• Фанар ствара «цркву за све Американце»
  • У тзв. Викаријат парохија словенске традиције ушли су свештеници са сумњивим канонским статусом

Шеф грчке архиепископије константинопољске патријаршије у САД, архиепископ Елпидофор (Ламбрианидис) 9. марта (2020) најавио је стварање Викаријата парохија словенске традиције, преноси Савез православних новинара.

Нови викаријат ће бити подређен архиепископу Елпидофору и укључиваће три православне општине: цркву Свете Матроне из Москве у Мајамију, манастир Светог Николе Чудотворца у Северном Форт Мајерсу (Флорида) и цркву Светог Јована Крститеља у Бруклину.

Свештенство викаријата за сада чине расчињени у отаџбини – архимандрит Александар (Бела) и протојереј Александар Бела, протојереј Василиј Дејак, протојереј Јован Спасњук, протођакон Ростислав Задорозни и ђакон Ђорђе Херо.

Архимандрит Александар (Бела) постављен је за шефа Викаријата.

«Та чињеница није само значајна по томе што је Елпидофор примио у састав архиепископије свештенике сумњивог канонског статуса. У последње време је ова пракса прилично уобичајена за Фанар.

Пре свега стварање викаријата треба да се размотра у контексту курса који је раније објавио Елпидофор – створање помесне цркве у Сједињеним Државама (не треба мешати са аутокефалном!) Под вођством Цариграда», каже се у коментару Аналитичког центра светог Василија Великог који је послат редакцији Руске народне линије.

„У Фанару схватају“, примећују даље, „да прекомерна хеленизација њихове јурисдикције у Сједињеним Државама отежава архиепископији да се позиционира као место окупљања америчког православља. Због тога је за Константинопољ важно да се у Америци покаже као црква која је способна да задовољи верске потребе различитих етничких група. С тим у вези, такође је приметно да ће архиепископија први пут у априлу 2020. године на Флориди одржати конференцију о питањима духовне бриге за латиноамеричке православаце. Конференција и стварање викаријата дизајнирани су тако да укажу на мултиетничку природу архиепископије.»

«Елпидофор очигледно жури да створи слику архиепископије као ‘цркве за све Американце’. Он треба да има времена за то пре доласка патријарха Вартоломеја у Сједињене Државе у мају ове године. Константинопољски патријарх, претпоставља се, тражи ће подршку америчких власти за стварању помесне америчке цркве под његовим омофором. ‘Позитивни’ примери универзалне природе архиепископије требало би да повећају шансе Грка да успеју у преговорима са Вашингтоном», верују у Аналитичком центру Василиј Велики.

Браћа Архимандрит Александар (Беља) и протојереј Александар Беља познати су по скандалозној репутацији. Обојици је забрањено да чинодејствују, како извештава Руска народна линија.

Ове Фанарове акције су, очигледно, усмерене против Руске православне цркве, ово је својеврсна освета за успостављање Екзархата у југоисточној Азији, који је озбиљно потиснуо Константинопољ и, што је најважније, доводи у питање његову тврдњу о васељенскости.

Сада је Константинопольска патријаршија одлучила да истисне Руску православну цркву из Северне Америке. Очигледно је да ће стварање „америчке помесне цркве“ подређене Фанару нанети озбиљан (ако не и фаталан) ударац, пре свега Православној цркви у Америци, коју Грци не признају. Међутим, Фанариотима је, видимо, то мало, они покушавају преотму вернике како Руске цркве, Руске православне заграничне цркве и парохије које су директно подређене Московској патријаршији.

Међутим, наше главно оружје је увек била истина. И овај пут видимо да је организовани од Фанара Викаријат парохија словенске традиције, више подсећа на банду него на црквену заједницу. Иако то није изненађујуће, сви пројекти које је патријарх Вартоломе спровео након што је прешао у раскол као резултат признања тзв. Православне цркве Украјине су сумњиви и по канонским и по богословским садржајима.

С руског превео Зоран Милошевић

ОПШИРНИЈЕ У КЊИЗИ „ПРАВОСЛАВЉЕ И РАСКОЛИ: Како се снаћи?“

 ЦЕНА: 500.00 динара

 ПОРУЏБИНЕ НА ТЕЛЕФОН: 064 224 334 9

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *