Шездесет сам година Сарајлија, од рођења па до дана данашњег и као такав сам позван и квалификован да дајем суд на било коју тему везану за овај град. У овом куцанију ћу се ограничити само на архитектуру и то из аустро-угарског периода, више аустријског него угарског, пошто у овом крајевима Угарска није фигурирала ни у чему. Аустрија је била главни окупатор.

Шездесет година ходам улицама Сарајева гледајући испред себе и око себе, нисам звјерао у небеса. А требао сам. Сада по старе дане сам се изненадио разним фасадама зграда по граду о чему сам снимио овај видео

https://www.youtube.com/watch?v=NFj7Pu5UH_Y&t=11s

Запитао сам се у једном моменту чему уопште архитекте губе вријеме на цинцулирању фасада и украса по њима, када то народ који хода по земљи, а не лети још увијек по зраку, уопште не примјећује?

Главна ствар која ме је изненадила проучавајући ову проблематику је еротика са лаганом педофилијом и одсуство вјерских тема из монотеистичких блискоисточног поријекла. Да подсјетим читатељство да је Аустрија одкупила Босну и Херцеговину од Османлија, скупа са људима на тој територији и као нови окупатор је кренула у прекодиравање становника за своје потребе.

Како је то изгледало види се по украсима на фасадама. Могу мислити како је било шокантно у оно вријеме муслиманима који су покривали своје жене гледати украсе по зградама разголићених жена. Призори разголићене дјеце можда и нису били необични, било је то доба неимаштине па није било необично  виђати гологузу дјецу, додуше не баш скроз, имали су ипак неке крпе на себи. Зато сам дојма да су архитекте биле склоне лаганој педофилији постављајући често кипове обнажене дјеце по фасадама.

Са хришћанског становишта је интересантно да Аустрија која слови као католички ентитет, није уопште инсистирала ни на каквим вјерским симболима нити црквеним ликовима. Не примјетих Исусе, Богородице, распећа и сличне римо-католичке симболике по фасадама. Више све одише нехришћанством, а као Аустријанци су хришћански окупатор. Много је више паганштине, него хришћанизма, много је више србства него што то изгледа на први поглед.

Нека вам не буде мрско прегледати цијели видео, ја од тога немам никакву материјалну корист пошто нисам монетизовао канал, јер ћете се и сами на крају увјерити у ово о чему пишем, па ћете и ви на многе ствари гледати другим очима.

Душко Бошковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *