• Папа се током своје службе у Ватикану више пута осврнуо на тему Европе.
  • Уз комплименте чуло се и поређења Европе са „неплодном женом која губи душу“.
  • Жозеп Борел, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност би да задржи стару политику искорењивања „џунгле”, исисавања свих сокова из ње и исушивања живота онога што је изван „вртова привилегованих”.
  • Где ће се определити Ватикан?

АУТОР: Станислав Стремидловски

Европа се данас као да се пробудила, ако судимо по реторици Брисела и низа европских престоница. Ипак, њени корени, који су разоткривени, нису нимало хришћански, на шта је Света столица вероватно рачунала. То су корени Старог континента колонијалне ере, освајања глобалног Југа.

У Бриселу су се окупили представници Конференција римокатоличког бискупата држава чланица Европске уније (COMECE). Они су од 12. до 14. октобра разговарали о темама које су им биле релевантне „у позадини“ сукоба у б. Украјинској ССР. Према речима оца Мануела Бариоса Приета, генералног секретара COMECE -а, „Прва тема је рат, његове геополитичке и социо-економске последице и његов утицај на кохезију Европе, те се питамо коју мисију ми, као Црква, можемо да имамо у овој ситуацији“. У овој „веома сложеној слици, постоји широко распрострањена нелагодност“ узрокована „сродним питањима као што су енергетска криза, инфлација и растуће цене, са њиховим тешким утицајем на породице“. Као што је отац Прието изјавио: „Морамо послушати поруку папе Фрациска, као и друге гласове. Видимо потребу за новом солидарности, позивом да се изгради снажна ЕУ која остаје верна својој мисији у свету.”

Да, али како сам Брисел види ову мисију? Одређену идеју даје словеначки римокатолички лист „Дружина“. „У раду скупштине COMECE учествовао је помоћни бискуп љубљански Антон Јамник“, пише у публикацији. – Према његовим речима, другог дана конференције предавање је одржао генерални секретар Европског парламента Клаус Веле. Говорио је о рату у б. Украјинска ССР и новој геополитичкој ситуацији у Европи, као и о Кини и новој коалицији азијских земаља које желе да постану противтежа Кини и Русији. Рат у б. Украјинска ССР је снажно промешао карте глобалних савеза. Европске земље су сада у позицији да још интензивније међусобно сарађују, јер је то од пресудног значаја за њихову будућност у контексту светске политике. Јамник је позвао генералног секретара да посети Словенију како би на разним форумима говорио о вредностима у Европи и о томе колико је важно да политичари подржавају и живе основне европске вредности“.

Жозеп Борел, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност, говорио је о томе шта данас чине „фундаменталне европске вредности“. Говорећи на седници Европске дипломатске академије у Брижу, окренуо се метафорама. Европа је врт, објаснио је Борел, „најбоља комбинација политичке слободе, економског просперитета и социјалне кохезије“. Али већи део остатка света, каже он, чини џунгла, која може да продре у врт, а џунгла не може да се оградити високим зидовима. Баштовани морају заћи у џунглу“, рекао је шеф европске дипломатије. „Европљани морају много активније да комуницирају са остатком света, иначе ће остатак света напасти нас. Ми смо привилеговани народ. Створили смо комбинацију ове три ствари – политичке слободе, економског просперитета, социјалне кохезије – и не можемо се претварати да ћемо преживети као изузетак“.

ПАПА ФРАНЦИСКО: ЕВРОПА – НЕПЛОДНА ЖЕНА КОЈА ГУБИ ДУШУ

Било би занимљиво знати са каквим је изразом лица папа Франциско слушао Борела, јер је рођен и дуги низ година живео у Аргентини (џунгли – прим. прев.). У земљи која се на Западу назива „Глобални Југ, геополитичка категорија која означава земље са ниским и средњим приходима у Африци, Азији и Латинској Америци“. Папа се током своје службе у Ватикану више пута осврнуо на тему Европе. Али уз комплименте чуле су се горке речи, попут поређења Европе са „неплодном женом која губи душу“. Папа Фрањциско је у новембру 2014. године, говорећи у Европском парламенту, нагласио да данас имамо пред очима „слику Европе рањене бројним искушењима из прошлости, али и критичним ситуацијама садашњости“. Овај континент „изгледа неспособан да одговори виталношћу и енергијом прошлих времена“. Видимо Европу „уморну и песимистичну, осећајући се опкољеном иновацијама са других континената“.

Данашња Европа као да се пробудила, судећи по реторици Брисела и низа европских престоница. Али њени корени, који су, у међувремену, разоткривени, нису нимало хришћански, на шта је Света столица вероватно и рачунала. То су корени колонијалне ере, освајања Глобалног Југа. Иза Борелових песничких метафора стоји стара политика искорењивања „џунгле”, исисавања свих сокова из ње и исушивања живота онога што је изван „вртова привилегованих”. Понтификат папе Фрациска је у антифази са таквом Европом, активно излази ван њених граница у спољни свет. Уосталом, последњих деценија број римокатолика расте на рачун глобалног југа, а не Европљана, где један број националних римокатоличких цркава не само да губи вернике, већ и изазивају (добар пример је Немачка) срамоту сау својим покушајима да „измисле” нову црквену доктрину. Чини се да Скупштина COMECE, која се ових дана одржава у Бриселу, само још једном показује како европски римокатолици остају плот (тело) од плоти западног света.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://regnum.ru/news/polit/3724371.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *