• У подне је премијерно емитован спот за песму „Теци реко“ Београдског синдиката и Павлине Радовановић која се бави Покољем над Србима у НДХ. Песма „Теци реко“ пуштена је по окончању опела страдалим Србима код Шаранове јаме, коме су присуствовали и чланови Синдиката.

АУТОР: Владимир Судар

пот за песму „Теци реко“ Београдског синдиката и Павлине Радовановић премијерно је објављен данас тачно у подне на Јутјуб каналу Синдиката и свим дигиталним платформама. Песма „Теци реко“ објављена је на новом албуму Београдског синдиката – „Синдикално пролеће“.

Спот Београдског синдиката и Павлине о покољу над Србима у НДХ

„Теци реко“ бави се о једној од најважнијих тема српског народа – геноцидом над Србима у Независној Држави Хрватској (НДХ) посебно Јасеновцем, једним од најгорих логора на свету, каже за Спутњик Феђа Димовић из Београдског синдиката.
„Спот за песму режирао је Хаџи Александар Ђуровић, музику је урадио Небојша Обрадовић, а текст смо написали Бошко, Блажа и ја. На нама је био тежак задатак да ту тешку тему обрадимо на прави начин. Мислим да смо уз помоћ редитеља Александра успели да на један симболички начин прикажемо те заиста мучне сцене.“
Снимање спота помогли су организација „Јадовно“ која је обезбедила средства за високобуџетни спот који је снимљен као кратки филм, и фирма „Емоут“ која је бесплатно уступила опрему.

Синдикалци на помену Страдалим Србима у Покољу

Чланови Синдиката присуствовали су раније данас помену страдалим Србима у јамама у комплексу логора „Јадовно“ „Госпић“ и Паг“, где је у периоду од 1. априла до августа 1941. за свега пар месеци убијено око 40.000 Срба.
„То је чињеница која је мање позната широј јавности, нисмо то учили у школама. Данас сам сазнао да је Покољ над Србима, иначе је Покољ назив геноцида над Србима на територији НДХ, почео пет дана пре напада Немачке и бомбардовања Београда, што значи да је то било и те како спремано“, истиче Димовић.
Пола сата путовали су колима преко Велебита по „неким стазама које нису асфалтиране“, вероватно зато што „држава Хрватска не жели да ми не долазимо па неће да асфалтира пут“.

„Теци реко“ на опелу код Шаранове јаме

Можемо само да замислимо колико је било мучно кад је босоноги народ везан ланцима транспортован тим путевима из казнионице у Госпићу до тих јама, не знајући да иде у најгору смрт, каже Димовић.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20230701/teci-reko-nova-pesma-beogradskog-sindikata-i-pavline-o-genocidu-nad-srbima-u-ndh-video-1157935501.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *