Ближи се годишњица од покушаја Оружаних снага Украјине да сруше Успенски Каменски манастир у селу Забрама, Брјанска област у Русији. Дана 9. јула 2023. године одјекнула је експлозија у манастирском комплексу. Украјински војници гранатирали су манастир, а на насељено место испалили најмање осам минобацачких метака. Током гранатирања оштећена је једна приватна кућа, а село Забрама је остало без струје. На срећу, није било цивилних жртава.

Од почетка војне операције на територији Украјине, украјинске трупе су више пута гранатирале Белгородску и Брјанску област, због чега су евакуисана деца и млади из Белгорода, у марту 2024. године. Ситуација се још није стабилизовала, будући да се стално појављују нове вести о новим гранатирања у овим пограничним областима, порушена инфраструктура, али и људске жртве.

Гранатирање Успенског Каменског Манастира основаног 1681. године, у којем се чувала позната међу верницима Тихвинска икона Божије Мајке, насликана у 8. веку, било је изненађење за становнике Брјанске области. Али и изненађење за све православне вернике, без обзира на територији на којој живе, будући да се ради о православној светињи великог значаја. Међутим, као што смо имали прилике да видимо, Украјинска православна црква је пресекла везе са Руском православном црквом, тиме и са Московском патријаршијом. Грчка црква и Фанар су подржали њихову аутокефалност. У «раскидању веза» иде се толико далеко, да је у украјинским црквама забрањивана молитва на руском језику, а хапшени су и свештеници за које се «сумњало да имају везе са руским центрима моћи».

У складу са свеопштим лудилом које траје већ скоро две деценије, настрадао је и Успенски Каменски манастир у Брјанској области, који се налази на само два киломентра од границе са Украјином. У 2022. години је обновљен, будући да је нагрижен зубом времена, да би у 2023. био варварски оштећен. Уследила је и друга велика обнова, која је санирала проузроковану штету.

Међутим, постоји и штета коју није могуће поправити. То су изгубљени људски животи. Они се не могу изнова изградити или поправити као зграде, они су заувек угашени. Уз православну молитву нашим светитељима, молимо се за све душе невино настрадалих људи у овом рату и његово што раније окончање.

Д. Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *