АУТОР, МУЗИКОЛОГ, МАРИЈАНА ДУЈОВИЋ: БИО ЈЕ НАЈВЕЋИ У 20. ВЕКУ У ЈУГОСЛАВИЈИ

  • Марјановић се нашао међу малобројнима који су током Хладног рата остварили успех и на Истоку, пре свега, у Русији и на Западу (стигао је да наступа и у Аустралији)

АУТОР: Вера Кондев

„ПРЕСЛУШАВАЈУЋИ сачуване аудио снимке Ђорђа Марјановића многи се питају како је младић тако скромних вокалних могућности остварио тако скоро холивудски успех и мени се наметнуло исто питање  и тако сам кренула у истраживање. Ова књига је настала као резултат истраживања прве велике југословенске поп звезде“ – започиње увод у књигу „Енергија слободе“ (Стваралачка биографија Ђорђа Марјановића) музиколог Маријана Дујовић.

И наставља: „У књизи се дају преглед његовог живота и каријере, осврт на његово стваралаштво и музички утицаји. Покушала сам да прикажем шта сам сматрала да је битно утицало на његову каријеру. Овај рад није прва књига која се бави делом Ђорђа Марјановића јер је објављено мноштво дужих и краћих новинских чланака као и две мање биографске публикације, али циљ ове књиге је да се на једном месту представи певачев животни пут уз критичко сагледавање његовог опуса у време када је био активан и након повлачења са сцене као и да се одгонетне тајна његовог великог успеха“.

Ауторка је истакла да су лик и дело Ђорђа оставили на њу снажан утисак и да је неоспорно био највећа југословенска поп звезда XX века која је својим радом, наступима и избором песама утицала на многе певаче млађе генерације у нашој средини.

Да се ради о изузетно занимљивој, детаљној и значајној књизи за нашу поп музику гарантује њена ауторка Дујовић (1989), која се већ афирмисала као музиколог-истраживач, посвећен историји националне музике. Она је, са мастер дипломом на београдском Факултету Музичке уметности, објавила бројне студије, држала предавања из области којом се бави у земљи и свету.

Написала је и веома студиозну биографију српског музичара Станислава Биничког коју је објавио „Clio“.

Овај веома угледни и цењени издавач је сада објавио и њен нови историoграфско-аналитички рад посвећен Ђорђу Марјановићу (1930) који је заслужио да буде написана не само детаљна биографија, већ и анализа фактора његових успеха, опис стилских карактеристика песама, феномена „ђокиста“, Марјановићевог утицаја на млађе колеге.

Ауторка се постарала да на крају књиге објави три прилога: Списак призања и награда, списак плоча и списак солистичких концерата одржаних у Београду, као и библиографију у којој су посебно сакупљене студије, радови и књиге, новински чланци и вебографија.

Захваљујући синовима Ђорђа Марјановића, са којима је успоставила директан контакт, обезбедила је за своје дело велик број фотографија и шансу да јој омогуће да прочита њихове белешке о оцу и испричају неке разговоре са њиме.

Према оцени Маријане Дујовић, Марјановић се нашао међу малобројнима који су током Хладног рата остварили успех и на Истоку, пре свега, у Русији и на Западу (стигао је да наступа и у Аустралији).

Ова књига је незаобилазна лектира за све које занима историја поп музике у Србији, али и за оне који нису били ни рођени или су били веома мали током 60-тих и 70-тих година када је Ђорђе Марјановић био на врхунцу своје уметниčке каријере.

 


ИЗВОР: http://fakti.org/citaliste/energija-slobode-biografija-velike-pevacke-zvezde-djordja-marjanovica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *