ОБРАТИО СЕ УЧЕСНИЦИМА 16. КРАЈИШКОГ ЦРКВЕНО-НАРОДНОГ САБОРА „КРУШЕДОЛСКА ЗВОНА“

* „Увек су идеје које су Срби имали да се уједине биле нападнуте и оне се и данас нападају, али мислим да је наш једини завет који можемо дати, да се уједине српски народи, да се уједине две српске државе – Република Српска и Србија

* „За разлику од прошлог века, који је био страдалнички за српски народ, овај ће бити век његовог уједињења. Не смијемо подлећи онима који нам упорно говоре да ништа не можемо. Ми можемо! Ово је наша земља, ово су наше светиње, ово је српски народ! Ми смо слободарски народ, нисмо злочиначки, како желе да нас прикажу. Ми смо народ који баштини и поштује свакога госта који дође ако не носи пушку уперену у нас

* „Срби не смеју прихватити да буду део света који Русији уводи санкције.Проћи ће и ово зло, али грешку према Русији не смемо да направимо! Морамо остати јединствени и верујем да оно што Србија данас чини јесте у том правцуСрбија има данас снагу да има свој став. Србијом данас не управљају страни амбасадориСрби желе да Србија буде јака, а многи хтели да Србија сама себе поједе и да не постоји, а ако нема Србије нема ни српског народа

______________________________________________________________

СРПСКИ народ ће увијек стати пред онога ко угрози његову слободу и зато ће бити на страни правде, поручио је данас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на 16. Крајишком црквено-народном свесрпском сабору „Крушедолска звона“.

„Сведочимо заједно о томе да народ наше Крајине у Хрватској постоји, дошао је овде под тешким околностима у мајку Србију, покушава да се стабилизује и очува своју традицију“, рекао је Додик у обраћању на Сабору у Манастиру Крушедол.

Додик је истакао да они који су направили пустош на територији Републике Српске Крајине желе да буде пусто и сећање српског народа, те нагласио да је зато данашње окупљање веома значајно.

„Да се не само сећамо и памтимо, него да младим генерацијама пренесемо традицију народа који је изнедрио једног Николу Теслу и многе друге научнике, књижевнике и спортисте, који су у српском народу оставили несумњив печат у научном културном и сваком другом смислу“, рекао је Додик.

Додик је подсетио да је српски народ страдао кроз векове, да су га увек делили.

„Увек су идеје које су Срби имали да се уједине биле нападнуте и оне се и данас нападају, али мислим да је наш једини завет који можемо дати, да се уједине српски народи, да се уједине две српске државе – Република Српска и Србија“, рекао је Додик.

Додик је изразио уверење да ће, за разлику од прошлог века који је био страдалнички за српски народ, овај бити век његовог уједињења.

„Не смемо подлећи онима који нам упорно говоре да ништа не можемо. Ми можемо! Ово је наша земља, ово су наше светиње, ово је српски народ! Ми смо слободарски народ, нисмо злочиначки, како желе да нас прикажу. Ми смо народ који баштини и поштује свакога госта који дође ако не носи пушку уперену у нас“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска идентитет и завјет слободе српског народа.

Додик истакао да Република Српска постоји зато што је вољена од српског народа, а да је преживела тежак период и у рату и послератној изградњи, те да и данас живи тешке дане зато што се многи нису одрекли настојања да је смање, да направе од ње празну љуштуру и предају је генерацијама као ништа.

„Ако немамо државе, немамо ни слободе! Ми смо то схватили и зато се боримо за Републику Српску. Србија је наша матица. У Србију смо загледани, она је дала и даје подршку свима нама гдј год живимо“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, српски народ није пуштен на миру већ су му одузете територије, вековна огњишта у Крајини, Хрватској, у Словенији је смањен на готово безначајну мањину, киње га по Федерацији БиХ, у Црној Гори и Сјеверној Македонији оспоравају му идентитет, а на Косову је деценијама, вековима прогањан и убијан, а сада не дозвољавају ни да се разговара о статусу српског народа.

Додик је рекао да је БиХ илузорна држава и да се свих ових година покушава градити тако што би се отело од Републике Српске, а да се само Срби криве за наводно неразумевање процеса.

„Из Велике Британије покушавају да нам наметну опет исте оквире у којима наш народ не може да егзистира. Они су британска политика на овим просторима, а антисрпска кроз историју“. рекао је Додик.

Он је оценио да би Велика Британија најрадије распарчала ЕУ како би спроводила своје англосаксонске циљеве, као и да је та политика довела српски народ у ово стање, јер никада није хтела да прихвати праву улогу српског народа у историји.

„Данас се морамо окупити, бити још снажнији, веровати у нашу цркву, идентитет, веровати у наше вредности, крсну славу“, поручио је Додик.

Он је истакао да су Срби кроз историју увек стајали пред највеће силе тога времена, па су стали пред Турке на Косову, 1914. пред Аустроугарску, потом пред Хитлера, а на крају и пред НАТО савез.

„Неки говоре како то можда није био најбољи избор, јер смо увек након тога огромно страдали. Али, то су Срби, а не неки народи, који су поданички дочекују окупаторе! Ми ћемо увек стати пред онога ко угрози нашу слободу и зато ћемо увек стати на страну правде!“, поручио је Додик.

Он је нагласио да Срби не смeју прихватити да буду дио оног света који ће Русији уводити санкције.

„Проћи ће и ово зло, али грешку према Русији не смемо да направимо! Морамо остати јединствени и верујем да оно што Србија данас чини јесте у том правцу“, истакао је Додик.

Он је захвалио председнику Србије Александру Вучићу за разумевање, подршку и помоћ Републици Српској и истакао да Србија изгледа данас развијенија и боља, а да на међународном плану има сасвим другу позицију и није поданичка.

„Србија има данас снагу да има свој став. Србијом данас не управљају страни амбасадори, него овај народ“, рекао је Додик и истакао да Срби желе да Србија буде јака, док има и оних којим је она трн у оку.

Напомињући да би многи хтели да Србија сама себе поједе и да не постоји, а ако нема Србије нема ни српског народа.

„Зато је важно да се окупимо и кажемо наше ствари. Остаћемо заједно, интегрисани“, истакао је Додик.

Традиционалном 16. Крајишком црквено-народном свесрпском сабору „Крушедолска звона“ у манастиру Крушедол присуствовали су и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар за бригу о породици Србије Ратко Дмитровић, Његово преосвештенство епископ сремски Василије и представници избегличких удружења.

ИЗВОР: Срна

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *