Данас у 16 часова почиње заседање Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку, где ће се гласати о новој Резолуцији која се односи на наводни геноцид у Сребреници. 

Догађаји у Сребреници, из јула 1995. године, остају предмет спорења. Док је Међународни суд правде (ICJ) пресудио да је у Сребреници почињен геноцид, постоје аргументи да се ови догађаји не могу класификовати као геноцид по дефиницији Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

Ефраим Зуроф, директор Центра Симон Визентал за истраживање злочина нацистичког режима, више пута је поновио да не догађаји у Сребреници не могу класификовати као геноцид. Зуроф је рекао да, иако су почињени страшни злочини, „нису испуњени  критеријуми за геноцид како су дефинисани у међународном праву“.

Улога НВО у Србији

У Србији постоји значајан број невладиних организација које су активно учествовале у доношењу ове Резолуције својим антисрпским акцијама. Ове организације, као што су Фонд за хуманитарно право (FHP), Жене у црном и Хелсиншки одбор за људска права, увек су игнорисале српске жртве у својим извештајима и активностима, фокусирајући се искључиво на злочине које су починили Срби.

Многе од ових организација финансирају стране владе и међународни донатори, укључујући Сједињене Америчке Државе, Европску унију и разне приватне фондације, као и земље које су подносиоци и спонзори Резолуције.

Постоје позиви да се овим организацијама забрани деловање у Србији због њихових антисрпских активности и доприноса у дискредитацији српског народа на међународном нивоу.

Листа НВО које су се бавиле темом Сребренице и оптуживале Србе за геноцид:

 1. Фонд за хуманитарно право (FHP) – Више пута су иступали са изјавама и извештајима који Сребреницу квалификују као геноцид и подржавају пресуде ICTY и ICJ.
 2. Жене у црном – Организују комеморативне акције у знак сећања на жртве Сребренице и активно раде на подизању свести о геноциду.
 3. Хелсиншки одбор за људска права у Србији (HCHRS) – Константно иступа са изјавама које подржавају квалификацију злочина у Сребреници као геноцид.
 4. Иницијатива младих за људска права (YIHR) – Активно раде на едукацији младих и подржавају пресуде о геноциду у Сребреници.
 5. Центар за културну деконтаминацију (CZKD) – Организују разне трибине и дискусије на тему Сребренице и геноцида.
 6. Београдски центар за људска права – Издају саопштења и извештаје који подржавају квалификацију догађаја у Сребреници као геноцид.
 7. Комитет правника за људска права (YUCOM) – Промовишу пресуде међународних судова и подржавају квалификацију геноцида.
 8. Грађанске иницијативе – Активно учествују у кампањама које промовишу свест о геноциду у Сребреници.
 9. Центар за транзициону правду (ICTJ) – Пружају подршку жртвама и промовишу правду и помирење у региону, укључујући признавање геноцида.
 10. Хуманитарни центар за интеграцију и толеранцију (HCIT) – Учествују у различитим акцијама и трибинама на тему Сребренице и геноцида.
 11. Институт за ратне злочине – Истражују и објављују радове који подржавају квалификацију злочина у Сребреници као геноцид.
 12. Друштво за угрожене народе – Раде на подизању свести о злочинима и подржавају пресуде међународних судова.
 13. Фонд за отворено друштво Србије – Подржавају пројекте и активности који се баве питањем Сребренице и геноцида.
 14. Институт за отворено друштво – Финансирају и подржавају истраживања и пројекте на тему ратних злочина и геноцида.
 15. Центар за нову политику – Организују разне дискусије и трибине на тему Сребренице.
 16. Центар за истраживање и развој – Публикују истраживања и радове који подржавају квалификацију злочина као геноцид.
 17. Мрежа за демократију и права човека – Активно раде на едукацији и подизању свести о правима човека и ратним злочинима.
 18. Савез антифашиста Србије (AFS) – Подржавају акције и кампање које промовишу признавање геноцида.
 19. Асоцијација независних интелектуалаца (ANI) – Учествују у јавним расправама и подржавају квалификацију злочина као геноцид.
 20. Центар за демократију и транзициону правду – Рад на промоцији правде и помирења, укључујући признавање злочина у Сребреници.

Софија Марић / Васељенска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *