„НАЈВЕЋА ПРЕТЊА БиХ СУ МУСЛИМАНИ КОЈИ ОДЛАЗЕ У БРИТАНИЈУ И ТВРДЕ ДА ЈЕ ОНА – ЗАПАДНА ТЕРИТОРИЈА“

* Српска неће сецесију – наставља са враћањем  одузетих надлежности. Остајемо при политици поштовања Устава БиХ да би се Републици Српској обезбедило оно што јој по Уставу БиХ и припада. Не могу се прихватити претходне реформе које су рађене у атмосфери и у амбијенту сталних притисака и завртања руку

* Грађани БиХ не треба да се боје рата. Заменик начелника штаба Врховне команде савезничких снага за Европу Брис Худе јасно рекао да нема потребе за распоређивањем НАТО снага у БиХ. То смо знали и раније тако да је, уз оно што је рекао командант Еуфора, видљиво да је све ово било спекулативног карактера. Није угрожена безбедност грађана у БиХ

* „САД су инволвиране у оперативно управљање и мешање у оперативне послове у БиХ и то је мешање у унутрашње ствари

* „Нисам ни против тога да на трилатералном састанку буду представници и неких других земаља. Америка се није изјаснила да то жели. Америка жели да настави да `елиминише` Милорада Додика, његову политику и његову политичку партију и да припреми победу опозиције у Републици Српској. Ваљда је то свима јасно

_________________________________________________________

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска нема план који би ишао ка сецесији, већ остаје при политици поштовања Устава БиХ да би јој се обезбедило оно што јој по Уставу и припада.

Додик је рекао да се не могу прихватити претходне реформе које су рађене у атмосфери и у амбијенту сталних притисака и завртања руку.

Он је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву поручио да Републици Српској није преостало ништа друго него да настави са својим активностима зацртаним у закључцима Народне скупштине.

Додик је рекао да је већ заказана седница Народне скупштине на којој ће бити неколико тачака дневног реда о томе.

Српски члан Председништва је поручио да грађани БиХ не треба да се боје рата.

Додик је подсетио да је и заменик начелника штаба Врховне команде савезничких снага за Европу Брис Худе јасно рекао да нема потребе за распоређивањем НАТО снага у БиХ.

„То смо знали и раније тако да је, уз оно што је рекао командант Еуфора, видљиво да је све ово било спекулативног карактера. Није угрожена безбједност грађана у БиХ“, рекао је Додик.

Он је рекао да је и Худе поручио да ће отићи у Брисел и рећи да не постоје никакве безбедносне пријетње у БиХ.

„С наше стране не долазе позиви за рат. Све друго је у сфери спекулација које су произвели неки политичари и правили федерални медији. Њихова активност да заједно покушају да, ангажовањем муслиманске дијаспоре широм света и овде уз медијске спекулације, анимирају и дођу до интервенције, готово да су сломљене изјавама заменика начелника штаба Врховне команде савезничких снага за Европу“, појаснио је Додик.

БиХ није ни западна источна територија, већ људи који у њој живе 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оцијенио је данас да је порука неких муслиманских посланика у британском парламенту „скините шапе са БиХ, ово је западна територија“ болестан приказ ситуације у БиХ.

„Ово је територија људи који живе овде. Није ни западна, ни источна, већ територија на којој живе три конститутивна народа, са два ентитета, територија која се зове заједничка БиХ са јасном позицијом и животом који имају људи овде“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Коментаришући изјаву посланика у Представничком дому парламента БиХ Дамира Арнаута у Парламенту Велике Британије да је „БиХ западна територија“, те да „западне државе требају да воде главну реч када је у питању решавање кризе и да неке земље имају малигни утицај на БиХ“, Додик је рекао да је очито да муслимански посланици сматрају да ово није ни њихова територија него нечија туђа и да је, у том погледу, видљиво на који начин они посматрају целу ситуацију.

Он је поручио да нико не угрожава, нити ико прети територијалном интегритету БиХ и да су највећа претња муслимани који одлазе у Британију и кажу да је БиХ западна територија.

Према његовим речима, то је издајнички процес којим се лако предаје територија, без икаквих сагласности.

„Жао ми је што ово тако лако пролази, али ово је доказ на који начин појединци болесних политичких амбиција желе да нас стрпају у њима одговарајуће амбијенте“, констатовао је Додик.

Пауер је раније била пристрасна, данас се то није видело

Република Српска остаје посвећена миру, статус Српске неће се стављати у фокус да би се угрозио мир, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик после састанка чланова Председништва са администратором Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/ Самантом Пауер.

Додик је рекао да је УСАИД у протеклим годинама дао озбиљан новац Српској и да је исказао захвалност на овом данашњем састанку.

Рекао је да је задовољан да се не прави разлика у плановима Пауерове у вези са помоћи Српској.

„Остајемо посвећени сарадњи са УСИДОМ и подржавам пројекте на нивоу БиХ“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је навео да је атмосфера била таква због њених ранијих станова, пристрасности коју је раније показивала Пауреова, што се није приметило на данашњем састанку.

„Желим да верујем да је посвећена пројектима УСАИД-а“, додао је он.

Република Српска наставља активности на повратку њених одузетих надлежности, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Саманта Пауер у Председништву БиХ

       Додик је захвалан председнику Србије Александру Вучићу што је показао интерес за враћање српских представника у рад у заједничке институције на нивоу БиХ.

Подсетио да српски представници, према закључцима Народне скупштине, могу да учествују у раду када је у питању интерес Српске.

„Нећемо молбу Вучића ставити са стране, разговараћемо о тој теми у наредним седмицама“, рекао је Додик на конферецији за новинаре у Сарајеву.

Он је истакао да Република Српска остаје посвећена Уставу БиХ.

Ердоган је велики председник, Турска је велика земља

Додик је навео да је позив председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану за посредовање у преговорима политичких лидера о решавању спорних питања у БиХ позив на политичком нивоу и да је то неупоредиво са оним што раде САД, које се без позива инволвирају у процесе у БиХ.

„САД су инволвиране у оперативно управљање и мјшање у оперативне послове у БиХ и то је мешање у унутрашње ствари“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је додао да је Ердоган велики председник и да је Турска велика држава, те да је у политичком животу познато да су Бошњаци, поготово они који су данас на власти, веома загледани у то шта Турска ради.

„Турска и њен председник су пристали да учествују у том дијалогу и ја сам му на томе захвалан, као што то чине и председници Србије Александар Вучић, Хрватске Зоран Милановић и још неки други. Само се ради о формату који треба да омогући дијалог и ништа друго“, рекао је Додик.

Он истиче да је Америка овде веома укључена у појединачна решења и меша се у унутрашње ствари и тамо где није ни позвана да то чини.

Додик је нагласио да нема ништа против политичког разговора и са америчким представницима.

„Нисам ни против тога да на трилатералном састанку буду представници и неких других земаља. Америка се није изјаснила да то жели. Америка жели да настави да `елиминише` Милорада Додика, његову политику и његову политичку партију и да припреми побједу опозиције у Републици Српској. Ваљда је то свима јасно“, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

На оно што они говоре и против АТВ-а само зато што је реч о медију из Републике Српске, каже Додик,мало се реаговало у медијским кућама у БиХ.

„Чини се да је све што је опозиција овде месецима говорила о фирмама прихваћено у доношењу санкција. Америка је велика и није пријатно бити на другој страни. Ја сам увек на страни свог народа и Републике Српске“, рекао је Додик.

Он сматра да је оно што Америка ради овде у погледу подршке муслиманима у БиХ и прикривеној унитаризацији и централизацији БиХ на штету српског народа и Републике Српске.

„Као одговоран изабрани функционер у Српској морам томе да се супротставим и то радим“, поручио је Додик и додао да је због тога добио санкције.

Додик је подсетио да је санкције САД добио, а да нигде нису навели ниједан елемент корумпираности, осим лажних тврдњи.

ИЗВОР: Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *