• Да ли ће држава снажније заштити јавни интерес у области издаваштва уџбеничке литературе и очувати достојно место Завода за уџбенике у српској просвети и култури? На потезу је министар просвете који је, после јавног апела САНУ, добио и писмо Завода за уџбенике да се ово питање реши, док не буде касно

 

ПИШЕ:

Одговор на ово питање које већ дуго очекује стручна али и најшира јавност, ових дана је додатно актуелизовао апел који су јавности упутили Извршни одбор Српске академије наука и уметности и Одељења историјских наука САНУ. У њему се сугерише доношење новог Закона о уџбеницима и тражи враћање Завода на позицију установе од стратешког значаја за образовање, науку и културу.

Готово истовремено са апелом САНУ, надлежни из Завода за уџбенике – председник Надзорног одбора и в. д. директора Завода упутили су писмо ресорном министру у коме се тражи решавање статуса ове установе која је, како наводе академици, доведена на руб пропасти.

Уџбеници у Србији жртва неразумне либерализације тржишта

Да се Завод за уџбенике последњих година суочава са тешкоћама у пословању, потврђује и в.д. директора Завода Милорад Марјановић који сматра да је стање у коме се Завод налази последица неразумно извршене либерализације тржишта уџбеника.

„Дошло је до продора приватних, па и страних издавача, иза којих стоје интереси који нису у складу са начелима образовне, научне и културне политике нашег друштва“, каже Марјановић и подсећа да није први пут да се руководство Завода тим поводом обраћа релевантним државним органима.

САНУ и Завод подударни у ставовима

У новом писму упућеном новом министру, челници ове куће траже од државе да снажније заштити јавни интерес у области издаваштва уџбеничке литературе.

„Уверени смо да ће министар, упркос сложеној санитетској ситуацији у друштву, а посебно у просвети позитивно реаговати на захтев Завода за уџбенике. Саопштење Извршног одбора САНУ-а и Одељења историјских наука с разлогом полази од високог угледа Завода и његових издања и у основи представља подршку ставовима које смо изнели у писму министру“, закључује в.д. директора Завода за уџбенике др Милорад Марјановић.

Да статус овог угледног државног издавача треба решавати што пре, чланови Извршног одбора САНУ-а и Одељења историјских наука потврђују и забринутошћу за судбину капиталних пројеката , попут  „Српске енциклопедије“, чији су носиоци, САНУ, Матица српска и Завод за уџбенике.


ИЗВОР: https://rs.sputniknews.com/kultura/202011301123984220-u-poslednji-cas-hoce-li-srbija-spasiti-udzbenike-za-djake-od-divlje-liberalizacije/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *