Последњи ред клупа је на руском „Камчатка“, а звоно је за учитеља. Најгоре је кад треба „да ти дођу родитељи“.

Вероватно су сви ђаци од Сахалина до Калињинграда чули ове фразе. Јер оне су стварно чувене!

1. Добро је да ниси главу заборавио! (А голову ты дома не забыл?)

Дешава се да ђак заборави код куће уџбеник, свеску, оловку или домаћи задатак. Тада учитељице обавезно користе ову фразу.

2. Шума од руку (Лес рук)

„Ко ће на таблу? Па да, шума од руку“. „Ко зна каква је разлика између синуса и косинуса? Опет шума од руку“. То заправо значи да нико није подигао руку. А даље то значи да учитељица „пита по дневнику“.

3. Звоно је за учитеља (Звонок для учителя)

Звоно подсећа учитеља да је час завршен, али нико не може на одмор док сви претходно не запишу шта је за домаћи. У сваком случају, управо то значи поменута учитељска фраза.

4. Дођи ти седи на моје место, а ја ћу на твоје (Давай ты сядешь на мое место, а я на твое)

Јесте ли ви некада пожелели да будете на учитељицином месту? Понекад она нуди и такву опцију, нарочито ако ученици нису баш мирни или је засипају питањима која немају везе са градивом. Истина, таква примамљива понуда увек остане само на речима.

5. Изађи и уђи како треба (Выйди и зайди как следует)

Ко је закаснио на час не може тек тако да се „ушета“ у разред, мора да уради то „како треба“. Другим речима, мора да покуца на врата, да се извини учитељу и разреду, па тек кад добије дозволу, онда да оде на своје место.

6. Сад ћу да разместим ове причалице! (Я сейчас рассажу эту сладкую парочку)

Тако учитељ или учитељица обично говори за ученике који се домунђавају или смеју на часу уместо да прате наставу. Наравно, далеко је забавније планирати где ћемо да идемо после часова него се удубљивати у други закон термодинамике.

7. Засад пишем јединицу оловком (Пока что ставлю двойку карандашом)

Ако до сутра ученик не научи градиво учитељ може да подебља двојку хемијском, и то ће већ утицати на коначну оцену. Али то је тек сутра, данас ђак може и да одахне, јер још увек није све пропало.

8. Ко се то смеје тамо на Камчатки? Испричајте нам, да се сви смејемо (А кто там смеется на Камчатке? Расскажите всем, вместе посмеемся)

У Русији има много региона који су „на крају света“, али због нечега се задњи ред клупа у разреду зове управо Камчатка. То је омиљена позиција понављача и оних који се нису спремили за час. Тамо су неприметнији.

9. Хоћете ли и оцену да поделите? (А оценку я вам на двоих ставить буду?)

Јесте ли некада преписивали на часу? Ако јесте, онда сте вероватно чули од учитеља ове речи.

10. Сутра да ти дођу родитељи! (С родителями в школу!)

То учитељ говори само у крајњим ситуацијама, када се ученик понаша веома рђаво. Најпре позива родитеље на разговор, а после може да га пошаље и код директора. Страшно-страшно!

ИЗВОР: https://rs.rbth.com/arts/96207-krunske-fraze-ruskih-uciteljica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *