• Србија је у ратовима 1912, 1913. и 1914. године мобилисала више од стотину пукова различитих родова војске. Од њих је само Други пешадијски пук Књаз Михаило имао част да понесе почасни назив, Гвоздени!

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

Да је у Другом балканском рату, Други пешадијски пук, извршио усиљени марш од двадесетак километара под пуном ратном опремом, по великој врућини од близу 40 степени, одмах ступио у борбу против Бугара, где је пружио помоћ Петом пешадијском пуку кога су нападале две бугарске дивизије? 24 сата су издржавали силне бугарске нападе, а онда када су Бугари мислили да су битку решили у своју корист, Топличани крећу у јуриш и пробијају бугарски фронт. Кроз куршуме и огањ извршили су наређење, на јуриш су заузели коту 650 и својим херојством стекли право да једини међу десетинама пешадијских и артиљеријских пукова у српској војсци понесу име Гвоздени пук.

Да је у Другом балканском рату херојски погинуло половина војника и официра Другог пешадијског пука и да је тада понео назив Гвоздени пук?

Да је Други гвоздени пук учествовао у Церској бици, и то у самом њеном центру, на Текеришу где је србска војска однела прву савезничку победу? Тада је настала песма “Дођи Швабо да видиш где је Текериш“.

Да је припадница Гвозденог пука била и хероина Милунка Савић?

Да је Гвоздени пук однео величанствену победу над хрватским “пуком бана јелачића“ у колубарској бици. Пуковник Миливоје Стојановић Брка их је поразио генијалном тактиком “потковице“ која се и данас изучава на свим војним академијама?

Да је Гвоздени пук након тога добио задатак да освоји вис Кременицу? Командант Брка је у том моменту био у кревету тешко болестан, али кад је чуо да му гину војници у неспелим јуришима, устао је, обукао униформу и извршио јуриш са својим војницима, освојивши Кременицу, али је нажалост ту и погинуо. Србски композитор Станислав Бинички је био добар пријатељ са Пуковником Миливојем Стојановићем Брком и своју композицију “Марш на Дрину“ је због велике храбрости и јунаштва управо њему и посветио.

Србија је у ратовима 1912, 1913. и 1914. године мобилисала више од стотину пукова различитих родова војске. Од њих је само Други пешадијски пук Књаз Михаило имао част да понесе почасни назив, Гвоздени!

ИЗВОР: Нациоанлист

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *