• Шокантни резултати интерне истраге интернет гиганта погодили су медије
  • Аналитичари који су спровели студију открили су да 32% адолесценткиња има негативна осећања према свом телу, а Инстаграм само погоршава ову ситуацију.
  • Према признањима младих људи, друштвена мрежа подигла им је ниво анксиозности.
  • Тинејџери који су размишљали о самоубиству тврдили су да је то било под утицајем Инстаграма – у 13% случајева у САД -у и 6% случајева у Великој Британији.

АУТОР: Свјатослав Књазев

Недавно су на страницама часописа „The Wall Street Journal“ објављени подаци истраживања која указују на озбиљне ризике по ментално здравље корисника Инстаграма. Истраживање је трајало три године, а по налогу компаније власника – Фејсбука и објављено је на корпоративним медијима, али је неко време остало тајна за ширу јавност.

Аналитичари који су спровели студију открили су да 32% адолесценткиња има негативна осећања према свом телу, а Инстаграм само погоршава ову ситуацију. Према признањима младих људи, друштвена мрежа подигла им је ниво анксиозности. Тинејџери који су размишљали о самоубиству тврдили су да је то било под утицајем Инстаграма – у 13% случајева у САД -у и 6% случајева у Великој Британији.

Нагласак Инстаграма на телу човека и начину живота ставља кориснике на милост и немилост „друштвеног поређења“, а аналитичари кажу да таква поређења нису добра за све.

Тачно 40% тинејџера који себе сматрају „непривлачнима“ дошло је до овог закључка управо због утицаја Инстаграма. Осим тога, многи тинејџери тврде да су зависни од ове друштвене мреже. Волели би да ређе буду на мрежи, али ништа не могу да учине по том питању.

„То значи да су челници Фејсбука знали да њихов мрежа штети људима, али су одбили то да јавно признају или учине било шта по том питању. Јасно је да се здравље адолесцената не тиче оних који воде ову компанију ”, пише „Guardian“.

Сада је деструктивни утицај Инстаграма на младе људе постао предмет истраге америчког Конгреса. Водили су га чланови Сенатске групе за заштиту права потрошача Ричард Блументал и Марша Блекбурн.

Сенатори су рекли да су већ контактирали узбуњиваче и да ће тражити нове детаље. Амерички законодавци верују да је за власнике Фејсбука профит важнији од живота и здравља тинејџера. Деца и адолесценти на друштвеним мрежама су рањива група, а Инстаграм им представља претњу.

Након паузе, Фејсбук је покренуо контраофанзиву и послао саопштење о алтернативној студији, према којој у 11 од 12 случајева постоји добробит тинејџерки, а након коришћења Инстаграма.

Како ће се све завршити за Фејсбуком и Инстаграмом још није јасно. Међутим, има логике у подацима које је објавио „The Wall Street Journal“. Огроман број корисника друштвене мреже ствара лажну слику на својим страницама – користе графичке апликације како би „дотерали“ своје „фотографије“, облачили туђу луксузну робу да би добили прекрасне фотографије и видео записе или једноставно приређивали „позориште“ . Такви људи дословно живе за то да створе илузију своје успешности на мрежи.

Да ли је то заиста тако? Дивни млади људи су толико успешни у послу да могу себи да дозволе да раде пет минута дневно, а остатак времена проводе у егзотичним одмаралиштима, теретанама и бањским третманима. И милиони људи почињу да верују да је то стварно.

Недавно су руски медији писали о убиству једног супруга своје жене, популарне Инста-блогерке. Жена се свима чинила као прави симбол успеха, међутим, када су новинари дубље закопали, испоставило се да је лепа и романтична млада жена, која је милионима показала свој „начин живота“, одавно банкротирала, задуживши се одједном код 19 банака.

И, очигледно, таква прича није једина те врсте. Људи верују да ће им Инстаграм помоћи да постану популарнији или успешнији. Али све се то на крају претвара у трку за чаролијом.

Постоји још један занимљив тренутак у целој овој причи који није директно повезан са проблемима Инстаграма.

Водећи западни медији вероватно су знали (или сумњали) о могућем деструктивном утицају друштвених мрежа на младе. Међутим, јавност је добила приступ овим информацијама тек након што је Фејсбук почео да иритира неке од америчких либералних елита својом политиком.

И да је Марк Цуцкерберг био сусретљивији у питањима блокирања „неприхватљивих“ података, сасвим је могуће да овај извештај никада не би угледао светлост дана. Колико још сличних костура има у ормару западних либералних елита – може се само претпоставити …

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: http://www.stoletie.ru/tekuschiiy_moment/destruktivnyj_instagram_717.htm

2 thoughts on “Деструктивни Инстаграм”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *