У извиканој „елитној“ школи – Трећој београдској гимназији – а заправо суморној и пропалој испираоници мозга у име евроунијатских и глобалистичких идеала, током десет година рада била сам очевидац мноштва невероватних и апсурдних бирократско-идеолошких пројеката, којима сам се опирала колико сам могла, а наметнутих од такозваног „Министарства просвете“ (које то одавно није), а које су директори, њихови најближи сарадници, те „грађански“ и „прогресивно“ оријентисане колеге спроводили са највећим ентузијазмом и приљежношћу. Али оно чему сам присуствовала 28. новембра, превазишло је све до тада виђено и доживљено.

Пела сам се степеништем школе под утиском недавне изјаве министарке Ђукић-Дејановић да „министарство просвете нема решење за вршњачко насиље“ (што је по све беспризорнијем и раскалашнијем понашању ђака из године у годину сасвим очигледно), кад у холу затичем надреалан призор, као да сам се одједном затекла усред неког од заседања АВНОЈ-а. Шљаште црвено-бели плакати са ликовима комунистичких великана и призорима из златног доба партизанске идеолошке експанзије. Девојке са кикама и црвеним заставама, разбашкарени Коча Поповић (представљен као књижевни посленик, „ослободитељ Србије, Славоније и Загреба“ и „противник међунационалних сукоба деведесетих“), Стеван Филиповић раширених руку, партизански поп Владо Зечевић, са све крстом и петокраком на капи. Ту је чак и Моша Пијаде, по злу познати „чича Јанко“ који је у црно завио Србе у Црној гори, а до њега читава плејада комунистичких идеолога и крвника – Маркс, Енгелс, Мао, Стаљин, сви онако гломазних профила на једном плакату. На другој страни снимак Титове сахране и натпис „Кад је цео свет био у Београду“, а до њега заседање несврстаних. Услед изненадног шока рука ми је сама пошла ка плакатима који су ми били надохват. Попадали су уз моје неизговорене псовке. Пре уласка у учионицу послала сам поруку колегама на вибер-групи школе:

„Питам се, али ми је и јасно, ко ставља ове сатанистичке плакате по школи?? На почетку православног Божићног поста?!? Случајно? Нисмо довољно као Срби и као Православни пострадали од истих тих идеолога и њихових следбеника? И шта сад, хоће и душу наше деце, овако повампирени и враћени из самог пакла!? У школи која је још увек српска и светосавска? Докле бре више?

Ушла сам у учионицу и са ученицима четвртог разреда попричала о томе.

Међутим, осим двоје-троје који су као и ја били саблажњени, остали су били сасвим равнодушни, као и у свему што се дешава око њих. Они су као генерација сасвим изгубљени у интернет-прашуми, у илузијама о бољем животу на Западу, потрошачко-доколичарским утопијама о путовањима из снова, куповини нове гардеробе, телефона, патика по задњој моди, пијаним журкама, чистим дрогама, коцки… Њих реалност не дотиче чак и кад се саплићу о њу. Они су ишчезли из реалног света, да ли несвесно или по тренутној моди, свеједно је. А то је и био циљ глобалистичке екипе из земље и света, да младе избаци из друштвеног живота и учини реално бескорисним и непостојећим. Један ученик помало наивно и искрено упита: „А шта ви, професорка, имате против Тита?“

Јер у Трећој београдској гимназији одавно се практикује све што намећу ЕУ и западна пропаганда, посебно ЕРАЗМУС пројекти и слично (тренутно је актуелан пројекат „Симулација Европске уније“), а ђацима се у свест укуцавају мантре о „европским и грађанским вредностима“, о „мањинским правима“, о ЛГБТ-популацији и мигрантима (назив једног семинара је гласио „Сви смо ми били мигранти, зар не?“), а сада ево и о Титу, партизанима и идиличној прошлости у „братству и јединству“. Као у некој Зони сумрака, изокренутој причи или „Алиси у земљи чуда“.

О Србији и српским вредностима, ни трага ни гласа. Пре него што је укинута на Косову, изгледа да је Србија укинута у српским школама, гимназијама, факултетима, јавним установама, Академији наука… Укинута тотално, па је не можемо очекивати ни на другим местима, ако је нема тамо где би најпре требало да је буде – у српској просвети. И шта ћемо сад?!

29.11, на месту где су стајали плакати које сам посмицала, стајало је на белом папиру: ДЕЛО САМО СЕБЕ ШТИТИ.

Не дело, него злодело, помислих, и даље у неверици да је оно толико овладало душом данашњег наставника, а и данашњег родитеља, који га или подржавају или су отупели, па не маре.

Аутор: Невенка Миличић, професорка Социологије у Трећој београдској гимназији и писац два романа: „Трагови сна“ и „Пред лицем зла“.

ИЗВОР: i

3 thoughts on “Идеолошки вампири у “елитној“ гимназији”
 1. Госпођа професорка Социологије у Трећој београдској гимназији Невенка Миличић добила је достојан одговор на њену дилему у вези „Божићног поста“ и „сатанистичких плаката“.
  Браво млади човече! ❤️
  „…Ponukani politikama zaborava i revizionizma, sedmoro učenika Treće beogradske gimnazije je odlučilo da upre prstom i zapita jesu li te politike u redu. Hteli smo da postavimo pitanje je li pravedno zanemarivati i zaboravljati istorijske činjenice koje su ideološki nepodobne.
  Imajući u vidu sistem, odnosno prosvetu, koja nam ne pruža ama baš nikakva znanja o SFRJ i njenim vremenima, a vrlo skromna znanja (na granici sa nikakvim) o Drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije, odlučili smo da u okviru škole obeležimo nekadašnji Dan Republike, 29. novembar, na jubilarnu 80. godišnjicu.
  Cilj je bio jedan, da vidimo šta se to zaboravlja i da pitamo ima li tu stvari koje treba negovati, što sigurno ne radimo. Onoliko koliko je ,,komunizam“ (pod navodnicima jer pravi komunizam nikada nije postojao, što većina zaboravlja) zanemarivao istoriju Kraljevine, toliko se sada zanemaruje istorija i tekovine SFRJ.
  Narodni heroji su nepodobni, ljudi koji su zaista učinili mnogo za budućnost se brišu. Upravo u to smo hteli da dirnemo. Dokle više da se ideološki nepodobni zaboravljaju!?
  Zašto ne možemo da se sećamo i poštujemo ljude koji su toga vredni bez obzira na ideologiju/nacionalnost/veru i kad ćemo da izađemo iz vrzinog kola brisanja istorije i zaborava nepodobnih?“
  Размишљање ученика Луке Бабића можете прочитати овде: https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/luka-babic-treca-gimnazija-plakati/?fbclid=IwAR3TTe0RGO-Uofd4wCtR1QBVKQQGUvmiW9dEbxMY952p4i0CS2GTZrlupoM

 2. uvažena i elokventna profesorka sociologije u TBG je takođe, i ovo govorim bez dlake na jeziku, ozbiljna lujka. terorisala je mene i moje prijatelje iz odeljenja jer smo nosili maske u učionici po vraćanju u klupe posle vanrednog stanja, predavala nam o teorijama zavere poput chemtrailsa i svemu osim samog gradiva, a potom delila slabe ocene onima koji se nisu slagali sa njom…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *