Амерички официри у Мариупољу?

  • Са америчке стране стигле су информације да је „генерал Клутје умро 28. марта 2022. године“.
  • Међутим, руска пословица „Максим је умро, и дођавола с њим“ овде неће проћи. Историја тражи наставак, па има наде да ће мртвац оживети и сведочити.

АУТОР: Дмитриј СЕДОВ

Упорне гласине да је генерал-потпуковник војске Сједињених Држава Роџер Л. Клутје, млађи, заробљен у Мариупољу, стичу све више аргумената. Извештаји о овоме ишли су са линком на добро обавештени портал америчких ветерана „Veterans Today“ и пренели су их многи интернет портали. Међутим, Пентагон и даље на све упите новинара о заробљавању америчког генерала у Украјини одговара ћутањем, што се не уклапа у његов типичан образац понашања.

Закључак се намеће сам од себе: Пентагон ћути, јер истина може да се претвори у непожељну сензацију за америчку администрацију и неизбежно ће покренути бројна питања.

Прво питање. Када се генерал Клутје појавио у Украјини, а посебно у Мариупољу? Ако се његов долазак догодио много пре почетка специјалне војне операције (СВО), онда то директно указује на то да је припрема за офанзиву Оружаних снага Украјине спроведена под вођством војске САД/НАТО-а и да је спроведена из подземља фабрике „Азовстала“. Истина, војна реалност се окренула НАТО-у у неочекиваном правцу.

Друго питање. Колико је НАТО саветника-официра било у генераловом тиму? Било би лепо да се у одговору на ово питање наведе специјализација „велике прекоокеанске браће“: копнене операције, ваздушне операције, саботаже, информативне операције итд. После свега саветници неће добити коридор да изађу из Мариупоља. Ови војници су учествовали у рату као представници НАТО-а и требало би да буду притворени и саслушани. Они су борци, а ово је скандал.

Ситуацију треба разматрати и са међународноправне тачке гледишта. Наравно, не да би „довели НАТО на чисту воду“ и ради очекивања да ће генерални секретар Столтенберг алијансе поцрвенети.

Треба забележити чињеницу једностраног пребацивања односа савеза са Руском Федерацијом у фазу рата, коју је Брисел до сада брижљиво прикривао. А ако ова чињеница постане необорива, Русија ће имати основа за одговор. На пример, за разорни ракетни напад на чвориште за претовар у пољском граду Жешову, кроз које се масовно испоручује западно оружје. Такав ударац ће све ставити на своје место. Како кажу, за шта су се борили, добили су. Врло радознала ће бити и реакција на удар званичне Варшаве. Да ли ће то захтевати да северноатлантски блок уђе у рат у Украјини, или ће се увек присутна пољска ароганција свести на стање од 17. септембра 1939. године?

Наравно, у Русији постоје снаге које се измичући називају „партијом мира“ и, највероватније, покушаће да заташкају ову незгодну за НАТО епизоду. За исти исход је заинтересован и Пентагон. Са америчке стране стигле су информације да је „генерал Клутје умро 28. марта 2022. године“. Међутим, руска пословица „Максим је умро, и дођавола с њим“ овде неће проћи. Историја тражи наставак, па има наде да ће мртвац оживети и сведочити.

С руског превео Зоран Милошевић

 

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/04/08/general-klote-i-podzemelja-azovstali-55942.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *