ШТА ЈЕ СВЕ ПРЕЋУТАНО О ФАЈЗЕР-БИОНТЕХОВОЈ ВАКЦИНИ НА БАЗИ ГЕНЕТСКОГ ИНЖЕЊЕРИНГА?

  • Фармаколошки гигант Фајзер (Pfizer) је објавио резултате испитивања на људима, за које тврди да су спектакуларни. Примењена је експериментална технологија позната као генетичко уређивање (енг.: „gene editing“), тачније РНК генетичко уређивање – новитет који никада пре није коришћен за вакцине
  • Пре него што појуримо да се пелцујемо, надајући се имунитету, требало би да научимо више о овој радикално експерименталној технологији и њеном мањку прецизности
  • У стручном чланку објављеном октобра 2020. године у часопису Трендови у генетици, аутори закључују да је „обим могућих молекуларних догађаја услед манипулисања геномима потцењен, а да дотична технологија остаје непредвидива, како у предложеној, тако и у другим наменама“
  • Др Ромео Куихано, пензионисани професор фармакологије и токсикологије на Колеџу медицине при Универзитету у Манили, упозорава на „опасност да би вакцина заправо могла да оснажи патогеност вируса, или га учини агресивнијим услед побољшања заснованих на антителима Ако се тако нешто догоди на великом узорку људи, исход би могао да буде катастрофалан
  • Куихано још пише: „Поред других опасности, вирусно-векторисане вакцине могле би да доведу до мешања са природно насталим вирусима и тако произведу хибридне вирусе са непожељним својствима преноса и вирулентности
  • Уосталом, изгледа да Алберт Бурла – директор Фајзера – није тако самоуверен како би се из његових тврдњи о вакцини могло закључити. Истог дана када је његова компанија издала саопштење о резултатима тестирања вакцине, продао је 62 одсто својих акција у Фајзеру, зарадивши милионе

____________________________________________________________

АУТОР: Вилијам ЕНГДАЛ

БИЛ Гејтс активно финансира и промовише нове, непроверене вакцине, које би требало да нас макар делимично заштите од грозне превремене смрти изазване новим коронавирусом, те нам наводно омогуће наставак „нормалног“ живота.

Фармаколошки гигант Фајзер (Pfizer) је објавио резултате испитивања на људима, за које тврди да су спектакуларни.

Примењена је експериментална технологија позната као генетичко уређивање (енг.: „gene editing“), тачније РНК генетичко уређивање – новитет који никада пре није коришћен за вакцине.

Пре него што појуримо да се пелцујемо, надајући се имунитету, требало би да научимо више о овој радикално експерименталној технологији и њеном мањку прецизности.

Финансијски свет је експлодирао деветог новембра, када је фармаколошки џин Фајзер, са својим немачким партнером Бионтехом, издао саопштење за медије у којем се наводи да је овај двојац развио вакцину за COVID-19, са стопом ефикасности од 90 одсто (17. новембра је саопштено да је ефикасност 95 одсто; прим. НС).

Контроверзни шеф америчког NIAID-а (Национални институт за алергије и заразне болести, прим. прев.), Тони Фаучи, похитао је да нахвали ову вест, а ЕУ је саопштила да је купила 300 милиона доза ове скупе нове вакцине.

Ако питате финансијска тржишта, пандемији је малтене одзвонило.

Сумњиви догађаји

Међутим, изгледа да Алберт Бурла – директор Фајзера – није тако самоуверен како би се из његових тврдњи могло закључити. Истог дана када је његова компанија издала дотично саопштење о резултатима тестирања вакцине, продао је 62 одсто својих акција у Фајзеру, зарадивши милионе.

Инструкцију за продају подесио је помоћу специјалних механизама још у августу тако да се не види да се ради о „инсајдерској продаји“, међутим такође се постарао да тајминг буде одмах након америчких избора и нелегитимног медијског одређења Џоа Бајдена за изабраног председника.

Делује као да је Бурла био у приличном сукобу интереса када је истог дана издао саопштење за медије.

Kада је у јавност процурело да се Фајзер летос обавезао да америчкој влади достави 100 милиона доза вакцине, Бурла је пред медијима лагао и порицао да је његова компанија за развој вакцине добила било какав новац од Трампове администрације.

Додатна у низу сумњивих радњи Фајзера је чињеница да је ова компанија прво саопштила новости тиму Џоа Бајдена, уместо релевантним агенцијама америчке владе. Но, ово је далеко од најалармантнијег поводом много хваљеног саопштења Фајзера.

Такозвана „фарма замрзивача”, објекат величине фудбалског терена, за чување готових вакцина за COVID-19, Пурс (покрајина Антверпен, Белгија), октобар 2020. (Фото: Pfizer via AP)

 

Фајзер, познат по својој „вијагри“ и другим лековима, уортачио се са малом немачком фирмом из Мајнца – Бионтехом – која је развила радикалну технику мРНК како би произвела нову вакцину против коронавируса. Бионтех је основан тек 2008. године. Споразум са Фондацијом Била и Мелинде Гејтс потписао је септембра 2019. године, тик пред обелодањивање присуства новог коронавируса у кинеском Вухану и тик пре него што је Бионтех направио свој берзански деби.

Споразум је обухватао сарадњу у области развоја нове мРНК технике за третирање канцера и ХИВ-а. Интересантно је да је саопштење за медије од 5. септембра 2019. године, у којем се наводи како „Гејтс фондација у Бионтеху види потенцијал за драматично сузбијање ХИВ-а и туберкулозе у свету“, обрисано.

Бионтех такође има споразум са једним од највећих произвођача лекова у Кини – фармацеутским друштвом са ограниченом одговорношћу „Шангај Фосун“ (познат и као „Фосун фарма“) – за развој засебне верзије мРНК вакцине против коронавируса за кинеско тржиште.

Ај Мин Хуј, председник глобалног програма за истраживање и развој при Фосун фарма рекао је у августу: „Дозирање првог кинеског субјекта [вакцином] BNT162b1 представља прекретницу глобалног ко-развојног програма у Кини. Тесно сарађујемо са Бионтехом и регулаторним телима како бисмо проценили безбедност и ефикасност BNT162b1 и других мРНК вакцина-кандидата“.

Ово значи да иста немачка биотехнолошка компанија стоји иза ковид вакцина које се наврат-нанос гурају у Кини, САД и ЕУ.

Вакцина се у аларматно кратком року гура до коначног одобрења.

Упозорење Фајзеровог потпредседника

И америчке и европске власти, а вероватно и кинеске, прескочиле су стандардну фазу испитивања на животињама у којој се користе феретке и пацови; одмах су прешли на људске заморчиће.

Испитивања на људима отпочела су крајем јула и почетком августа. Рок од три месеца је нечувен у тестирању нових вакцина. Норма је неколико година.

Услед нивоа глобалне панике коју је генерисала Светска здравствена организација поводом коронавируса, опрез је у потпуности одбачен. Произвођачи вакцина имају правни имунитет, што значи да не могу бити тужени ако људи умру или буду здравствено оштећени њиховим вакцинама.

Пешаци за заштитним маскама на лицу пролазе поред седишта компаније Фајзер у Њујорку, 09. новембар 2020. (Фото: AP Photo/Bebeto Matthews)

 

Али, најалармантнија чињеница о новој Фајзер-Бионтех вакцини на бази генетичког инжењеринга је то што генетички модификована мРНК за потребе вакцина за људе никада пре није била одобрена.

Важно је истаћи да су двогодишња испитивања пацова храњених генетички модификованим кукурузом прсканим Монсантовим „Раундапом“ богатим глифосатом показала да се тумори, као и оштећења јетре и других органа, појављују након девет месеци.

Ранија испитивања, на основу којих је Монсанто тврдио да нема опасности, трајала су по три месеца. Слично је и са вакцинама на бази генетички модификоване мРНК, које се на брзину уводе у употребу након мање од 90 дана испитивања на људима.

Др Мајкл Јидон одговорио је недавно на јавни коментар, постављен на једној друштвеној мрежи, од стране колеге из Уједињеног Краљевства: „Све вакцине против SARS-CoV-2 вируса су по дефиницији нове. Ниједна од вакцина-кандидата није у развоју више од пар месеци“.

Јидон је потом додао: „Ако било која таква вакцина буде одобрена за употребу, у било којим околностима које нису експлицитно експерименталне, сматрам да ће се радити о обмани прималаца у димензијама које су криминалне. Ово из разлога што има тачно нула људи-добровољаца… који могу да пруже више од пар месеци информација о безбедности након примања вакцине“.

Јидон је прилично квалификован за дотичне критичке коментаре. Како истиче у свом коментару: „Имам диплому из биохемије и токсикологије, као и истраживачки докторат из фармакологије. Провео сам 32 године радећи на фармацеутским истраживањима, претежно за развој нових лекова за поремећаје плућа и коже. Био сам потпредседник Фајзера и директор биотехнолошке компаније коју сам основао (Зиарко, који је преузео Новартис). Знам много о развоју нових лекова“.

Дакле, био је на врло високој позицији у Фајзеру.

Људски заморчићи

Вакцина Фајзер-Бионтех експериментална је и далеко од загарантовано безбедне, упркос чињеници да Фајзер, ЕУ и ноторни доктор Тони Фаучи делују спремно да је дају стотинама милиона људи.

Експериментална технологија базирана је на прилично новој врсти манипулације генима, познатој као „уређивање гена“ (енг.: „gene editing“). У чувеном чланку, објављеном 2018. године у Форин аферсу ­– иначе часопису њујоршког Савета за спољне односе – Бил Гејтс је понесено промовисао нову CRISPR технологију за уређивање гена као нешто што ће моћи да „трансформише глобални развој“. Тада је истакао да његова Гејтс фондација финансира развој уређивања гена у области вакцина, као и за друге потребе, и то већ десет година.

                                                                                Др Ромео Куихано

Но, да ли је технологија за цепање и спајање људских гена толико апсолутно безбедна да вреди ризиковати њену примену у новој експерименталној вакцини која никада пре није коришћена на људима?

Супротно тврдњама Била Гејтса, научни одговор је „не“, јер није доказано да је безбедна. У стручном чланку објављеном октобра 2020. године у часопису Трендови у генетици, аутори закључују да је „обим могућих молекуларних догађаја услед манипулисања геномима потцењен, а да дотична технологија остаје непредвидива, како у предложеној, тако и у другим наменама“.

Др Ромео Куихано, пензионисани професор фармакологије и токсикологије на Колеџу медицине при Универзитету у Манили, истакао је неке од опасности примењивања експерименталног уређивања гена у вакцинама за људе.

Куихано упозорава на „опасност да би вакцина заправо могла да оснажи патогеност вируса, или га учини агресивнијим услед побољшања заснованих на антителима (енг.: antibody-dependent enhancement, ADE), као што се десило у претходним студијама експерименталних вакцина за животиње. Ако се тако нешто догоди на великом узорку људи, исход би могао да буде катастрофалан.

Ови озбиљни нежељени ефекти уопште не морају бити детектовани на клиничким испитивањима, нарочито оним високо пристрасним и оптерећеним сукобима интереса вакцинашких компанија. Чак и када дође до открића значајног нежељеног ефекта, то обично бива „гурнуто под тепих“.

Он наводи случај још једне Гејтсове мРНК вакцине-кандидата, оне Модернине, у којем је „троје од 15 људских експерименталних субјеката из високо дозиране групе претрпело озбиљне и медицински значајне симптоме. Модерна је, међутим, закључила да је вакцина ‘генерално безбедна и солидно толерисана’ (од стране организма, прим. прев.), о чему су корпоративни медији моментално известили, заташкавајући праву опасност“.

Жена добровољац прима вакцину против вируса COVID-19 у оквиру програма Operation Warp Speed (Фото: Joe Raedle/Getty Images)

 

Он истиче: „Егзогена мРНК је инхерентно имуно-стимулативна, што је одлика која истовремено може бити и корисна и штетна. Може да пружи корисну активност, а може и да инхибира испољавање антигена и тако негативно утиче на имуни одговор. Парадоксални ефекти урођеног имуног опажања различитих формата мРНК вакцина нису потпуно схваћени“.

Куихано додаје: „Вакцина базирана на мРНК такође би могла да подстакне потентан тип 1 интерферонских реакција (интерферон је протеин који стварају ћелије имуног система, као одговор на присуство патогених фактора као што су вируси, бактерије, тумори, итд; прим. прев.), који се везују не само за упале, него и за аутоимуне болести, а могу довести и до коагулације крви и формирања патолошких тромбова“.

Коцкање са животима

Куихано, у обимно документованом чланку, пише: „Поред других опасности, вирусно-векторисане вакцине могле би да доведу до мешања са природно насталим вирусима и тако произведу хибридне вирусе са непожељним својствима преноса и вирулентности. Могуће исходе рекомбиновања је практично немогуће квантификовати прецизно са постојећим алатима и знањем. Ризици су међутим реални, о чему сведоче појаве мутираних типова вируса, појачане патогености и неочекивано озбиљних нежељених реакција (укључујући смрт) након хазардерских кампања масовних вакцинација и претходно неуспелих покушаја развоја химеричних вакцина применом технологије генетског инжењеринга“.

Бил Гејтс, произвођачи мРНК вакцина попут Фајзер-Бионтеха и Модерне, те њихови тесни сарадници као што је др Тони Фаучи са NIAID-a, очигледно се коцкају са људским животима у својој јурњави да нам убризгају ове експерименталне вакцине.

Др Ентони Фаучи, директор Националног института за алергију и заразне болести непосредно уочи конференције за медије у Белој кући, Вашингтон, 22. април 2020. (Фото: Alex Brandon/AP Photo)

 

Важно је напоменути да су исти др Фаучи и његов NIAID патентирали вакцину за денга грозницу, познату као Денгваксија, коју продаје Санофи-Пастер, а као „есенцијалну“ промовише Светска здравствена организација још од 2016. године.

Роберт Ф. Кенеди млађи указао је да су Фаучи и NIAID „још од клиничких испитивања знали да постоји проблем парадоксалне имуне реакције“, али су је без обзира на то дали стотинама хиљада филипинске деце. Процењује се да је најмање 600 вакцинисане деце умрло пре него што је држава обуставила вакцинацију.

Очигледно је да се уврежени принцип опрезности – „Ако имаш озбиљне сумње, не чини то“ – игнорише од стране Фаучија, Фајзера, Бионтеха и других који јурцају да одобре нову мРНК вакцину за коронавирус.

Технологија мРНК тек треба да изнедри одобрен лек, а камоли вакцину.

(Вилијам Енгдал је консултант за стратешке ризике и предавач, дипломирани је политиколог Принстон универзитета и аутор бестселера о нафти и геополитици)

Насловна фотографија: Frank Hoemann/SVEN SIMON/picture-alliance/dpa/AP Images

зво: New Eastern Outlook)

 Превео Владан Мирковић/Нови Стандард


ИЗВОР: https://www.standard.rs/2020/11/18/sta-je-precutano-o-fajzerovoj-vakcini/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *