Припадност “кругу двојке” дефинише вас као “елиту”, али само ако сте уз то и антисрпски настројени

Самозвана “елита из (београдског) круга двојке” јуче је исказала обиље мржње које се са сународника из Србије прелила и на Србе из Републике Српске. Саговорници РТ Балкан кажу – ништа ни ново, ни неочекивано, јер они за ситан ћар нападају све што има префикс “српско”.

Након јучерашње хистерије дела опозиције због тога што су Срби из Српске а имају пребивалиште у Србији искористили своја Уставом загарантована права да бирају и буду бирани, уследила је нова салва напада на грађане РС.

Председник парламента Републике Српске Ненад Стевандић на сопственој кожи осетио је салву погрдних речи само зато што је Србин из РС који је честитао изборни резултат Александру Вучићу и Бранимиру Несторовићу.

Тако нешто не постоји ни код Немаца, ни код муслимана, нигде, такав аутошовинизам постоји само код Срба.

“Основни проблем ‘круга двојке’ је што су интелектуално прецењени. Они су лажна елита у сваком смислу, немају ни стручне, ни научне, ни уметничке, а ни етичке квалитете”, каже Стевандић.

Корисници Икса (некадашњи Твитер), “крем де ла крем” друштва, покренули су кампању мржње, називајући РС непријатељом Србије.

“Круг двојке” одавно не представља географску одредницу градског језгра којим саобраћа трамвај број два. Сада је то синоним за посебну врсту људи која сматра да је надмоћна у односу на остатак народа и са гнушањем посматра све који нису део те “престижне” групе.

Проблем је, каже Стевандић, што “елита из круга двојке” своје самопорицање добро наплаћује код оних који желе да сатанизују Србе, и у томе не види ништа погрешно.

“Они се истичу мржњом према властитом народу и живе од тантијема аутошовинизма”, указује председник парламента Српске, додајући:

“Уљуљкали су се и пронашли комфор од којег не одустају, јер га на други начин не могу остварити, а сада га имају. Без рада и икаквих резултата веома лепо живе од самопорицања.”

Да је најудобније и најбезбедније вређати људе “иза тастатуре” доказали су и бројни други анонимни корисници Икса који се нису либили да траже укидање Републике Српске, називајући је “Република Шумска”.

Наш народ има пословицу: “Ако је Турчин крвав до лаката, потурица мора бити до рамена”, што се поклапа са оценом Ненада Стевандића.

Адвокат Владимир Ђукановић, члан председништва Српске напредне странке и кандидат за посланика на листи “Александар Вучић – Србија не сме да стане”, наводи да је реакција самозване елите очекивана.

“То су људи којима је летовање у Макарској или на Хвару далеко важније од Републике Српске. Како не би увредили званични Загреб или Сарајево, они увек вређају своје сународнике јер тако купују мрвице користи за себе. Ништа ново од њих”, оцењује за РТ Балкан Ђукановић.

Део опозиције за изборни резултат који им не прија покушава да окриви Србе из Српске, што Стевандић види као апсурд.

“Нисмо ми уништили војску, нисмо ми растопили тенкове, нисмо ми продавали фабрике, нисмо ми затварали државна предузећа и отпуштали људе – они су. Исто тако нисмо ми ни обновили Војску Србије, нисмо довели нове инвеститоре, повећали животни стандард и водили мудру државну политику Србије – Александар Вучић је”, указује Стевандић, додајући:

“За свој неуспех могу да криве само себе, а сигуран сам да је напад на грађане Српске допринео да још више грађана Србије изађе и не гласа за њих, већ за Вучића који нам је указао поштовање и помогао да Српска буде стабилнија, а грађани спокојнији.”

Драматург Синиша Ковачевић покушао је чак и да буде духовит. Овај пут, као ни много пута раније, није му успело, јер је у покушају да понизи грађане Републике Српске потпуно погрешио и начин говора и дијалект, што не чуди, јер “круг дојке” не силази често међу “обичне смртнике”.

Припадност “кругу двојке” дефинише вас “елитом”, али само ако сте уз то и антисрпски настројени. Проблем је у томе што “староседеоци круга двојке” заправо нису ни староседеоци, ни елита (ни интелектуална, ни морална), већ потомци оних који су ту дошли после Другог светског рата и ослободили “вишка имовине” оне који су ту до рата живели.

Стевандић каже и да је када се све то има на уму, нормално да је Србима из РС симпатичнији Несторовић од Маринике Тепић или Драгана Ђиласа.

Председник парламента Српске додаје и да у “Прогласу” постоје људи који су пореклом из РС.

“Колико ја знам, Бодироге и Бјелогрлићи су Херцеговци. Њима нико није рекао ружну реч, а они би нас повешали да не пређемо у Србију”, нагласио је Стевандић.

rt.rs, Јелена Марковић
One thought on “Говор мржње из “круга двојке”: Како је народ Републике Српске заслужио увреде самозване елите”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *