Members of left wing parties shout slogans behind a burning European Union flag during an anti-EU protest in the northern Greek port city of Thessaloniki, Sunday, June 28, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras says the Bank of Greece has recommended that banks remain closed and restrictions be imposed on transactions, after the European Central Bank didn't increase the amount of emergency liquidity the lenders can access from the central bank. (AP Photo/Giannis Papanikos)
  • У САД ће избити озбиљна криза, а у Европи ће се подићи политичке олује. Ову прогнозу дао је мађарски премијер Виктор Орбан и чак је назвао време њеног остварења. Мађарски премијер није усамљен у оваквим оценама.
  • Какве кризе чекају човечанство у наредним годинама – и шта ће све то значити за Русију?

АУТОР: Андреј Резчиков

Мађарски премијер Виктор Орбан позвао је своју земљу да се припреми за 2030. годину како би остала „успешан локални изузетак“ током глобалне кризе, за коју верује да ће у то време погодити Европу и Сједињене Државе. Говорећи у румунском граду Баиле Тушнад, политичар је 2030. годину назвао „најважнијим хоризонтом“.

„До тада ће се проблеми западног света нагомилати. У САД ће доћи до веома озбиљне кризе… У европским земљама је скоро неизбежан економски пад, који може да изазове и политичке буре… Тада треба да будемо у одличној форми: потребна нам је дипломатска, економска, интелектуална и војна снага“, рекао је Орбан.

Премијер је позвао да се држимо „даље од рата, миграције, родног лудила, глобалног минималног пореза и паневропске рецесије“. „Успели смо да се клонимо овога 2010. и 2020. године, из сваке кризе смо излазили јачи него када смо у њу улазили“, сматра политичар.

Орбанова стратегија „успешног локалног искључивања у глобалној кризи“ укључивала је граничну стражу, породицу као темељ друштва, велики развој војне индустрије, диверсификацију извора енергије, духовне темеље и националне амбиције, технолошке промене и прилив страног капитала из Исток и Запада. „Да бисмо одржали наше националне амбиције у предстојећем тешком периоду, морамо остати заједно, Трансилванија и остала подручја насељена Мађарима у Карпатском басену морају остати заједно са матицом“, закључио је Орбан.

Тако се мађарски премијер придружио онима који у наредним годинама предвиђају глобалне преокрете, који посебно прете Западу.

Многи аналитичари у својим прогнозама за наредну деценију слажу се да ће САД и Кина остати највећи играчи на светској сцени. Истовремено, утицај регионалних актера на глобалне процесе ће наставити да расте, а Евроазија ће коначно добити улогу стратешког центра привлачења у свету.

Непредвиђенима се могу показати последице трке у наоружању САД и Русије. Није искључено да ће се појавити оружје и борбени системи која се не потчињавају никаквим правилима и ограничењима. То је један од фактора повећаног ризика који може испровоцирати оружани сукоб.

Андреј Кортунов, генерални директор Руског савета за међународне послове, наглашава да се у таквим прогнозама најчешће чује 2030. година. „Овај хоризонт је још довољно удаљен од нас, али ипак, ово није фантазија, већ нешто што већ почиње да настаје“, каже стручњак.

Већ сада се одвијају процеси који би требало да се испоље до 2030. године. У већини земаља света до овог времена ће се сменити генерације политичких лидера, на власт ће доћи људи чија се свест формирала у 21. веку, не памте Хладни рат и „много ће се променити“. Али управо излазак Кине на водећу позицију не само по економском, већ и технолошком потенцијалу и многим другим параметрима биће један од главних догађаја у наредним годинама.

„Доћи ће до озбиљне промене снага у свету. Пре пандемије коронавируса, многи стручњаци су говорили да ће до 2035. Кина надмашити Сједињене Државе по величини економије мерено у доларима. Али након пандемије, коју су САД прошле не на најбољи начин и са доста проблема, ове прогнозе се прилагођавају смањењу периода кинеског сустизања, тако да до смене лидера може доћи до 30. године или чак и раније“, рекао је извор.

Историчар и публициста Армен Гаспарјан слаже се да долазе времена озбиљних политичких турбуленција. Догађаји од 24. фебруара означили су почетак ере „за коју се нико није припремио“. „Четири владе су већ пале у Европи ове године. У Сједињеним Државама постоји председник, чије психофизичко стање знају само лекари који га лече. А ти људи треба да управљају процесом, економијом. Дакле, сасвим је могуће да ће до 2030. године доћи до веома озбиљних промена“, сматра Гаспарјан.

Једнополарни свет више не постоји, наглашава саговорник, а до 30. године „више га се неће ни сећати“. „Европа и САД нису се спремале за економску кризу. Они су били задовољни постојећом конфигурацијом, коју су, иначе, сами уништили. Неће ме изненадити смањење држава чланица Европске уније и озбиљан слом у САД, где се млади политичари не појављују. Просечна старост чланова Демократске странке је најмање 70 година, то је монструозно, они не осећају садашње време, због чега настају проблеми“, уверен је историчар.

Према Гаспарјану, Орбан је у праву у својим очекивањима, али ће сада „бити записан као Путинови пропагандисти” јер „нико не воли истину”. Међутим, Русија ће наставити да јача своју позицију и утицај у свету.

„Ојачаће се улога формата у којима је Русија чланица.

Већ видимо у БРИКС и у жељи других земаља да се придруже овом формату. А за Запад није застрашујуће само оно што је Русија показала, већ и оно што су остали сада схватили, а то је да уопште није неопходно испуњавати хирове америчких лидера. Видите у Немачкој на згради Бундестага окачена је ЛГБТ застава. Можда је за Бруклин ово нормално, али за Берлин изгледа мало изазивајуће. Број људи који се сада називају евроскептицима ће се само повећавати“, предвиђа Гаспарјан.

Кортунов додаје да је Русија ушла у прелазни период раније од других земаља. „Сада видимо оштар прекид са претходном фазом. Овај прелом се тиче геополитике и међународних послова, коначног одбијања покушаја интеграције у западни систем светске политике. Ово је такође географска преоријентација са западног правца на исток и југ. Ово је, очигледно, озбиљна промена у структури руске привреде и друштва“, рекао је генерални директор Руског савета за међународне послове.

Према експерту, Русија је претекла остатак света у свом кретању ка 2030. години, што значи „да ће се ризици и могућности повезане са овом транзицијом отворити Русији раније него већини других земаља“.

Године 2030. планета ће прећи одређену границу у климатским променама. Ово ће такође бити значајан догађај за наредну деценију. Већина прогноза се своди на чињеницу да до средине века неће бити могуће обуздати повећање глобалне температуре унутар 1-1,5 степени.

„Пораст температуре биће бржи са одговарајућим последицама – топљењем поларног леда и порастом нивоа светског мора. Уз то се могу везати и многи други трендови и процеси, који ће добити замах и манифестовати се до 2030. године. То су догађаји из области безбедности, преласка човечанства на нови технолошки поредак. Поред тога, постоји низ демографских пројекција. Орбан је у праву – ово ће бити одређена граница иза које почиње нови живот. Али реалност је да прелазак у овај живот неће бити тренутан, већ постепен“, резимирао је Кортунов.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://vz.ru/world/2022/7/23/1169070.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *