Германски тандем испред Генералног конзулата БиХ у Франкфурту

НАСТАВЉАЈУ ДЕЛО СВОЈИХ ПРЕДАКА: ТРАЖЕ ДА НАТО ПОШАЉЕ ТРУПЕ У БРЧКО И НА ГРАНИЦУ НА ДРИНИ

* Коначно скинули маске: „Србија и Република Српска нису оствариле своје циљеве из 90-их. Поред тога негују веома блиске односе са Русијом. Стога се прибојавамо да би се садашња агресија на Украјину могла проширити и на Западни Балкан, првенствено на Босну и Херцеговину и Косово“

* Сугерисали да се Србија, која одбија да уведе санкције Русији, лиши кандидатуре за чланство у ЕУ

______________________________________________________

„24. фебруар 2022. представља црни дан у историји Европе јер постоји опасност да би оваква агресија на једну суверену државу могла потакнути друге диктаторе на сличне кораке“ – овако су се  два бивша висока представника у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг и Валентин Инцко обратили председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен и затражили да ЕУ са БиХ без одлагања отпочне преговоре о учлањењу у Унију.

Навели су да их Путинов начин ратовања подсећа на рат у БиХ и артиљеријски терор над становницима Сарајева и да би „Додик и Вучић могли да „искористе агресију Русије на Украјину и испровоцирају инциденте или нови рат у БиХ или на Косову“.

Нимало неочекивано за овај двојац, нагласили су:

„Србија и Република Српска нису оствариле своје циљеве из 90-их. Поред тога негују веома блиске односе са Русијом. Стога се прибојавамо да би се садашња агресија на Украјину могла проширити и на Западни Балкан, првенствено на Босну и Херцеговину и Косово“.

Шварц-Шилинг је са своје стране додао: „ЕУ би требала да што брже и небирократски прими Босну и Херцеговину у ЕУ. Европљани имају и моралну обавезу према БиХ, јер су током рата 90-тих, увођењем ембарга на оружје Босни и Херцеговини, онима који су нападнути онемогућили да се бране“.

Инцко се нада да ће догађаји у Украјини покренути међународну заједницу да се озбиљно позабави БиХ и претњама сецесијом, мада Додик о томе тренутно не прича а Русија као и Србија истичу како подржавају територијални суверенитет БиХ:

„Условно можемо говорити о систему спојених судова. ЕУФОР је због тога већ ојачао своје трупе у БиХ, што сам ја увијек тражио, мада у БиХ нема или готово да нема немачких војника. Формула гласи: Миран Балкан – сигурнија Европа“.

Инцко се обртатио и Јенсу Столтенбергу, овако: „Нико не зна који су све Путинови циљеви. Зато Вас молим да учините све што је у Вашој моћи да заштитите БиХ. Њени грађани морају добити гаранције НАТО-а у случају да се рат прошири на Западни Балкан. Не верујем да се Путин и Лавров ујутро буде са мислима о Бањалуци, али то не мора да значи да се она једнога дана не би могла наћи на дневном реду“.

Шварц-Шилинг и Инцко траже слање НАТО-трупа на Брчко-коридор и бх. границу са Србијом, позивајући се на Столтенбергову недавну изјаву: „Кремљ покушава да НАТО и ЕУ доведе у ситуацију да пруже мање подршке својим партнерима и зато наш колективни одговор мора бити давање још веће подршке земљама као што су БиХ , Молдавија и Грузија како би им помогли да успеју у својим демократским реформама и путу који су сами одабрали“.

Двојица бивших, као прави Германи, иду и даље и сугеришу да се Србија, која одбија да уведе санкције Русији, лиши кандидатуре за чланство у ЕУ.

Своја писма Столтенбергу и Урсули фон дер Лајен уручили су у Генералном конзулату БиХ у Франкфурту.

ИЗВОР: http://fakti.org/quo-vadis-orbi/incko-i-svarc-siling-bez-podmetanja-i-srbofobije-ne-mogu-ni-da-traze-da-bih-ubrzano-udje-u-eu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *