Патријарх јерусалимски је после састанка са Папом најавио спремност да игра посредничку улогу у решавању руско-украјинског сукоба

Ових дана поглавар Јерусалимске цркве борави у Риму. Један од значајних тренутака његове посете Италији била је његова аудијенција код папе.

После консултација са Фрањом, патријарх Теофило је изјавио да је спреман да да одлучујући допринос решавању сукоба између Москве и Кијева.

„Јерусалимска патријаршија показује посебну бригу за јединство хришћана уопште, а посебно Православних Цркава широм света. Сукоб који је у току између Русије и Украјине, као и опасност од раскола у телу Православне Цркве, су ствари дубоког бола и тешкоће не само за православне хришћане, већ и за цео хришћански свет…

У нашем животу у Светој земљи ми непрестано тежимо помирењу и миру. Током векова, схватили смо да је истински дијалог једини пут ка ефикасном помирењу и трајном миру.

Управо у том духу пружамо руку Јерусалимске Патријаршије нашим сестрама и браћи у Украјини и Русији, како бисмо били посредници и учинили све да покренемо дијалог који може довести до окончања страдања и исцељења унутар православне породице,“, рекао је предстојник Јерусалимске Цркве.

Коментар „Правблога“:

По нашем мишљењу, питање посредовања Цркве Јерусалима у постизању споразума између Руске Федерације и Украјине није једина тема разговора између страна (иако је за Ватикан ово важна иницијатива која омогућава да се демонстрира интеграција једне од ауторитативних Помесних Цркава у мировне активности поглавара РКЦ).

С обзиром да је у Рим дошао и патријарх Вартоломеј, не треба искључити ни закулисне консултације у троуглу папски престо – Фанар – Јерусалимска патријаршија. Они се могу заснивати на питањима могућности придруживања ове друге екуменским иницијативама РПЦ и Цариградске патријаршије, притисцима на РПЦ на тему капитулације пред фанариотима у „украјинском питању“, јерусалимском уверењу о нелегитимности признавање ваљаности афричке мисије Руске Цркве итд.

https://t.me/pravblogreserved/7341

ПРЕУЗЕТО СА: http://borbazaveru.info/content/view/17955/1/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *