Фото Ј. Даниловац

Гуслар је за време бојева боравио у устаничким утврђењима – шанчевима, а сваку информацију проверавао је код најмање три извора

АУТОР: Борис Субашић

НАЈТАЧНИЈЕ извештаје о Првом српском устанку оставио нам је први српски ратни репортер, слепи гуслар Филип Вишњић. Његову обавештеност о припремама за устанак научници су дуго приписивали његовом блискошћу с кнезовима и устаничким вођама, које је пратио и певао им.

Нису, међутим, могли да објасне изузетно тачне описе битака које је оставио у својим песмама, све док нису пронашли сведочанства гусларових савременика: они су казивали да је Вишњић за време бојева боравио у устаничким утврђењима – шанчевима, а сваку информацију проверавао је код најмање три извора, баш као што би то радили искусни репортери.

Они су Вишњића описивали као високог, плећатог, снажног, са лицем нагрђеним дугим ожиљком и шаком оскаћеном ударцем дуге оштрице.

То су били белези какве су носили ратници, а не гуслари.

Слепи Филип је у “ Почетку буне на дахије“ дао врло оштру критику српских кнезова који су избегавали сукобе с Турцима све док ови нису почели њихову масовну сечу и оставио путоказ ка „Божјим угодницима“ правим организаторима и духовнима вођама устанка „божјим угодницима“ Хаџи Рувиму и Хаџи Ђери. Он су позивали народ „сваки своје да окаје старе“ и 1803. су окупили 12 кнезова спремних за борбу и заклели их на дизање устанка.

Кад су, век касније, обелодањени документи из бечког Ратног архива, показало су се испод монашких одора често крили српски фрајкори и обавештајци који су долазили из Аустрије да припремају буну. Испоставило се и да је Вишњић знао у главу све јаничарске дахије и заповеднике, што није било лако објашњиво, уколико је он заиста био само слепи гуслар-просјак.

Он је вешто забележио стварне карактере устаничких вођа, и тако потомству оставио сведочанства и о њиховим лошим странама, сукобима и сујетама.

Устанички напад на Београд

Српско учено друштво је 1867. замолило Теофила Димића, управитеља школе Варадинске регименте да прибави податке о Вишњићу из села Грка, где се највећи песник „Српске револуције“ склонио после пропасти Првог српског устанка.

Димић је разговарао са Вишњићевим познаницима и савременицима из Грка и других места и известио:

– Лајтнант у Панчеву Чемерлић, који је Филипа лично познавао, и коме је Филип на свечарима више пута певао, приповеда да је Филип и књигу знао (био је писмен. прим аут.), и да су Филипу Турци – будући је певаније народно против ових дизао – очи ископати дали. Даље, да је Филип без вође увек само са два штапа ишао.

Сељани из Грка: Сима Станишић, Милан Чемерлић и Чеда Радишић пренели су истраживачима Филипову причу да је „вођа чете устаничке био и код здравих али преврнутих очију као гуслар Турке уходио“ све док га ови у једном боју нису заробили и препознали и заиста ослепели. Они су открили и невероватну способност овог „слепца“ да сам кочијаши запрегом.

ПЕШАЧИО ОД СКАДРА ДО ТЕМИШВАРА

Књижевник и културни радник Милорад Панић Суреп био је заитригиран загонетним Вишњићем, који је по званичној биографији рођен у угледној породици Вилића, коју су Турци дословно истребили. Отац му је рано умро и када му се мајка преудала он је од њеног надимка Вишња направио ново презиме, које му је скривало идентитет. Према званичној верзији он је ослепео од богиња у осмој години, али када је Суреп почео да да спаја црвеном линијом тачке на карти где је Вишњић боравио током својих пешачких путовања резултат га је запрепастио: слепи гуслар је путањом налик на замршену нит прешао хиљаде километара по Босни, Србији и Црној Гори. Најјужнији крај те нити почињао је у Скадру, а најсевернији се протегао до Темишвара. Када је дошао до сведочанства самог Вишњића да се правио слеп, да би могао да уходи Турке, постало је јасно да је песник буне био – обавештајац!

ИЗВОР: Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *