„ТУЖИЋЕМО ШМИТА У НЕМАЧКОЈ ШТО СЕ ЛАЖНО ПРЕДСТАВЉА КАО ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК“

* „Осећам велико задовољство квалитетом разговора са председником Русије Владимиром Путином. Разговарали смо скоро сат времена и причали о економији, изградњи гасовода, Српскоруског храма у Бањалуци, цијени нафте

* „Путин ми је потврдио да Русија неће у СБ УН подржати именовање Шмита. Русија нема намеру да се меша у БиХ, како то чине неки други путем специјалних изасланика

* Осврћући се на шпекулације за пратњу коју је Шмит добио док је боравио у Републици Српској, Додик рекао да то није требало да се догоди, да ће се испитати ко је погрешио: „Шмит нема статус високог представника и нема (право на) мере заштите какве је раније овде имао високи представник… Никоме у Српској не прети никаква опасност, посебно не Шмиту

* „Дипломатске акције Српске показују да све више страних фактора схвата позицију Српске. Тиме падају недавне оптужбе на рачун Српске да је она за неку ратну опцију. Српска је за демократски процес у коме има право да креира процесе и брани своје надлежности

__________________________________________________________

МИЛОРАД Додик, српски члан Председништва БиХ, рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да му је Владимир Путин потврдио да неће бити подршке за именовање високог представника у Савету безбедности УН.

– Осјећам велико задовољство квалитетом разговора са предсједником Русије Владимиром Путином. Разговарали смо скоро сат времена и причали о економији, изградњи гасовода, Српско-руског храма у Бањалуци, цени нафте – рекао је Додик.

– Русија је потписник Дејтонског споразума, и она то манифестује на сваки могући начин. Из шпекулативних разлога покушава се сва кривица свалити на леђа Републике Српске. Импресионирало ме то колико је упознат са детаљима. Потврдио ми је да неће бити подршке за Шмита у Савету безбедности УН. Русија нема намеру да се меша у БиХ, како то чине неки други путем специјалних изасланика – поручио је Додик.

Он је изјавио да Република Српска неће одустати од најаве да тужи Кристијана Шмита у Немачкој, његовој земљи, што се лажно представља као високи представник у БиХ.

“То неће престати док не нађемо ту могућност”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим речима, Шмит лажним представљањем, које је кривично дело свугде, оптерећује цео политички систем у БиХ и починио је низ других кривичних дела.

Одговарајући на питање о Шмитовој изјави да међународна заједница треба да спречи додатно компликовање ситуације у БиХ, Додик је поновио да је за Републику Српску Шмит обични грађанин Немачке и да нема никакве политичке улоге у БиХ.

“Мислим да је ситуација у БиХ доведена до апсурда за који не знам да може бити већи – имамо човека који се представља високим представником иако га није именовао Савет безбедности, и наставља да глуми високог представника”, рекао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ нагласио је да се ниједан високи представник, какав год био, није петљао у домен војске или коментарисање Устава, а да је Шмит себи дао за право да се бави тим питањима.

“Импозантно је како неки покушавају да стално одрже причу о високом представнику, а сами знају да он није именован одлуком Савета безбедности. И када то кажемо Американцима, нашим пријатељима, и Европљанима, они пређу преко тога”, рекао је Додик.

Он је навео да му је један саговорник из међународне заједнице рекао да то није питање права него питање политике.

„То значи ако ми утврдимо политику негде тамо, то мора да се поштује као право. Е, то ми не можемо и нећемо да поштујемо, за нас Шмит није високи представник и неће то бити”, рекао је Додик и констатовао да је високи представник само онај којег потврди Савет безбедности УН.

Осврћући се на шпекулације за пратњу коју је Шмит добио боравећи у Републици Српској, Додик је рекао да то није требало, али да ће се испитати ко је погрешио.

„Шмит нема статус високог представника и нема мере заштите какве је раније овде имао високи представник”, навео је Додик и истакао да никоме у Српској не прети никаква опасност, посебно не Шмиту.

Констатујући да у процедуралном смислу полиција Република Српска нема обавезу да штити лица која се лажно представљају, Додик је најавио да ће се потрудити да због тога неко сноси одговорност.

Српска остаје посвећена слову Устава БиХ

Додик је рекао данас да Република Српска остаје у потпуности посвећена спровођењу слова Устава БиХ и да ће све њене акције ићи у смеру да се поштује тај правни акт онако како је написан.

“Наставићемо са нашим активностима у смислу отказивања наметнутих решења и креираћемо наша у складу са уставом”, рекао је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, истакао је да и дипломатске акције Српске показују да све више страних фактора схвата позицију Српске, те у том смислу постоји све већи степен разумевања за Републику него раније.

Он је рекао да тиме падају недавне оптужбе на рачун Српске да је она за неку ратну опцију, додајући да је Српска за демократски процес у коме има право да креира процесе и брани своје надлежности.

Додик је на енергетском плану оценио позитивним договоре са руском фирмом “Газпром” у смислу испоруке гаса.

Српски члан Председништва БиХ очекује да ће Колегијум Народне скупштине Републике Српске наредне седмице одлучити када ће бити одржана посебна седница Скупштине о враћању надлежности Српске.

Додик је рекао да ће то заседање показати да су власти Српске и раније биле јасно опредељене да се то учини у складу са Уставом БиХ.

“И да ништа не чинимо што није у складу са тим правним актом”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Мислим да ћемо подржати формулацију  `Србин и други из Српске`

Он је додао да се мимо представника Српске воде разговори на нивоу ФБиХ о изборној реформи.

“Српска је на том плану спремна да се у складу са ранијим консензусом реше одређена питања у вези са изборном реформом када је реч о члану Председништва. Мислим да ћемо подржати да се бира `Србин и други из Српске`, односно да је то одредница која би могла да реши тамошњу изборну заврзламу”, истакао је Додик.

Он је рекао да је сведочио да су разговори Бошњака и Хрвата о томе уз посредовање међународне заједнице пуни неискреног односа, лажног представљања, кукумавчења, а све без жеље да дође до реалног сагледавања ситуације.

“Муслимани желе да задрже садашњи систем, да се бира онај кога они хоће као што је Жељко Комшић. А Хрвати су одлучни да не пристану да буду прегласани и да им се на исти начин украде још неколико мандата”, рекао је Додик.

Мандати треба да припадају странкама, елиминисати „гласање врећама“

Он је поновио да ће српска страна у БиХ гласати онда када се у вези с избором члана Председништва у ФБиХ договоре Бошњаци и Хрвати.

“Што се тиче домова народа у ФБиХ и БиХ, то је дејтонска категорија. Дакле, подржаћемо само оно решење које каже да конститутивни народи легитимно могу изабрати своје представнике. Тамо где су лоцирани Срби, они ће бирати највећи број својих представника, а не да имамо ову камуфлажу и подвалу па да се људи са именима муслимана представљају као припадници других народа. То не помаже никоме”, рекао је Додик.

Он је истакао да мандати требају припадати странкама, те да треба елиминисати гласање у одсуству, путем тзв. врећа, јер је то највећи елемент политичке корупције у чему се губи смисао изборног процеса.

Додик је истакао да му на том плану и сада долазе непристојне и некоректне понуде да се плати и неколико хиљада гласова обезбеђених у иностранству путем разних шпекуланата.

“То је јавна тајна и такву праксу и подвалу треба елиминисати, те обезбедити транспарентност изборног процеса. Наша сагласност за било какву изборну реформу биће везана за то искључиво. Дакле, ко год рецимо из САД жели доћи да гласа нека дође овде и нека му држава плати пут чиме ће се елиминисати подвале”, рекао је Додик.

ИЗВОР: Срна, Факти

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *