• Војници америчких специјалних снага су заиста присутни у Украјини. То је признао и портпарол Беле куће, чиме је потврђена истинитост једног пожурио да каже да командоси нису били укључени у зону борбених дејстава, већ да су се „концентрисали око амбасаде“.
  • Руски стручњаци су посумњали у ову верзију. Међутим, мало је вероватно да се „Зелене беретке“ користе као обавештајци у нашој позадини. Амерички специјалци, највероватније, имају два задатка.

АУТОР: Сергеј Адамов

Администрација Џоа Бајдена признала је барем једну од чињеница у низу „процурелих“ тајних докумената Пентагона као аутентичан. Сједињене Државе заиста имају контингент специјалних снага у Украјини, потврдио је портпарол Беле куће Џон Кирби у коментару „Фокс њуза“.

Нешто раније, лондонски „The Guardianје, позивајући се на документе који су „процурили” на мрежу, известио: од 1. марта у Украјини је деловало око 100 војника специјалних снага америчке, француске и британске војске. Од тога 50 су британски војници, 14 односно 15 људи из Сједињених Држава и Француске, пренело је лондонско издање.

„Гардијан“ напомиње да тајни документи Пентагона нису указивали на сврху распоређивања специјалних снага НАТО-а у Украјини.

Кирби је, коментаришући чланак „Гардијана“ и признајући присуство америчких специјалних снага у Украјини, одмах уверио да америчка војска не учествује директно у непријатељствима, већ да је концентрисана у зони украјинске амбасаде у Кијеву.

У амбасади постоји известан број војног особља које ради у сарадњи са канцеларијом аташеа по питањима одбране, како би нам помогли да радимо са одговорним материјалима који се крећу у и из Украјине“, рекао је званичник Бајденове администрације.

РАТ ЈЕ ОБМАНА

Оваквим изјавама Бела кућа признаје учешће својих специјалних снага у сукобу, рекао је за РЕГНУМ заменик шефа Савеза руских падобранаца, пуковник у пензији Валериј Јурјев.

Рат је увек обмана. Ако кажу да ћемо напасти, онда неће напасти. Ако кажу да специјалне снаге не учествују у непријатељствима, онда ће највероватније бити коришћене за обављање неких задатака војне природе“, објаснио је Јуријев.

Саговорник је објаснио: величина групе може да достигне 15 људи. Али специјалац може да обавља задатке са половином групе – 5 – 7 људи.

Што се тиче наводних борбених задатака, мало је вероватно да ће америчке специјалне снаге бити коришћене за саботаже у позадини руских трупа, рекао је Јурјев. Војници специјалних снага западних земаља не знају језик, одају се стилом кретања и акција, па ризикују да буду откривени.

Поред тога, мало је вероватно да ће америчке специјалне снаге желети да се „пријављују” за мисију која је препуна повећаног ризика, рекао је извор.

Година 1997. и 2001. био сам заменик команданта мировне бригаде у Босни и Херцеговини. Имали смо програм Партнерство за мир са НАТО. Американци су се ротирали свака три месеца. Тако да сам видео Зелене беретке и морнаричке фоке и Делта јединицу. Тамо су одрађивали праксу “, рекао је Јурјев. Посматрање америчких командоса омогућило је њихово поређивање са њиховим руским колегама.

„Наши извиђачи делују првенствено на основу искуства и расположивог војног знања и захваљујући војној генијалности. За НАТО специјалце је, пре свега, важна инструкција, – каже саговорник. – Ако је написано да је немогуће напустити територију базе без панцира, они не излазе. Јер ако се неко огребе по прсту, осигурање се неће исплатити.

То су борци који служе за плату, па ће избегавати да се излажу ризику“.

„Јединствено је да се могу користити као снајперисти, како би пуцали на наше војнике, да би убили официре. Дакле, на удаљености од 500 метара до 2 км од линије фронта могу да раде. Али да ће радити у нашој позадини је мало вероватно. Њихов задатак је да што пре зараде и оду“, додао је стручњак.

Други задатак који специјалне снаге земаља НАТО могу да обављају на територији Украјине је обука кадрова за специјалне снаге украјинске војске. Дакле, према „Ројтерсу“, Велика Британија је изјавила да је спремна да обучава украјинске маринце. Према неким извештајима, САД такође обучавају особље за украјинске специјалне снаге, приметио је „Business Insider.

Међутим, мора се узети у обзир да обука квалификованих војника специјалних снага траје дуго и захтева ангажовање великог броја инструктора, коментарише Јурјев.

Историја ове обуке почела је још 2014. године, када је на полигон Јаворовски стигла група специјалних снага из Италије од 30 људи. Већ тада су сви говорили да ће сада обучавати украјинске специјалце и одмах ће, наводно, добро деловати. Али 30 људи не може да обучи велики број бораца“, наглашава пуковник у пензији.

Да би се специјалци боље обучили, потребно је обратити пажњу на сваког појединачног борца, истиче Јурјев. „Ако подучавам једну особу, то ће бити ефикасније него ако подучавам 20 људи. Треба контролисати свачије поступке. Узмите у обзир недостатке који су се појавили, који захтевају понављање обуке “, објаснио је саговорник. Поред тога, потребно је узети у обзир језичку баријеру, која отежава учење. За обуку војника специјалаца потребне су године, па стога порука о спремности за обуку за три, пет, шест месеци не изгледају озбиљно, сигуран је Јурјев.

Експерт је истовремено приметио: према стандардима НАТО-а, озбиљно је смањен интензитет обуке војника специјалних снага, што такође утиче на квалитет обуке. Јурјев је позвао да не преувеличавају чињеницу да су украјинску војску обучавали западни инструктори.

Раније смо мислили да ако су Сједињене Државе умешане у нешто, то само по себи указује на квалитет и високу технологију“, рекао је извор. — У Босни сам гледао како фотографишу предмете који су на великој удаљености. Мислио сам да имају специјалну опрему, а они узму фотоапарат, ставе двоглед на објектив и сликају.“

Американци ће обучавати специјалисте, бориће се боље од, релативно говорећи, украјинске теоријске одбране. Али то не значи да ће они бити боље припремљени од бораца руских специјалних снага, закључио је стручњак.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://regnum.ru/news/society/3797788.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *