Извор: РЕУТЕРС/Андреw Келлy

Генерална скупштина Уједињених нација изгласала је суспензију Русије из Савета за људска права. Резултат гласања био је 93 за, 24 против и 58 уздржаних, пренео је ЦНН. Међу земљама које су гласале “за” је и Србија.

У нацрту резолуције наводи се да Генерална скупштина може „суспендовати права на чланство у Савету за људска права члана Савета који чини груба и систематска кршења људских права“.

У нацрту резолуције се додаје да Савет има „озбиљну забринутост“ у вези са извештајима о „грубим и систематским кршењима људских и међународног хуманитарног права“, које је починила Русија током своје инвазије на Украјину, пренео је ЦНН.

Предлог резолуције поднет је на усвајање уз подршку више од 65 земаља, међу којима су све чланице ЕУ, САД, Канада, Јапан, Аустралија, као и земље региона – Албанија, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија.

Савет Уједињених нација за људска права са седиштем у Женеви има 47 чланица које се бирају на период од три године по регионалним групама. Русија је заједнио са Украјином изабарана као чланица из Групе источноевропских земаља за период 2021-2023.

ИЗВОР: pokretzaodbranukosovaimetohije.rs, Вечерње новости/СНН/Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *