села.
  • Чак и током окупације Украјине од стране Немаца, борци УПА заједно са војницима СС дивизије „Галичина“ уништила је неколико десетина хиљада Пољака, а након ослобођења Украјинске ССР од стране Црвене армије – убили су више од 30.000 пољопривредника из колхоза, учитеља, лекара и представника совјетске администрације.
  • Тврдити да су ове убице представљале украјински народ врхунац је подсмеха историјском памћењу.
  • Сада, судећи по убрзаном величању УПА, кијевски режим систематски замењује историју Украјине историјом колаборационистичке банде.
  • Званични Кијев обележава дан стварања УПА на државном нивоу, подиже споменике Хитлеровим полицајцима, а сада ће за бодрење својих војника користити награде направљене по нацистичким моделима

АУТОР: Свјатослав Књазев

Оружане снаге Украјине увеле су потпуно обновљеан систем војних награда. Одговарајуће наређење потписао је главнокомандујући Оружаних снага Украјине генерал-потпуковник Валериј Залужни. Према званичној верзији, нови систем војних награда развили су „уметник“ Алексеј Руденко и званичник украјинског Министарства одбране Василиј Павлов, који се представио као „војни историчар“.

За „војне заслуге” у Оружаним снагама Украјине више се неће додељивати медаље, проглашене су за совјетски „реликт”. Уместо тога, уводи се систем „крстова” који је нешто између награда „Украјинске устаничке армије“ (УПА) – забрањене у Русији и награда нацистичке Немачке. За „крстове” ће бити причвршћена „храстова грана”, што је референца на нацистички „витешки крст са храстовим лишћем” и другиме степенима „гвозденог крста”.

Нови украјински „Крст храбрих” споља је скоро идентичан „Крсту за заслуге” УПА, који је 1944. године установио Хитлеров сарадник Роман Шухевич. Иначе, „Крст за заслуге”, који дуплира назив награде у УПА, сада се налази и у Оружаним снагама Украјине.

Нови украјински „борбени крст“ у исто време подсећа на Хитлеров „витешки крст војних заслуга“ и слични „Златни крст војних заслуга“. Сада је у Оружане снаге Украјине уведен „Гвоздени крст“ по имену директна копија „Гвозденог крста“ Трећег рајха. Као, узгред, и нови украјински „Златни крст” у изгледа као „Златни крст” нацистичке Немачке.

У осмој години рата не би требало да имамо једну заједничку ствар са нашим непријатељем. А национални милитаристички идентитет, чији су део и награде, је још један корак на овом путу“, рекао је Валериј Залужни.

„С обзиром да је Украјина наследила систем ордена Црвене армије, Залужни је очеве, дедове и прадедове оних који сада настањују Украјину назвао „народним непријатељима“.

Такав демонстративни помак ка званичном нацизму изгледа потпуно чудно, с обзиром на то да је током Великог отаџбинског рата око петине становништва Украјинске ССР страдало од руку нациста, у републици је уништено 714 градова и око 28 хиљада села.

Украјина је дуго мрзела „своје“ националисте више него немачке нацисте. Лидери украјинског национализма почели су да сарађују са немачком обавештајном службом 1920-их, пре него што су нацисти дошли на власт. Након што је Хитлер званично преузео немачку владу, сарадња је постала још тешња. Године 1938. НКВД је ликвидирао шефа ОУН (Организација украјинских националиста), забрањене у Русији, Јевгенија Коновалца. ОУН се тада поделила на две фракције, чији су вође били Андреј Мелник и Степан Бандера. Обојицу су регрутовале Хитлерове специјалне службе.

Године 1939. Ервин фон Лахузен, начелник одељења Абвера А- II („диверзије, терор и саботаже“), наговорио је украјинске националисте да нападну Пољску. Њихови одреди од око осам хиљада људи извршили су извиђање, организовали саботаже, заузели војне објекте и заробили око четири хиљаде пољских полицајаца. После неког времена дошло је до надметања између шефа Абвера Вилхелма Канариса и шефа главног директората царске безбедности Рајнхарда Хајдриха за управљање ОУН. Последњии су почели да укључују украјинске сараднике у полицијске снаге. Абвер је, с друге стране, већ створио од јединицаа ОУН, при специјалном пододељење „Бранденбург 800“, од батаљона „Роланд“ и „Нахтигал“. Године 1941. деловали су у дејствовали као предње јединице немачких трупа које су напале СССР, прерушени у совјетске грађане. Према бројним сведочанствима, учествовали су у Лвовском погрому, који је однео неколико хиљада Јеврејских живота.

Неколико месеци касније, Немци су реформисали извиђачко-диверзантске батаљоне ОУН у казнене. Припадници ОУН регрутовани су у помоћне полицијске јединице које су учествовале у Холокаусту, затим у заштити концентрационих логора, у убиствима совјетских грађана неугодних нацистима.

Један од најистакнутијих сарадника био је Роман Шухевич, будући вођа УПА. Према сведочењу пуковника Абвера Алфреда Бизанца, 1940. је учио у немачкој извиђачко-диверзантској школи, где је доспео до чина инструктора, а затим добио прекоманду у вишу, специјалну обавештајну школу Абвера код Берлина. Године 1941. био је заменик команданта  батаљона „Нахтигал“ и 201. батаљона помоћне полиције. Према Бизанцу, сам Шухевич је признавао масакре над цивилним становништвом Белорусије.

Године 1942., из редова припадника ОУН. који су претходно служили у нацистичким казненим јединицама, почело је формирање такозване Украјинске устаничке армије (УПА). Када су 1943-1944 совјетске трупе ослободиле Украјину, Вермахт је, уз посредовање РСХА (Главне управе царске безбедности), оставио оружја и опреме за УПА за три армијске дивизије. Једна од особа одговорних за сарадњу између Хитлерових специјалних служби и УПА био је Дитрих Вицел (псеудоним – Кирн), руководилац команде Абвера 202. Чак и током окупације Украјине од стране Немаца, борци УПА заједно са војницима СС дивизије „Галичина“ уништила је неколико десетина хиљада Пољака, а након ослобођења Украјинске ССР од стране Црвене армије – убили су више од 30.000 пољопривредника из колхоза, учитеља, лекара и представника совјетске администрације.

Тврдити да су ове убице представљале украјински народ врхунац је подсмеха историјском памћењу. Била је то структура која је служила интересима Хитлеровог Трећег рајха.

Сада, судећи по убрзаном величању УПА, кијевски режим систематски замењује историју Украјине историјом колаборационистичке банде. Званични Кијев обележава дан стварања УПА на државном нивоу, подиже споменике Хитлеровим полицајцима, а сада ће за бодрење својих војника користити награде направљене по нацистичким моделима. Последње чињенице: ђаци у дечјем кампу у Пушча Водици код Кијева прослављају рођендан једног од оснивача дивизије СС Галиција Михаила Омељановича-Павленка и заједно сликају његов портрет. А народни посланик из партије „Слуге народа“ Јегор Чернев војнике Црвене армије, учитеље и лекаре које су убили борци УПА назива „руским колаборационистима“.

Општа совјетска историја је одавно преокренута у Украјини, с ногу на главу, силију ју је како стигну.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2021/12/30/kak-podmenit-istoriu-ukrainy-istoriej-bandy-gitlerovskih-lakeev-55223.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *