Градоначелник Луганска, Манилос Пилавов говори о обнови Луганска, годинама тешких искушења у ЛНР и српско-руским историјским везама

  • Запад је ћутао о нашој страшној трагедији у ЛНР! Када је Русија устала у нашу одбрану то је у светским медијима представљено као напад на Украјину, што је велика лаж – каже градоначелник Луганска Манилос Пилавов

Приликом посете Главној администрацији града Манилос Пилавов, градоначелник Луганска нас је угостио срдачно и искрено, дарујући нам прелепу икону Богородице Луганске.

Одмах при сусрету пожелели смо градоначелнику, господину Манилосу Пилавову, нашем домаћину и његовим суграђанима – мир, брз опоравак града. И срећну будућност ЛНР. Пожелели смо да се, када дођу срећнија времена Луганск и Београд – побратиме. Градоначелник се сагласио са нашом жељом.

На почетку разговора господин Манилос Пилавов је захвалио на нашој жељи да посетимо Донбас и нашој помоћи угроженим људима, деци, дечјим домовима и болницама, светињама у Луганску и Славјаносербску.

Братски народи треба да се сједињују, помажу, обедињују. Словенски  православни народи корачају према таквој будућности. Увек са радошћу дочекујемо добронамерне госте, наше пријатеље! Морам да кажем да са посебном топлином примамо братски српски народ, који и кроз далеку историју и у овим тешким и сложеним временима, својом братском вером и љубављу стоји уз народ  Луганска, ЛНР. Хвала вам! Посетили сте, недавно и град Славјаносербск, у којем су Срби били једни од првих који су се настанили, а њихови потомци  данас живе ту. Та чињеница је снажни обједињујићи фактор два народа у овим веома сложеним временима – истиче на почетку разговора господин Манилос Пилавов.

Биљана Живковић и Манилос Пилавов

Луганск корача новом стазом историје после дугогодошње агоније. Како сада функционише град, који је систематски разаран пуних осам година?

У овим тешким временима пред нашим очима се дешавају заиста велике историјске промене. Почетак специјалне операције у Луганску донео је две велике значајне новине: прво Луганска област је призната и ушла у састав Руске Федерације, а друго, град Луганск је постао  град побратим са Москвом. На тај начин, захваљујући великој помоћи града Москве (напомињем да је до сада у Луганск уложено око 11 милијарди рубаља), обновљена је комплетна инфраструктура града, а такође и  школе и вртићи. Такође, у градићу Счастје у Луганској области, који је био стравично разорен, јер је био под контролом украјинских снага, обновљена је комплетна водоводна и топлотна мрежа. Изграђени су из темеља стамбени објекти, вртићи и школе.

Уговор између Луганске области и града Москве је потписан на рок од пет година, тако да је помоћ Московљана заиста непроцењива. На иницијативу председника Владимира Путина, 27 Руских региона помаже целој Луганској Републици у обнови и развоју,  не само у материјалном, већ и у кадровско стручном смислу, слањем лекара инжењера, грађевинских радника…

На сваком кораку можете видети и доживети несебичну и братску топлу љубав људи који помажу нашем становништву у Луганској  Народној Републици и ми смо им на томе неизмерно захвални!

Колика је штета причињена Луганској области 2014. годне?

То је тешко проценити. Од лета 2014. године оштећено је око 1.500 стамбених, пословних и приватних објеката. Град у коме је пре рата живело преко 500.000 становника, напустило је више од 60 посто житеља. Уништена је била путна мрежа и комплетна инфраструктура, водоводна мрежа, грејна мрежа, железница, аеродроми…

Обнова Луганска иде постепено, јер није лако и не може се тек тако јеноставно ускладити стандард нашег развоја са другим регионима у Руској Федерацији. Идемо према том циљу, корак по корак. Као пример наводим да је град Москва донирао 120 аутобуса Луганску, али нисмо имали возаче, јер су углавном сви мушкарци на фронту. И ту смо добили помоћ. Одмах по нашој молби је послато 40 возача из Москве, чије се плате исплаћују из федералног буџета Руске Федерације.

Али, ситуација је, данас као што видите таква, да непријатељски напади по Луганску за нас нису изненађење. Ни сасвим недавни! Ми смо у сваком моменту спремни и организовани да заштитимо наше становништво.

 Историја Луганска, оносно Донбаса, слична је мучним, дугогодишњим искушењима, којима је био изложен 90-их година српски народ у целини: санкције, сатанизација српског народа, наметнути ратови у српским земљама, НАТО агресија на СРЈ, окупација Косова и Метохије, тешке последице по здравље нашег становништва од тзв. осиромашеног уранијума… Данас преко 95 посто српског народа дубоко саосећа са трагедијом и несрећом која се обрушила на ЛНР И ДНР. Како то коментаришете?

Апсолутно се слажем са Вама. Ја сам био ужаснут 1999. године када је српски народ без икаквих доказа био проглашен кривим и бесомучно 78 дана бомбардован и уништаван.

Добро памтим речи тадашњег председника Слободана Милошевића, који је  одведен и мучки убијен у Хагу, а који је рекао: “Браћо Руси, Белоруси, Украјинци, ви сте за нас сви Руси. Ми вас тако доживљавамо. Видите шта раде Југославији, и нашем народу. Ако се ви не будете уједининили и супротставили Западу, доживећете исту судбину као  и ми”.

Нажалост, данас смо сведоци великих неправди и лажи, које се шире по целом свету о нашем народу.  Од 2014. године становници Луганске и Доњецке народне републике су убијани зверски, без милости, убијено је много деце! Људе су спаљивали, мучили, касапили. Своју дојучерашњу браћу. То безумље људски ум не може да схвати!

Међутим, западни медији по свету су о томе ћутали годинама. Ћутали су о нашој страшној трагедији! Када је Русија устала у нашу одбрану, убрзо су то светски медији представили као напад на Украјину, што је велика лаж! Те 2014. године Луганск је више био бомбардован од Доњецка. Али и Ви сте сведок да се сада Доњецк бесомучно разара. Колико страшно страда руски народ у Доњецку сваког дана! Децу убијају… О томе човек не може да говори без суза.

Да би очувале своју хегемонију у свету Сједињене Америчке Државе су спремне на све. Као контролори светских медија своје лажи настоје да представе, боље да кажем, да наметну као истину. Хиљаде убијених људи у Доњецку и Луганску за њих су само статистички број. За разлику од САД, Русија има потпуно другачији однос.

Обијасните!

Историјска мисија Русије је великодушна братска помоћ другим народима. Тако је било кроз скоро целу нашу прошлост. Русија се бори за правду, мир и за људско достојанство. Јер Русија и руски човек, руски војник не гледају људе са висине. И не помажу са висине!

Као пример могу да наведем дешавања из савремене историје. Рецимо, рат у Авганистану, где је совјетска војска трпела велике губитке, али су упркос томе били  су и остали запамћени по добру, јер су изградили много путева, школа, зграда и помагали обичном народу. Када је Америчка војска ушла у Авганистан тај однос је био тотално другачији и сведоци смо како се то, по Америку, неславно и срамно завршило. Такође, наводим пример из Сирије, где смо имали ситуацију када је практично Сирија била на ивици опстанка, као и њен легитимни председник Асад, због напада терориста. Захваљујући доласку Руске војске поменуте тешке околности тотално су се промениле. Колико је сиријски народ захвалан Русији, о томе не треба да  вам  говорим. То остаје записано у историји!

Градоначлник Луганска Манилос Пилавов

Поред тога што Русија помаже свој народ у Луганску, и ми смо се укључили да дамо свој скромни допринос, помажући болесну децу, рањене јадне људе, децу сирочад, цркве. Како се то доживљава у Луганску, у ЛНР?

Веома смо захвални братском српском народу на помоћи! Она нам много значи у ово веома тешко време. Ми видимо да је од почетка Специјалне војне операције подршка председнику Путину велика. Мада је један мали део становника напустио Русију. Ту се ради о људима који се не слажу са специјалном операцијом, који би препустили наш народ и даље убијању, касапљењу, спаљивању… То је проблем њихове свести и савести.

Присуство НАТО-а на територији Украјине је неприхватљиво!

У којој мери се град опоравља, путна инфраструктура, привреда, екомонија?

Што се тиче путне инфраструктуре, у госте нам је дошла управа за путеве. Већ су демонтирали стару фабрику асфалта која је оштећена 2014. године. Данас су плоче већ постављене и нова фабрика асфалта, коју постављају, испоручена је у потпуности, а планирамо да завршимо њено постављање негде око 10-12. јуна. Поред тога, ту ће бити постављена бетонско-малтерна јединица, а у другом делу града биће постављена још једна бетонско-малтерна јединица. Утврђени су обим за санацију стамбеног фонда, недавно је стигло из Москве додатних 160 људи, који ће радити у овом, за нас, веома важном пројекту.

Донета је одлука да се обнови надвожњак у зони Првомајске баште, а наши стручњаци и пројектанти из Москве отишли су до Шчастинског моста, који ће такође испитати и донети конкретне одлуке.

Срећом, упућени су и врхунски стручњаци, демонтери. Дуго су радили. То је веома опасан и одговоран посао. Јер има много изненађења, Наиме, они се баве  месецима  деминтирањем. Чистимо од мина наш град и околна места више од два месеца. Нажалост, још не видимо крај, јер постављених мина има много, посебно у плавној равници реке Северски Донец.

Да ли може да се каже да се свих ових трагичних година у Донбасу спроводи систематки рат против православља?

Апсолутно се слажем са Вама. Изузетно тешко то доживљавам. Ја сам по пореклу од оца Грка и мајке Осетинке. Тешко ми је да видим како се уводи раскол међу православним народима и хришћанима, јер ми као православни треба да чувамо истину и праве хришћанске вредности. Сваки дан у медијима у Европи и у Америци гледамо како се доносе закони који уништавају  исконске хришћаанске  вредности, како се уништава породица, човек, његово достојанство. Ово је заиста рат против православља. Ми морамо да будемо заједно, само заједно можемо да се изборимо да би се очувао дух истинске вере и правих вредности. То дугујемо нараштајима који ће доћи!

Наша жеља је да, када све прође, Луганск и Београд постану градови побратими. Да ли се слажете?

Историја пише нове странице. Руки народ је непобедив. Веома је вероватно да ће се  једног дана то и десити. Да постанемо градови побратими. Народе треба сједињавати.

Разговарала Биљана Живковић

Превод Ирина Јаблановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *