У среду, 12. јуна, НАТО и Русија су добили нови разлог за расправу и међусобне оптужбе. НАТО је на Интернет поставио осмоминутни докуентарни видео који слави деловање балтичког партизанског покрета “Шумска браћа”.

Ствар је у томе да се за балтичке државе Други светски рат није завршио 1945. године, али није ни за совјетске војнике, који су се неочекивано суочили са насилним отпором националиста партизана. Шумска браћа су се активно борила против совјетске војске од 1948. године, па све до касних педесетих и почетка шездесетих година прошлог века.

Треба напоменути да је деловање Шумске браће мало познат и контроверзан део историје балтичких држава. Постоје два супротстављена гледишта. Једно каже да су Шумска браћа били партизани који су наставили оружани отпор совјестској окупацији Естоније, Летоније и Литваније, након Другог светског рата. Друго становиште каже да је овакво разумевање њихових активности прилично контрадикторно, јер чињенице кажу да су многи припадници Шумске браће били сарадници нациста и чланови балтичких Вафен СС дивизија и да су припадници тих група у нападима убили хиљаде цивила. Шта је истина? Не бих преузео одговорност за један једини одговор.

Изгледа као да је у овом конкретном случају НАТО претерао са балтичким државама и ставио се у неугодан положај, подржавајући могуће погрешно тумачење историјских чињеница.

Сличан спор је постао узрок расправе између Украјине и Пољске, које различито тумаче улогу Степана Бандере у историји. Украјина сматра да је Степан Бандера херој. Пољаци га ,углавном, памте због сарадње са нацистима и због његових следбеника који кољу пољске цивиле. Пољаци сматрају да је верзија заједничке историје у Украјини „проблем“ и наглашавају да неће прихватити „идеологију и поступке који дозвољавају убиства недужних цивила, чак и у име највиших циљева, међу којима је и борба за државну независност“. Ово је врло слично ономе што се сада одвија између НАТО и Русије.

Овакво политичко мешање у историју посебних држава, о горким тренуцима из прошлости, неће учинити НАТО пакт јачим, неће побољшати односе међу противницима, неће континент учинити мирнијим.

Има већ довољно проблема у савременој историји које је потребно решавати одмах, а нови могу ситуацију учинити тежом. Што се балтичких држава тиче, оне само желе пажњу НАТО пакта, а њихова заједничка совјетска прошлост са Русијом пружа добру прилику за привлачење потребне пажње, а и новца, вероватно…

АУТОР: Адомас Аброиматис

ИЗВОР: https://www.geopolitika.ru/sr/article/da-li-je-istorija-novo-oruzhje-nato-pakta-protiv-rusije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *