Клирици УПЦ биће убеђевани да пређу у нову јурисдикцију, директно потчињену Фанару.

Константинопољска патријаршија одлучила је да тајно створи у Украјини још једну црквену јурисдикцију, одвојену и од Руске Православне Цркве и од укрофашистичке секте зване „Православна црква Украјине“. У њу ће, према изворима „СПЖ-а“, бити намамљени свештеници, који у ратним условима одбијају да помињу патријарха Кирила, али притом не виде могућност да се уједине са расколницима.

Прву увертиру на ову тему недавно је направио активни апологета украјинског раскола, архимандрит Руске Православне Цркве Кирил (Говорун). Он је написао да је цариградски патријарх Вартоломеј дозволио свештенству УПЦ, које је одбило да помиње поглавара Руске Православне Цркве, да га помене без приступања ПЦУ и без икаквих додатних канонских процедура.

Још нема званичних потврда или изјава из Фанара о томе. Међутим, у црквеним круговима се већ активно говори и испитују епископи о могућности изласка из јурисдикције УПЦ. Пре свега, раде на епархијама које су одбиле да помињу предстојатеља Руске Православне Цркве.

Као што је „Борба за веру“ већ известила, низ архијереја Украјинске Православне Цркве Московске патријаршије благословио је својим клирицима да не помињу патријарха Кирила (овде:).

ИЗВОР: http://borbazaveru.info/content/view/15744/1/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *