Русија и Индија иду једна ка другој

  • Карактеристично је да САД Индији још нису понудиле значајнију помоћ у развоју њеног поморског наоружања. С тим у вези, стварање АУКУС-а, који, према индијским стручњацима, подрива стратешки поредак у Азији, био је „тренутак истине“ за Њу Делхи, како је то и изјавио бивши главнокомандујући индијске морнарице адмирал Арун Пракаш. Због тогао Индија гради своју нуклеарну подморничку флоту, ослањајући се на текућу војно-техничку сарадњу са Русијом

АУТОР: Артјом ИГНАТЈЕВ

Кина остаје стратешки приоритетни партнер Москве у Азији. Међутим, Русији је потребна и Индија да избалансира акције Англосаксонаца, који постају све активнији у региону у оквиру пројекта „Глобална Британија“. Такозвани Индо-пацифички регион, према изјави америчке „политичарке број 2“ Камале Харис, приоритет је спољне политике САД. Такође је у фокусу интересовања војног блока АУКУС и КУАД (AUKUS и QUAD).

Шеф INDOPACOM -а (Индо-пацифичке команде Оружаних снага САД) адмирал Ф. Дејвидсон је у својим говорима у пролеће 2021. изнео кључне елементе западне стратегије супротстављања Кини. Планови Пентагона предвиђају издвајање за реорганизацију и јачање војне групе ИНДОПАКОМ (4,68 милијарди долара ове године и још 22,69 милијарди долара за период 2023-2027). Према америчким стратезима, Вашингтон мора стално да демонстрира у региону „способност за одвраћање“, засновану на спречавању деловања НР Кине у областима важним за Сједињене Државе или концентрацији снага у њима довољним да поразе Народно ослободилачку армију Кине (НОАК).

Сукоб Кине и Индије, које у последње време имају затегнуте односе због територијалних спорова, стари је сан колективног Запада и један од циљева индо-пацифичке стратегије Вашингтона. Међутим, Индија није задовољна улогом монете за подкусуривање. Њу Делхи, због тога, настоји да ојача односе са Москвом.

Најзначајнија тема на дневном реду руско-индијских односа на стратешком нивоу у последње време је продаја комплекса С-400 Тријумф Индији за 5,43 милијарде долара. Споразум је разбеснео Вашингтон, а САД су већ запретиле Њу Делхију санкцијама.

Током децембарске (2021.) посете председника Руске Федерације Индији, Москва и Њу Делхи потписали су низ обострано корисних споразума и продужили билатерални програм војно-техничке сарадње до 2031. године. Каоа резултат посете В. В. Путин је споразум о производњи малокалибарског оружја руске производње од стране индијских предузећа. Више од 600.000 АК-203 најновије модификације биће произведено у Индији. Стране су се договориле о даљим корацима за подстицање заједничке производње у Индији компоненти, склопова и других производа за сервисирање руске опреме и наоружања у складу са програмом „Производи у Индији“ кроз трансфер технологија и организовање заједничких предузећа. Индија такође намерава да купи руске ловце Су-30МКИ и МиГ-39 и тенкове Т-90.

Поред тога, потписан је руско-индијски споразум о продаји подморница класе „Акула“ у вредности од три милијарде долара, чија је испорука заказана за 2025. годину. Карактеристично је да САД Индији још нису понудиле значајнију помоћ у развоју њеног поморског наоружања. С тим у вези, стварање АУКУС-а, који, према индијским стручњацима, подрива стратешки поредак у Азији, био је „тренутак истине“ за Њу Делхи, како је то и изјавио бивши главнокомандујући индијске морнарице адмирал Арун Пракаш. Због тогао Индија гради своју нуклеарну подморничку флоту, ослањајући се на текућу војно-техничку сарадњу са Русијом.

Фрегате пројекта 11356 које је Русија испоручила Индији

Русија и Индија планирају да продубе дугорочну сарадњу у области бродоградње, експлоатације угља, производње ђубрива, производње челика и обуке квалификоване радне снаге. Стране су заинтересоване за заједничка улагања у вађење и прераду нафте и гаса. Од фундаменталног је значаја да су Русија и Индија „поново потврдиле своју посвећеност повећању производње руске сирове нафте по дугорочним уговорима по повлашћеним ценама, повећању увоза гаса у Индију уз могућу употребу Северног морског пута за снабдевање енергентима“. До 2025. године планирано је повећање трговинског промета на 30 милијарди долара, а међусобна улагања на 50 милијарди долара.

Усвојена је Заједничка изјава „Русија-Индија: Партнерство за мир, напредак и просперитет“ (текст је објављен на сајту Кремља). Треба напоменути да Русија већ сада обезбеђује око 60% свих потреба Индије у војној индустрији. Земље изводе заједничке војне вежбе у Индији и Руској Федерацији. Тако Москва и Њу Делхи јачају војно-техничку сарадњу, упркос појави АУКУС-а и учешћа Индије у такозваној америчкој индо-пацифичкој стратегији и прозападном квартету КУАД (Индо-пацифичка група коју су створиле САД, Индија, Јапан и Аустралија).

Према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, КУАД подрива универзални формат сарадње у азијско-пацифичком региону. Они желе да овај квартет претворе у оруђе којим ће САД покушати да опколе и НРК и Руску Федерацију. Забринутост Москве је оправдана, пошто је главни задатак и КУАД-а и АУКУС-а мобилизација регионалних савезника и партнера од стране Англосаксонаца да се супротставе утицају НР Кине, као и Руске Федерације. Симболично је да су се само неколико дана након стварања војног блока АУКУС, лидери земаља Индо-пацифичке групе (КУАД) на самиту 24. септембра у Белој кући договорили да прошире војну сарадњу, укључујући космос, сајбер простор, развој инфраструктуре, технологија и 5Г мреже.

Западни стратези узимају у обзир и такав епохални фактор за Индију као што су демографске промене – према писању Вашингтон поста, до почетка 2022. године наталитет у земљи је први пут пао испод нивоа замене становништва. Истовремено, Индија ће у догледно време моћи да претекне Кину и постане најнасељенија земља на свету.

Индија има веома значајан утицај на околне регионе, посебно југоисточну и централну Азију. Границе „индијског света“, према концепту Индо-пацифичког региона (развијеног 2007. године у Индији, од 2012. развијају га САД), изгледају овако:

С обзиром на наведено, суштински је важно да Русија и Индија иду једна ка другој. Земље су се „договориле да наставе да раде заједно на промовисању међусобних обрачуна у националним валутама, што ће помоћи смањењу трошкова и времена, као и ризика повезаних са плаћањем“.

Према изјави индијског премијера Нарендре Модија, шири се сарадња у областима свемира и цивилне нуклеарне енергије. Остварен је значајан напредак у изградњи преосталих блокова НЕ Куданкулам. Стране су свесне значаја даљих разговора о питању доделе друге локације у Индији за изградњу нуклеарне електране по руском пројекту и високо цене брзо обнављање сарадње у сектору експлоатације дијаманата.

Такође треба напоменути да је недавно свргавање прозападне владе у Кабулу задало ударац не само америчким плановима за „слободни и отворени Индо-Пацифик” (free and open Indo-Pacific), већ и стратегији САД у централној Азији. Москва и Њу Делхи у Авганистану сада заправо делују заједно. Индија, која је раније доста улагала у инфраструктуру Авганистана, солидарна је са Руском Федерацијом по питању притиска на администрацију забрањеног у Русији талибанског покрета, који је сада на власти. На глобалном нивоу, Индија и Русија су „поново потврдиле своју посвећеност јачању сарадње и блиске координације у БРИКС-у“ и поручиле да ће наставити да улажу напоре за јачање ШОС-а. У целини, стратешка сарадња Русије и Индије остаје на високом нивоу и има озбиљан развојни потенцијал.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/01/16/india-v-planah-anglosaksov-i-ee-strategicheskie-soglashenija-s-rossiej-55326.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *