Отвара ли се у Србији „back channel“ – директна линија за комуникацију представника појединих држава и лидера опозиције и која улога је у цементирању западног утицаја поверена једном владика а која бившем симпатизеру радикалног верског покрета – вехабија?

Непријатна открића

Непријатна открића којa је обнародовао Викиликс можда јесу изазвала дипломатски земљотрес широм света, али ни најмање нису обеспокојила владику дизелдорфског и немачког Григорија који се са оценама америчких службеника да је «изузетно препредена политичка животиња» носио са неподношљивом ароганцијом. И самоувереношћу човека који зна да ужива подршку моћне инстанце.

Доказ више да се инсталирани елементи Запада могу пронаћи тамо где се најмање очекују. Чак и у Цркви, и то не само у питањима канонских спорења између Цариградске и Московске патријаршије која имају несумњиво геополитички карактер и орбитрирају у сфери западних стратешких интереса већ и на много секуларнијем плану – као што су београдски избори 2024.

Багателисање са скандалима

“Умерено крило које развија аполитичну позицију”, како га описује једна од америчких депеша, занимљиво, никада не дискутује о темама од највишег националног интереса. Положај Косова и Метохије као и Република Српска нису његова шољица чаја, али већ рат у Украјини и потреба да о «свим стварима не одлучује један човек» мислећи а актуелног председника Србије – свакако јесу.

“Он ће бити значајан саговорник у времену које долази, било у сопственој епархији или у некој моћнијој улози у Београду”, наводи се у једној од депеша.

Багателисање са скандалима – од учествовања у свргавању Слободана Милошевића и припреме плишане револуције до дугог разговора са Виолом фон Крамон и јавних подршци опозиционим кандидатима – чине га једним од најконтроверзнијих владика СПЦ. Ако говори о Косову онда је то из перспективе Милошевићеве грешке:„Једино смо владика Атанасије и ми из Херцеговине говорили да ћемо изгубити Косово јер је Слободан Милошевић учинио толико погрешних потеза. Он је био прави губитник, без истинске свести о томе шта је Косово и како га сачувати“!

Републику Српску је задужио младалачким уверењима – да би Караџић и Младић требало сами да се предају Хашком трибуналу. Своју подршку Про Гласу овако објашњава: «Морамо се променити као друштво, морамо престати бити друштво у којем од неког појединца зависи судбина целог народа. Зато ми је драго што се у Србији, којом је до недавно владао осећај да је немогуће да се промени власт, појављују људи попут оних који су се окупили око ПроГласа”

Има ли разлике у перцепцији између владике и британских и америчких амбасада?

Политички активиста и бранилаца женских права из редова Цркве, један од епископа који ужива највећу подршку грађанистичке Србије, не труди се да лимита штету коју наноси СПЦ. Напротив. Као директан канал ка Фанару, непоколебљиво западно орјентисан, владика је прошао проверу времена. И за собом, у политичкој заветрини, оставио многе опозиционе кандидате – од Драгана Ђиласа до Владете Јеротића.

This time, he bets on a new favorite – the leader of the “Kreni-Promeni” movement. Is the choice coincidental?

Лабава мрежа волонтера

In the notes of the American side, which our portal has accessed, it is stated that the leader of the “Kreni-Promeni” movement has recently emerged as a significant factor in non-violent resistance and organizing protest activities aimed at exploiting local problems, demonstrating the ability to mobilize a significant number of citizens in this regard.

Према наводима представника прозападног сектора, покрет «Крени-покрени» настао је као дериват спин-оут удружења «Србија у Покрету» при чему се оба највероватније примарно финансирају из Фондације браће Рокфелер. Интересантно да поменута удружења немају чврсту структуру већ делују по принципу «лабаве мреже» волонтера којим руководе обучени координатори. Препоруке које добијају од западних ментора су следеће: перцепција политичког стања се може променити уколико се заједнички ангажују и друге опозиционе структуре цивилно друштво, превасходно НВО Центар за истраживање, транспарентност и одговорност – Црта. Подсетимо да је реч о организацији која је упитном методологијом дошла до резултата истраживања који наводно сведоче да се број грађана Србије који подржава санкције Русији драстично повећао за првих пет месеци трајања СВО. Није тешко претпоставити у којим гласилима је ова вест заузела завидан простор. Реч је о оним медијима који су свом жестином бранили право владике Григорија на слободу говора ограничену упозорењем Светог Архијерејског Синода на « недопустиво учешће у страначким надметањима, давање јавних изјава у корист или на штету појединих странака или кандидата у изборним процесима и ван њих јер тако стварају смутњу и раздоре у верном народу”.

Нити Косова ни Републике Српске

Поред ЦРТЕ, као експозитуре америчког и британског фактора на политичкој сцени су се профилисале и омладинске организације «Борба», «Свиће» и «Став» из Новог Сада које су у оквиру НВО Грађанска иницијатива учествовале у кампањи за промену изборних услова. Међу западним подмлатком аналогно ставовима лидера опозиције такође доминирају теме владавине права, корупције и решавање проблема саобраћаја али не и пријем Косова у Савет Европе нити Резолуција о Сребреници.

На завршној конвенцији, Павле Грбовић, председник Покрета слободних грађана (ПСГ), обраћајући се својим бирачима, изјавио је да ће 2. јуна грађани показати боље и лепше лице Србије. Према његовим речима, Србија коју он замишља је она у којој ће институције бити бастиони правде, а не алати за злоупотребу грађана у рукама корумпираних власти. „Изградимо Србију независног судства, поштених медија и слободних избора.”

Теме од највишег националног интереса попут Косова и Метохије и Републике Срспке не фигурирају у његовом говору иако је кандидат листе «Бирам борбу» за градоначелника Београда Добрица Веселиновић део политичких снага које злочин у Сребреници карактеришу као геноцид, Косово као независну државу а Русију као агресора којем треба увести санкције. Нападно прећуткивање ових тема мање је скопчано са улагивањем грађанима који се начелно не слажу са овим правцем размишљања а више са осмишљавањем плана о расписивању нових избора на јесен након што би се у јавном простору отвариле теме о политичкој нестабилности по питањима Републике Српске и Косова и Метохије.

Пут од 7 миља или како тече процес расрбљивања

Док опозиција чека да се грудва субверзије Србије претвори у лавину, они следе инструкције страних НВО, као што је Међународни републикански институт (IRI).

За нацрте локалних кампањских концепата у одређеним београдским општинама и успешно спроведену обуку са активистима, локални званичници IRI су похваљени од стране руководства. Њихов задатак је да суптилно мотивишу мање опозиционе партије да се придруже коалицији. Утицај на рад са опозиционим партијама је скоро невидљив, али не треба журити са закључцима. Пројекат за јачање политичких процеса, финансиран од стране Агенције Сједињених Америчких Држава за међународни развој (USAID/Србија), у коме је IRI укључен заједно са два друга партнера: Међународном фондацијом за изборне системе (IFES) и Националним демократским институтом (NDI), постављен је на седам година. Процеси у игри нису примарно усмерени на резултате гласања већ на дубоку конверзију Срба. О томе сведочи листа партнера дубоко укорењених у институције и цивилни сектор – од политичких партија и покрета, Републичке изборне комисије, Агенције за спречавање корупције, до одабраних медија, универзитета и општина.

Пројекат је намењен јачању политичког плурализма у Србији. Како кретаори објашњавају срачунат је на јачање капацитета политичких актера да боље ангажују грађане и заступају њихове интересе-оснаже конструктивни међупартијски дијалог, транспарентност и инклузивност. На листи приоритета налази се и пружање техничке помоћи у циљу јачања капацитета политичких партија и групе грађана како би се унапредиле одговорност и лидера и партија, пружање подршке домаћим институцијама задуженим за спровођење избора у циљу надоградње интегритета и транспарентности изборног процеса. Помоћ се односи и на истраживања јавног мњења као и обуке политичких партија и покрета широм политичког спектра у Србији. Дирљиво. Оволику количину несебичне посвећености Србији разобличава задати циљ пројекта- просперитетнија и демократскија Србија посвећена европским интеграцијама и ослоњена на сопствене ресурсе.

Покривање Санџака

Међу полазницима школа у организацији поменутих фондова налазе се и људи из круга ПСГ. Сам лидер странке лојалност је потврдио посредовањем и успостављањем везе централе са председником Грађанског покрета Санџак-Едином Зећировићем.

На тему потенцијалне сарадње са Зећировићем у априлу је уприличен и састанак са представницима Народног покрета Србија и договорено партнерство како би се покрила цела санџачку област. Процена је да би некадашњи следбеник радикалног верског покрета вехабија а сада грађаниста близак интересима САД могао да буде од «виших» интереса на трусном подручју Рашке.

5 милиона фунти? Ситница за учинак

Зона одговорности Велике Британије су Југ и Покрајина где делује НВО Peaceful Change Iniative ПЦИ. Пројектни менаџер за западни Балкан НВО Јан Банкрофт који је удешавао агенду посете Кетрин Ештон Србији, очекује да ће ПЦИ у наредном периоду добити значајна средства са циљем рада са опозиционим странкама. Ставка која би у неким другим земљама изазвала аферу масивних размера. Посебно у светлу чињенице да је поменута британска НВО под директном контролом Министарства спољних послова Велике Британије те да своје активности у Србији координише са представницима Политичког одељења амбасаде ове земље одакле се дуги низ година спроводи обавештајна активност. У Србији Банкрофт комотно истиче планове Велике Британије да се активно укључи у разговоре привремених приштинских институција и државних органа Србије у чему би поменута организација имала улогу медијатора. Лобирање би се, пак, односило на притисак да што већи број земаља призна тзв. независно Косово као и његово чланство у међународним организацијама. Учинак с тачке интереса Велике Британије је- немерљив.

Улагања сразмерна интересима. У само један пројекат под називом „Јачање локалних гласова за одрживи развој“ британски играч утицајем је од Фонда за спречавање конфликта, подршку стабилности и безбедности Владе Велике Британије CSSF добио пет милиона фунти. Фокус је на Косову.

Примарна активност – рад на јачању локалних гласова нарочито оних који долазе из маргинализованих група. „Радимо на томе да припадници невећинских заједница у Србији и на Косову буду свеснији и у стању да заговарају јавне услуге на које имају право у својим општинама“. У одговору на ситуацију насталу пандемијом Ковид-19, ПЦИ је, како истиче, радила на креирању Грађанске групе за брзо деловање (Rapid Response Crisas Group, RRCG) како би „осигурали да невећинске заједнице на Косову добију једнаки приступ информацијама у служби превенције и ширења Ковида-19“.

И благослов и аферим

Новац и директна подршка британске амбасаде није наравно усмерена на то да „невећинске заједнице на Косову добију једнаки третман и приступ информацијама у служби превенције и ширења Ковида-19“ нити да се кроз пројекте типа „Од заједничких изазова до заједничких решења“ отвори поглавље о положају српске заједнице на северу Косова и албанске заједнице на југу Србије.

Довољан је увид у резултате поменутог истраживања који сугеришу да две заједнице деле веома сличне животне проблеме-незапосленост, економска нестабилност, миграције, поверење у установе те да је „узимајући у обзир заједничке бриге и проблеме, потребно даље повезивање албанске заједнице на југу и српске заједнице на северу Косова, а у циљу успостављања механизама сарадње и размене информација у будућности“.

Преведено на језик праксе то значи да је циљ да се кроз деловање српских и албанских НВО у Покрајини подстакну инеграције Срба у приштинске институције. За убрзавање процеса расрбиљавања остало је још да се успостави back channel – неформални канал комуникације представника амбасада западних држава и лидера опозиције. Птичице из редова ових структура под тежином преостале савести шапућу да су сагласност већ дали ССП, ЗЛФ, СРЦЕ и ПСГ. Сва је вероватноћа да неће изостати ни благослов владике Григорија ни аферим некадашњег симпатизера вехабија.

Завршни чин растурања Србије може да почне.

Аутор: Наталија Зец / eagleeyeexplore

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *