„Ми нисмо хор, ми смо распевана породица која воли словенске песме.

Дозволите да ту радост поделимо с вама.“

Проф. др Андреј Тарасјев

Оснивач Хора „Лучинушка“

            Они певају на српском, руском, белоруском, чешком и словачком језику. Постоје већ пола века, славе љубав и братство међу народима, наше међусобне везе, промовишу толеранцију и све врлине које треба да нас красе. Свог оснивача проф. др Андреја Тарасјева поштују као духовног оца, посвећују му песме и концерте.

            Они су Хор слависта „Лучинушка“.

Баш као што им име каже, они уносе светлост у наше животе својом песмом. Да су сјајан и складан хор сведочи и њихово постојање и десетине концерата које су одржавали на многим местима у Србији и свету. Певали су и са осмехом на лицу и када им до осмеха није, а кроз хор је временом прошло 250 девојака и 10 младића. Али најдраже место за песму им је остало место из којег су потекли и израсли у озбиљан и познат хор – Филолошки факултет Универзитета у Београду.

Ове године, 22. јуна, на Филолошком факултету је представљена изложба која је верно осликала 50 година постојања Хора, а „Лучинушка“ је извела и пригодан програм. Ауторке изложбе су Бранислава Марковић и Сара Милановић. Дириговали су Мирјана Николић и маестро Иван Марковић. Музичка пратња: хармоника Милош Добрић и  гитара Зоран Димитров.

„Лучинушка“ пева и песме настале по поезији Љермонтова и Пушкина. А на њиховом сталном репертоару налазе се бројне (светски) познате песме омиљене публици: „Лучинушка“, „Густа ми магла паднала“, „Бјарозанка“, „Солнце низенько“, „Катюша“, „Тамо далеко“, „Јечам жела“ и др.

Уз „Лучинушку“ се пева уснама, длановима и душом. Уз њих су стасале генерације студената и славистичких стручњака. Њихови хармонични гласови нас дирну, обрадују и расплачу, саткани од чисте емоције, вере и наде.

Све љубитеље квалитетне песме позивамо да погледају изложбу на Филолошком факултету чија ће поставка трајати до 10. јула.

Дајана Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *