• Америка неће спасити Атину пре свега зато што је Турска много вреднија чланица Алијансе од Грчке.
  • Сједињене Америчке Државе, као најагресивнија држава која најчешће води ратове на планети, увек су склоне екстремном прагматизму у оваквим стварима и узимају у обзир да је турска војска друга по величини у Алијанси и да има право искуство у вођењу успешних војних операција, за разлику од грчке „војске“, која је од Маратонске битке (12. септембра 490. пре Христа) губила сваки рат у којем је учествовала.
  • Несумњиво ће доћи време када ће у Атини поново завапити: „Спасите нас, православне опет бију!“ Али то ће доћи касније, а данас грчко руководство жели да убија руске војнике снабдевајући кијевски режим оружјем.

 АУТОР: Антон ВЕСЕЛОВ

Историја учи да ничему не учи

Хегел

Став грчких власти према Руској Федерацији тешко је објаснити само обавезама које проистичу из чланства земље у НАТО и ЕУ. Очигледно је да не постоји само жеља да се удовољи онима који подржавају земљу заглибљену у дуговима, већ да се од тога покуша извући. Још је теже, посебно узимајући у обзир историјско памћење и здрав разум, објаснити ревност коју Атина показује у покушајима да „убоде“ Русију и нанесе јој максималну могућу штету.

Деловало би невероватно – уосталом, Русија је три пута спасла Грке од потпуног истребљења и буквално оживела грчку државу, дајући Атини независност и суверенитет који су изгубили, враћајући јој државност која је била изгубљена скоро четири стотине година од пада Цариграда. Показало се да то није само вероватно – то је остварена чињеница, а антируски курс Атине последњих година добија, уместо фантазмагоричних облика, видљиве знаке очигледног и отвореног непријатељства.

Неосновано протеривање руских дипломата, незаконито притварање руских држављана и још много тога, укључујући нападе на Генерални конзулат Руске Федерације, додани су кораци који не дају разлога за сумњу: руководство потомака Хеладе води земљу по веома клизавом путу, а будући да су на кратком поводцу који држе они који заузимају канцеларије у Бриселу и Вашингтону. Са почетком СВО-а (Специјалне војне оепрације) поводац је још јаче затегнут и почели су да га цимају, што је све ово подсећало не на потезе при пецању, већ на контролу кретања магарца.

ВЛАСТ ГРЧКЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ – НАРОД ЗА РУСИЈУ

Почетком марта 2022. Грчка је међу првима у НАТО-у послала Пољској два војно-транспортна С-130 натоварена малокалибарским оружјем и бацачима ручних бомби намењених Украјини. Значајно је да је неколико недеља касније министар одбране Никос Панагиотопулос саопштио да нема планова за нове испоруке оружја кијевском режиму: „Војна опрема коју смо послали у Украјину узета је из складишта. Нема говора о слању нове.” А онда су затегли поводац, након чега су десетине БМП-1, МАНПАДС ФИМ-92 Стингер, муниције различитог калибра, од 7,62 до 155 мм, отишле у Украјину. Није случајно да је 8. маја 2022. премијер Киријакос Мицотакис изјавио да се залаже да се Украјини обезбеди оружје у великом обиму, а западни свет треба да уведе тако организоване санкције које би заиста погодиле Русију. И то упркос чињеници да се, према социолошком истраживању које је спровео грчки ТВ канал МЕГА ТВ, 66% становништва земље противи преносу оружја у Кијев.

ГРЧКА – НЕСИГУРНА ЗЕМЉА ЗА РУСЕ

Ствар је отишла толико далеко да је 12. јуна 2022. Министарство спољних послова Русије назвало Грчку несигурном земљом за Русе – што је изузетно ретка порука ове врсте. „У Грчкој су забележени случајеви дискриминације и агресије на Русе“, рекао је Јуриј Пилипсон, директор Четвртог европског одељења Министарства спољних послова Русије.

Било је случајева премлаћивања, укључујући и децу, а после напада жртвама је била потребна хоспитализација. Грчке банке често слободно тумаче незаконите рестриктивне мере које је увела Европска унија и блокирају рачуне Руса на основу њихове националности. Према речима дипломате, чињенице дискриминације и агресије објашњавају се „непрекидном антируском реториком грчких званичника и кружењем дезинформација о догађајима у Украјини у локалним медијима“.

БМП-1 совјетске производње. После пропасти ДДР-а, нека од возила су пребачена у Грчку, а са почетком СВО, Атина их је послала Оружаним снагама Украјине

У Атини су испоруку БМП-1 Украјини сматрали изузетно исплативим: не само да су ова борбена возила бесплатно добили из арсенала војске бивше ДДР, већ су поставили и услов – биће послата ако Немачка уместо тога обезбедио БВП Мардер. Као компензацију, исправно речено. Касније се испоставило да постоје нијансе: борбено возило пешадије „Мардер“ које је планирано за испоруку Грчкој је одавно престало да се производи, а његов топ од 20 мм користи гранате калибра 20 Х 139 мм, које производе само немачке компаније „Нектер“ и „Рајнментал“. За шта је, наравно, потребно закључивање додатног уговора, пошто те муниције готово да и нема у магацинима.

Виртуелни профит је коначно испарио у машти атинских званичника (а неки су га већ у главама поделили и чак потрошили), а све пошто је Немачка понудила да модернизује грчке тенкове Леопард 2А6 за само две милијарде евра. Односно, практично ни за шта. У том контексту, слање додатних 20.000 аутоматских пушака АК-47 (Калашњикова) Оружаним снагама Украјине је само ситница, али је поводац поново затегнут – и поставило се питање о снабдевању Украјине тенковима и ловцима.

Шефу грчког министарства одбране требало је мање од годину дана да схвати шта се дешава. У априлу 2023, он је храбро најавио: „Наша земља неће послати Леопард 2А6 у Украјину, пошто је већ пребацила серију борбених возила пешадије у Кијев. Тамо смо, између осталог, слали и муницију разних калибара. Вреди обратити пажњу на још једну његову изјаву: „Желео бих још једном да свима јасно пренесем наш став: дајемо оно што је у нашој моћи, јер не можемо себи приуштити да обезбедимо ову или ону опрему која нам је хитно потребна, јер то би довело до слабљења сопствених одбрамбених способности“. Ова изјава је дата уочи посете В. Зеленског и шефа украјинског Министарства одбране А. Резникова Грчкој.

Резултати преговора говоре сами за себе: „Грчка ће учествовати у обуци наших пилота на ловцима Ф-16. Хвала вам на овој понуди“, рекао је председник Украјине на заједничкој конференцији за новинаре. Председник Мицотакис је заузврат рекао да ће Грчка „учествовати у титанским напорима да се обнови” Украјина, обраћајући „посебну пажњу на Одесу”. Али то није све: Сједињене Државе повећавају притисак да Грчка пребаци Украјини 32 авиона Ф-16 Block – 30 у „најкраћем могућем року“. Ова модификација је стара скоро 40 година и стога је Вашингтон склопио уговор са Атином о набавци 20 ловаца 5. генерације Ф-35 у укупном износу од 3,8 милијарди долара, наравно да се исплете у ратама. Постоји могућност да Грчка евентуално добије ове летелице. Али то у великој мери зависи од тога какав став заузима грчки руководство према упуствима из Кама Сутре (тј. како да их на*узе – прим. прев.).

Бивши први заменик министра националне одбране Грчке, члан руководства Партије „Народног јединства“, Костас Исихос, је 25. августа 2023. године назвао одлуку грчке владе да одустане од раније купљених руских противваздушних система „Тор-М1“ и „Оса-АКМ“ криминалним и авантуристичким: „Ово је одлука о одрицању од специфичног наоружања донета неколико дана након посете Зеленског Грчкој. Како преноси портал Pronews․gr, Оружане снаге Грчке имају 21 самоходни ракетни систем Тор-М1 и 38 самоходних ПВО система Оса-АК/АКМ. Не може се искључити да су ови комплекси већ пребачени у састав Оружаних снага Украјине.

ХОЋЕ ЛИ ГРЦИ БИТИ ПРЕВАРЕНИ?

Поставља се питање: на шта Атина рачуна? Да Вашингтон помогне, шта друго. Није случајно да су средином маја 2022. Грчка и САД потписале нови споразум о безбедносној сарадњи, према којем би присуство америчких војника на територији Грчке требало да постане неограничено током пет наредних година. Данас у Грчкој постоји седам америчких база, а још три су у изградњи. На папиру све изгледа логично, осим ако се не узме у обзир чињеница да Грци могу бити тешко обманути у својим надама у САД и НАТО.

Америка неће спасити Атину пре свега зато што је Турска много вреднија чланица алијансе од Грчке. Сједињене Америчке Државе, као најагресивнија и држава која најчешће води ратове на планети, увек су склоне екстремном прагматизму у оваквим стварима и узимају у обзир да је турска војска друга по величини у Алијанси и да има право искуство у вођењу успешних војних операција. За разлику од грчке „војске“, која је од Маратонске битке (12. септембра 490. пре Христа) губила сваки рат у којем је учествовала.

Године 2023, 11. јуна, говорећи на Самиту Југоисточне Европе (SEEPC) у Солуну, К. Мицотакис је рекао: „Нико у трећој деценији 21. века не може да се сложи са опресивним ревизионизмом који угрожава геополитичку равнотежу и прихваћене границе. Историја се не преписује зато што је неко произвољно конструише у свом уму.” Несумњиво ће доћи време када ће у Атини поново завапити: „Спасите нас, православне опет бију!“ Али то ће доћи касније, а данас грчко руководство жели да убија руске војнике снабдевајући кијевски режим оружјем.

С руског превео Зоран Милошевић

https://www.fondsk.ru/news/2023/09/24/greciya-na-povodke-ili-kak-eyo-ispolzuyut-protiv-rossii.html

One thought on “ГРЧКА НА ПОВОДЦУ – како је користе против Русије”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *