АУТОР: Јуриј Лобунов

 Све поскупљује, каже париски фотограф Франсоаз Верна, „бензин, сунцокретово уље, пшенично брашно. Имам среће, живим у главном граду и не треба ми ауто да бих сваки дан стигао на посао. Али за десетине хиљада људи који не могу без аутомобила, свако повећање цене бензина је тежак ударац за породични буџет. Нажалост, људи не размишљају о узроцима ове катастрофе – пропаганда је јака у Француској, а раст цена се приписује војним операцијама у Украјини. И нико не жели да говори о правим узроцима украјинске кризе.

Андреа Дидело, општински политичар у Стразбуру, сматра да би повећање цена бензина могло да изазове масовно незадовољство. „Французи би у наредним месецима волели не повећање, већ пад цена горива, јер је огромној већини Француза потребан аутомобил за свакодневна путовања, а поскупљење је веома погодило буџет најскромнијих домаћинстава“, каже Андреа, „Сада се људи јако плаше престанка државне помоћи (18 центи по литру).

Поскупљење бензина, тада много јефтинијег него данас, била је варница која је запалила покрет Жутих прслука иза којег стоји скоро три четвртине Француза. С обзиром на галопирајућу инфлацију, и с обзиром на тренутни политички ћорсокак и ћорсокак француске демократије, не сумњам да ће се оваква друштвена кретања развијати у наредним месецима.

Сада је главно питање да ли ће француске власти користити неки други изговор, попут још једне пандемије или догађаја у Украјини, да сузбију друштвене немире? Француска гледа у будућност са зебњом“.

Вадим Каменка, новинар „Хуманите-е“, сматра да људи све разумеју и криве, супротно мишљењу политичара, не Русију, већ власти, нафтне компаније, санкције, Европску унију: „Људи желе да се цене замрзну, да се реално предузму се мере против инфлације . Французи кажу да влада и власти не предузимају довољно акција јер су непоуздани људи који „не користе јавни превоз“. Вадим верује да ће се део негодовања манифестовати током парламентарних избора, који ће бити одржани 12. и 19. јуна.

Георгиј Шепелев, предавач на Националном институту за оријенталне језике и цивилизације, каже да је раст цена постала важна тема у дебати уочи јунских парламентарних избора у Француској, али се не очекују велики протести: „Вероватно много Француза, осећајући непосредну претњу свом породичном буџету, са пажњом ће реаговати на програм левице који предлаже ограничавање цена бензина и неких других добара.

За сада нема већих излива протеста у друштву. Цене стабилно расту, али релативно споро, држава покушава да ублажи њихов раст. Плус, долази време летњих распуста и одмора, када протести у Француској традиционално слабе.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: http://vesti95.ru/2022/06/frantsuzskie-ekonomisty-prorochat-rost-tsen-na-benzin-frantsuzskie-politiki-ishhut-vinovatyh-a-chto-zhe-dumayut-prostye-lyudi/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *