Како је настао аутошовинизам у Србији.

2 thoughts on “Историја Друге Србије – Порекло аутошовинизма (ВИДЕО)”
 1. Аутошовинизам води порекли још из феудалног периода. Срби као наквећи балкански народ имали су проблема током христијанизације и тешко су се одрицали вишебожства и свог племенског и породичног Бога-заштитника. Крсна СЛАВА или Крсно ИМЕ су очигледни једино код Срба хришћана. Свети Сава је то схватио и покушао Срб да вратити у окриље хришћанства кроз аутокефалност различитости српских племена, али не успева то урадити за живота. То је моја перцепција узрока аутошовинизма уз Католичку цркву.

  1. Из вашег коментара се види да нисте прочитали баш ништа од наше средњовековне писане оставштине. Да јесте видели би да се сам народ жалио на оне који су живели у паганизму јер су чинили другима зло, живели у блуду међусобно у породици и приносили жртве. Управо то је испричала жена Стефану Немањи, коју су родитељи удали, а онда је у породици у коју је удата доживела пакао.
   Што се тиче хришћанства, један од наших најбољих, ако не и најбољи археолог Ђорђе Јанковић је ископавањима на терену потврдио тезу да се Срби нису доселили, тј. највећи део чини аутохтоно становништво, и да су хришћанство примили од стране светог апостола Павла и његових сарадника, а код нас Срба је сачувано и снажно предање о свом апостолу Петру.
   Кад сте већ поменули славу, Срби су приношење колача могли да задрже само ако су хришћанство примили у доба апостола, јер када је хришћанство постало државна религија Римске империје правила су постала много строжа.
   Оно што такође етнолози не знају, јер углавном слушају бабе врачаре и ретко који од њих нешто чита, је да је приношење колача описано једино у Старом завету у Библији, нигде више.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *