Искуство Србије – а и виђени модел западних демократија, чланица ЕУ – учи нас да је цивилни сектор важан готово колико и власт у обликовању политичког курса земље. Покрет “Избор је наш” доприноси патриотској оријентацији Републике Српске, при чему се истиче по томе што у својим кампањама експлицитно промовише заједништво РС и Србије, и заједништво РС и Русије. Из угла цивилног сектора, шта је то што ће за РС бити или јесте главни добитак у сарадњи са Русијом? 

– Прво, ми смо цивилни родољубиви сектор. Родољубивост је “спајалица” са свим властима које чине родољубива дела и боре се за свој народ. Зато – Русија. У овом времену, када се на светском нивоу формирају две стране, препознали смо да не можемо бити на супротној страни од оне на којој се налази Русија. Разлога је много, а најважнији су: систем вредности, начин живота и Православље као темељ свега. Наша страна има моћног непријатеља, који жели да спроведе неправедну глобализацију, загосподари човечанством и наметне му свој систем вредности који се састоји од ненормалности – психичких изопачености, ЛГБТ популације, стварања непостојећих полова. Такав систем покушавају да наметну законима, јер ће на тај начин онемогућити нормалног човека да се супротстави.

Србија се суочава са великим изазовом, јер је НВО сектор већински прозападни и делује као лобиста у промоцији нетрадиционалних вредности. Може ли РС, као земља која се успешније “брани”, да помогне Србији у заштити традиционалних вредности?

– Увек се може помоћи ако се заједнички ради! Али, пре свега морамо уочити тог суштинског непријатеља и знати шта хоће: да узме природна богатства и нашу душу, а то је душа која је блиска Богу. Ми смо такви. Кад кажем “ми”, мислим на РС јер смо ми били на ветрометини наших непријатеља. Она нес је ојачала, јер нас је разбудила и зато смо могли да устанемо да се боримо за оно што вреди. Та борба, иако тражи жртву, ми смо спремни на њу. Она ће нам дати живот, не само за нас него и наше потомке, у духу слободе. За српски народ слобода је највећа вредност.

Слобода је прилично растегљив појам. За некога је то да има материјалне вредности – такозвано благостање, за друге је то да буде “гладан” луксуза – али да буде свој на своме, за треће је то право да сруши већину постојећих закона да би живео као на неком страном месту, а не у складу са српским традицијама. Која је дефиниција слободе доминантна у српском народу и са којим народом он дели ту дефиницију? 

– Слобода је имати снагу и моћ да живимо као и наши преци. Наука и техника напредују, то је неминовно и зато нећемо поредити живот данас са оним јуче, нити са оним сутра. Напредак у материјалном смислу је неминован. Зато нам остаје да говоримо о очувању традиције, културе и истинских вредности које се базирају на нашем односу према Богу – а то су Светосавље и Православље. Истинска слобода је имати снагу да можемо да живимо у оном амбијенту који ће нам помоћи да се спасимо! То спасење ће доћи кроз цркву – СПЦ има историјску улогу и у директној је спрези у са народом ради тог најважнијег циља спасења.

Народ који исто тако доживљава слободу је без сумње руски народ, јер су Срби и Руси животима плаћали слободу. И за њих и за нас, слобода је изнад голог живота. Човек је слободан онда када је спреман да да свој живот за истинске вредности. Кроз историју, то су показали и Срби и Руси. То је смисао. А они за које то нема смисла, они мисле да је људски живот само ово овде на земљи, и ништа друго. Многи Срби и Руси виде смисао у вечности и одатле узимају снагу да дају и живот, ако треба, да би за своје потомке сачували и њима предали истинске вредности.

Где је у систему истинских вредности Косово и Метохија? 

-Управо Косово и Метохија значи слобода. Значи – систем вредности. Ми са њим у срцу и у активном животу на Косову и Метохији имамо истинску слободу. То значи – не само цркве и манастири, него и делање на тој плодној и богатој земљи. Србима је Косови и Метохија – пупчана врпца са животом. То нема везе са тиме да ли је неко “био на Косову”, јер је то метафизичка веза српског народа и КиМ. У том смислу, ни по коју цену се српски народ не сме одрећи Косова, па чак без обзира шта је на уму актуелној власти!

Центри светске моћи хоће да узму КиМ, јер хоће да нама Србима одсеку животни корен из кога црпимо енергију, али и свим другим народима који су утемељени. Са тиме се суочавају и Иранци, Руси….зашто им отимају Кијев? Управо јер руски народ кроз Кијев и Кијевску Русију црпи енергију.

 

КАНДИДАТУРА ЗА ЕУ ВОДИ САНКЦИЈАМА РУСИЈИ

Треба ли Српској  ЕУ? 

-Кандидатура БиХ за ЕУ је механизам којим се стеже омча око врата РС. Кроз промену Устава, желе да лише Српску права вета у заједничким институцијама БиХ и да пребаце суверенитет са ентитета на заједничке институције Босне и да све централизују додатно принципом “један човек – један глас”. Управо је тај суверенитет, однсно вето који је ставио Додик као српски члан Председништва, спречио да БиХ уведе санкције Русији. А БиХ никада неће ући у ЕУ, а то важи и за друге актуелне државе Балкана. И сама ЕУ ће бити реформисана до непрепознатљивости.

Русија је потекла из Кијева, као и Србија са Косова…

– Управо зато нама отимају Косово, а Русији Кијев – да бисмо се ми осушили кад нам одсеку корен и да би нас тако лакше разбили.

Када кажемо да је Косово слобода, и да Срби и Руси слободу виде исто, онда не чуди што и руски народ сматра да се од Косова не сме одступити. И у  руском народу је Косово постало мит. Да ли вас је обрадовало што је амбасадор Боцан-Харченко добио прецизне инструкције за предузимање “конкретних корака подршке нормализацији или предлагање начина за нормализацију ситуације”? Да ли је то одговор Америци, будући да је Ескобар јуче рекао да ће “САД бити поштени посредник” у преговорима? Или је – без обзира што се Вучић није обраћао Москви за помоћ – Русија препознала позив из народа?

-Косово је толико важна ствар да, не само да је то свесрпско питање, него је Косово питање свих слободарских народа! Апсолутно ме обрадовала та информација, јер ми нисмо никада ни сумњали у жељу и моћ Руске Федерације да помогне српском народу да сачувамо Косово и Метохију. Наш покрет традиционално објављује по једну важну поруку током прославе Дана РС, деветог јануара, те смо пре десетак година рекли: Не бојмо се, уз Српску је Русија! Ових дана из Српске смо послали нову поруку – Српска зове Србију, заједно смо јачи. Обрадовала нас је и изјава руског депутата да, ако Србија жели да приђе Русији у пријатељском односу и заједничком животу, онда Русија стоји на располагању. После те изјаве шаљемо нову поруку: Српска зове Русију, заједно смо јачи. Ово није време за дезинтеграције православног ткива. И не само православног, треба збити редове, са другима.
ГОСПОДАРИ НАТО ПАКТА ЖЕЛЕ ДА ИЗМЕНЕ НАШ ПРАВОСЛАВНИ КОД 

НАТО је ударна песница центра моћи о коме говорите као о неправедном. Покушали су да нас физички униште 1999, али ту нису стали…

– Неће ни стати. НАТО господари хоће да униште наш идентитет, јер је наш идентитет – слобода! Међутим, неће успети, јер наш народ има историјску улогу. Наш народ на крају долази до победе. Прво иду фазе страдања и трпљења – то је када окренемо леђа Богу. А потом иде побуна и победа – када се окренемо ка Богу. Када је Бог с нама, ко може против нас? Ово је врло важно, јер произилази из наше духовне структуре.

Да ли су глобални процеси сазрели за трајни мир на Балкану, мир три вере? Има ли рецепта за суживот – може ли се погледати у руско решење за мултиконфесионално друштво? У какву би то позицију ставило центре глобализације? 

– Покрет “Избор је наш” и ја лично се већ деценијама залажемо управо за историјски договор муслимана и православаца у Босни. Центар неправедне глобализације најбоље спроводи своје циљеве политиком “завади па владај”. Тако разбијају и држава и народе и  – религије. Наравно, православље и ислам имају разлике као религије, али то не треба да буде узрок да немају дубоку сарадњу у одбрани од заједничког моћног непријатеља. Непријатељ користи силу, обману и лаж. Ради то вешто, ради то вековима, доносећи ропство и зло.

Ислам препознаје одређене вредности исто као православље. У организационом смислу, да ли у Босни постоји неко у политици или НВО сектору ко има програмски дефинисано помирење као циљ? 

-Обичан човек у муслиманском свету код нас, свестан је шта нам долази са Запада. Међутим, он се држи по страни, јер је уплашен, због многих дешавања деведесетих. А, заправо, англосаксонци су вешто злоупотребили осећања и негативна историјска искуства између Срба и муслимана. При томе, управо су англосаксонци подстицали та негативна искуства! Обичан човек, комшије муслимани и Срби прижељкују мир. Једни друге су раније поштовали, поштовали верске обичаје. Проблем долази тек кад се односи закомпликују са стране, споља. А зла сила која долази споља још ради на сукобу! Имају своје политичаре, људе којима је материјално изнад вредносног система (у коме је добро оно када чиниш добро ближњима). Зато, бојим се да политичка странка која би промовисала помирење, у почетку не би имала велики успех. То не значи да то не треба радити. Ићи ће тешко. Ја сам двадесетак година на том путу и нећу одустати јер је то пут добра. Пут поштовања једних и других, нашег и њиховог начина живота. Ствар би се убрзала ако би се Русија мало активније укључила на Балкану у смислу показивања вредности и свега доброга што доноси позитиван однос православља и ислама. Русија зна како се то ради. Она је испед нас. Требају нам разговори у којима би се то чуло, медији, да стигну поруке до обичног човека.

А, треба раскринкавати намере запада да до тог помирења не дође.

Да, сећамо се да је Русија спречила покушај да се Срби означе као геноцидни у УН. Сребреница би била забетонирана као непремостиви раздор…

– Сва срећа да је Русија ставила вето на предог британске резолуције, јер је Лондон хтео да се створи ситуација у којој је мир заувек немогућ. Срби не би могли да прихвате такву наметнуту лаж за истину. После резолуције, РС је требало да буде проглашена за геноцидну творевину, а бошњачки политичари би, уместо да раде на помирењу – радили на укидању РС. Коначни циљ Британаца је био да избије велики сукоб и да се претвори у сукоб Русије и Турске! У циљу спречавања помирења служе и хашке пресуде, које су политичке и неправедне.

Православље и Ислам морају да раде у два правца. Прво, да се међусобно поштују. А друго, да разобличавају заједнички ову непријатељску политику која долази од центра која нам, ни једнима, не жели добро. Наш савез би био највећа препрека том центру моћи. То се може постићи ако будемо имали адекватан систем власти, без њега то неће моћи. Идеја се мора наметнути власти из народа. Да српски и бошњачки политичари буду свесни да морају радити како жели народ.

Долазимо и до овога: Русија је спречила да српски народ буде кажњен, Република Српска је спречила да БиХ казни Русију санкцијама, међутим, пред српским народом је нови изазов јер Парламент Србије следеће недеље гласа о увођењу санкција Русији…

Видите, ако сагледамо све што се дешава у овом историјском тренутку, делује ми чак некултурно расправљати о таквој теми! Ово је тренутак када се сучељавају две стране, два система вредности, где Русија преузима историјску улогу да предводи човечанство у одбрани истинских вредности, а онда и стварању поштенијег и бољег човечанства.

Да може да Вас чује Владимир Путин, шта бисте му рекли?

Само напред!

Разговарала: Диана Милошевић

Извор: Српско-руско Братство

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *