Рушење традиционалних темеља одвија се убрзано

АУТОР: Свјатослав Књазев

Водећи амерички медији недељама су били препуни чланака који оштро критикују студентска братства и женска сестринства. Талас демонстративних акција захватио је студентске домове тражећи да се забрани студентска унија на универзитетима.

Студентска братства и женска сестринства, заједнички познати као „грчки живот“ (према грчким словима у њиховим именима), познати су свима који су гледали америчке студентске филмове. Истина, Холивуд приказује универзитетска удружења гротескно, фокусирајући се на забавну компоненту свог живота – забаве, ритуале иницијације, романтичне авантуре. Братства су, међутим, озбиљнија. Академски учинак њихових чланова је знатно већи од оних код обичних вршњака, они добијају високо образовање у просеку 20% чешће од осталих студената, а у будућности имају много веће шансе да достигну висок друштвени статус. Тако међу дипломцима који су припадали само братству „Phi Beta Kappa“ има 17 америчких председника, 38 судија Врховног суда, 136 нобеловаца. Све у свему, 85% чланова Врховног суда, 63% председника, 76% сенатора и 85% директора највећих предузећа били су чланови овог братстава.

Студентска братства су старија од самих Сједињених Држава. Њихово стварање почело је средином 18. века, а у данашњем облику прво такво братство (споменута Phi Beta Kappa) дефинитивно је добила данашњу форму 1775-1776. године.

У почетку су таква студентска удружења била тајна друштва која су се такмичила са масонима. Припадници братстава тајно су изнајмљивали куће у шумама (за учешће у таквим друштвима у то време могло се подвргнути искључењу са универзитета), у којима су обављали своје ритуале, разговарали о књижевности, музици, политици и приређивали забаве.

У првој половини 19. века братства су легализована, тако да је напуштен њихов тајни статус, а чланство у њима постало је престижно. Братовштинама су се придруживали студенти са високим академским потенцијалом, који су се, после дипломирања, међусобно активно подржавали. Као резултат тога, студентска братства постала су најважнији атрибут друштвене културе белих англосаксонских протестаната (ВАСП – етнокултурна група која је послужила као окосница формирања америчког друштва и сматра се главним носиоцем традиционалних вредности У Сједињеним Америчким Државама. White Anglo-Saxon Protestants, WASP).

Фото: chronicle

Иако су већ у другој половини 19. века нека студентска друштва у својим редовима почела да упражњавају „мешање полова“ и пријем представника других раса, већина њих је остала чисто женског или чисто мушког пола и претежно белаца. У позадини интензивирања покрета за грађанска права шездесетих година, црнци су почели да оснивају своја „грчка друштва“ и нису нарочито тежили белцима. Осим тога, хомосексуалност је увек била лоше третирана у братствима (чак и када се у Сједињеним Државама почела представљати као норма).

Упркос присуству покровитеља у америчком врху и академском успеху, данас су братства под озбиљним ударом. Регионална издања и дивови попут „Њујорк Тајмса“ и „Кроникла“ одједном су преплављени критикама на њихов рачун. А активисти повезани са покретима BLM и MeToo покренули су масовне протесте у студентским домовима тражећи потпуну ликвидацију братстава.

Амерички медији посвећују странице и минуте таквим темама као што је смрт 19-годишњег студента од тровања вискијем на забави братства на Универзитету у Вирџинији, кршење антиковидног законодавства од стране „браће“, сексуално узнемиравање пијаних девојака и коришћења дроге током студентских забава. Потпуно игноришу чињеницу да су ови проблеми типични за америчко студентску популацију уопште, а не само за чланове „братстава“. И из неког разлога, само су организације белих студената биле под ватром. У обраћању „црних“ братстава, медији настављају да објављују похвалне материјале, а у кампусима отварају јавне објекте намењене искључиво црнцима.

Популарни студентски лист „The McGill Daily“ објавио је чланак у којем оптужује студентска братства за све замисливе и незамисливе грехе, наглашавајући притом „хомофобију“.

Уништена од стране «активиста» зграда братства. Фото: NYT

„Грчке организације су се опирале класној (?! – прим. уредника) и расној различитости“, наводи се у чланку. „Мислим да су они (братства – ур.) лоши, јер богатим мушкарцима није потребан простор, док је женама и не – мушкарцима, различитих полова, потребан простор“, преноси активисткиња коју је интервјуисало издање.

Протести против браће, које су покренуле све врсте мањина, сада захватају све више универзитетских студентских домова у Америци.

Од 2020. године, блаћење братстава наставља се на Северозападном универзитету (држава Илиноис).  Њихови чланови на друштвеним мрежама оптужени су за расизам, хомофобију, сексизам и изнуду. А букбално пре неки дан, активисти су опседали домове студентских друштава и гађали их јајима.

У исто време, протести су се одиграли на Масачусетском универзитету. Активисти тамо организују заседе и шаљу петиције тражећи да се забрани студентска заједница.

Фото: NYT

Затим су протести захватили Универзитет у Источног Мичигена, где су „браћа“ оптужена за десет силовања, која су наводно починили од 2015. до 2020. године.

Слична ситуација се развија у многим државама: у Алабами, Њу Џерсију, Мериленду, Флориди, Ајови, Небраски. Када не постоје чињенице о силовању или употреби дрога од стране припадника братстава, представници студентских друштава се оптужују за популаризацију „култа насиља“. Главна ствар је забранити братства. И нико се не сећа чињенице да је проценат црнаца који су починили силовање у Сједињеним Државама скоро три пута већи у односу на она које почине бели мушкарци.

У Америци се, дакле, одвија агресивно наметање обичаја, претварајући је у земљу диктатуре мањина. А дискриминација против беле већине постепено постаје елемент новог светског поретка.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2021/10/10/eksperiment-novogo-mirovogo-porjadka-ameriku-prevraschaut-v-stranu-diskriminacii-belyh-54645.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *