• Ваљда нијесу вране свима попиле мозак у Црној Гори и ваљда је дошло вријеме да се слободно и без предрасуда погледа један филм о Другом свјетском рату и несрећном српском грађанском расколу, који на те догађаје не гледа из угла Јајца и Дрвара!

Пише: Иван Милошевић

Пријатно ме је изненадила информација да ће се од 14. априла у биоскопу у „Делти“ приказивати филм „Опкољени“ у режији Мирослава Самарџића. У најави овог филма је истакнуто да обрађује акцију Њемаца против четника Николе Калабића у централној Србији и први је филм снимљен на Балкану који припаднике ЈВуО не приказује као кољаче и сараднике окупатора. Међутим, није ме изненадиила реакција ДПС и монтенегринских медија који су најаву филма дочекали као скандал вијека и већ се припремају да како ваља, односно у комунистичком стилу, дочекају један филм. Вјероватно ће да организују страже око „Делте“, да провјервају личне карте и дијеле жуте траке онима који се одлуче да погледају „Опкољене“!

Чудо једно како су ови ДПС медији и читава њихова идеолошка подршка комунистички опредјељени. Пао је Берлински зид, Европа третира комунизам као један облик тоталитаризма са огромним невиним жртвама, забрањује комунистичку пропаганду и истицање комунистичких симбола, а у Црној Гори још увијек стасавају Титови пионири, носе идеолошке штафете, славе комунстичке празнике и рецитују „Друже Тито ми ти се кунемо“! Укопали се Монтенегрини негдје у 1945. или 1946. години и ни макац! Тито, партија, омладина, акција итд…! Нигдје се тако не откривају национални, идеолошки и остали коријени Монтенегрина, као у оваквим ситуацијама. Сва је њихова прича стала у сабрана дјела Броза и Кардеља и то је њихова Библија и Оче наш! Причати о томе у овим годинама је бесмислено и треба ове нове и старе комунисте препустити да сами изумру, уколико је то могуће, јер Црна Гора, нажалост, данас је посљедњи бастион комунизма и чак обнавља ту идеологију! Најжалосније је што и већина Срба никако да се ослободи прелести комунизма, него и даље верглају Титове бајке и идеолошке и остале преваре!

Монтенегрини су и дали своју дефиницију четника. На њој би им позавидјели Милован Ђилас и Моша Пијаде.

-Четник је израз којим се означавају припадници српског националистичко-шовинистичког покрета великосрпске идеологије. Четници су током Другом свјетског рата сарађивали са окупатором.

Сјајно и све нетачно! Објашњавати Монтенегринима зашто је све то нетачно било би као садити тикве на Хималајима, па на то нећу трошити енергију! Ипак, само да им кажем да је и Црна Гора имала четнике, да су у четничким јединицама били наши очеви, дједови, стричеви и ујаци и да су добар дио њих комунисти, без суда и на правди Бога, стријељали у Словенији током маја 1945. године! Ваљда би и то било довољно да застану и не тртљају комунистичке фразе и то у времену када читав свијет више коунизам и не помиње, него га је стрпао у мрачне фијоке прошлости!

ПС.Надам се да ће управа бисокопа у Делти наредних дана одољети притисцима Монтенегрина да скину са репортоара „Опкољене“. Ваљда нијесу вране свима попиле мозак у Црној Гори и ваљда је дошло вријеме да се слободно и без предрасуда погледа један филм о Другом свјетском рату и несрећном српском грађанском расколу, који на те догађаје не гледа из угла Јајца и Дрвара! Надам се да још увијек има оних којима комунизам није све на свијету и који знају да је та идеологија у црно завила читав свијет, а посебно Србе, а посебно оне наше претке који су комунисти немилосрдно побили у мају 1945. године у Словенији! Надам се иако сам прилично скептичан!

Извор: Српска24.ме

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *