Илузија о солидарности у оквиру НАТО-а је изгорела у пожарима који букте широм Црне Горе

Ако је интезитет нечега у Црној Гори био раван интезитету пожара који букти на приморју и озбиљно угрожава имовину и животе људи, онда је то удворнички однос огромне већине политичких партија према НАТО алијанси – и то све упркос и у инат јасном ставу огромне већине грађана Црне Горе о овој организацији.

Када је од стране комшија Хрвата, иначе „узорних“ конституената НАТО алијансе, најављена помоћ за гашење ватрене стихије у виду једног „Канадера“, појавио се трачак наде да ће ова елементарна непогода бити стављена под контролу. Међутим, данас можда није стигао „Канадер са водом“, али јесте хладан туш за све, и то преко, ни мање ни више, него Ранка Кривокапића – неприкосновеног обожаватеља НАТО-а и, уз Кентеру, најлојалнијег слуге бриселско-вашингтонских ћуди, а који је рекао да „Канадер“ данас неће гасити пожаре у Црној Гори.

Формално образложење ове романтичне комшијске сарадње, љубави и спремности за жртву гласи – требају нама „Канадери“. У међувремену, нико из васцијелог НАТО-а не прискочи у помоћ – неко коме не требају „Канадери“ у овом тренутку или му, пак, мање требају него Црној Гори.

И, тако се расуше у парампарчад све илузије НАТО илузиониста о фамозном члану 5 и мускетарском завјету „Сви за једног, један за све“. Добро, да су напали Срби или Руси, можда би важио (нисмо сигурни за Русе), али за ватрену стихију, очигледно, не важи.

Но, шта да радимо. Цијело бреме опет је пало на домаћа плећа. У конкретном случају, ријеч је о нашим ватрогасцима и свима онима који се јуначки боре и ризикују своје животе како би надомијестили недостатак технике и ужасну међународну репутацију Црне Горе.

Није ово први пут када је задригли и охоли „чика НАТО“ немарно прошао поред шпалира, широм испружених, црногорских руку. Присјетимо се само оне веселе „наруџбине“ црногорске Владе, тада у привременом власништу Душка Марковића, која је у име борбе против пандемије коронавируса, од НАТО-а тражила 4 000 пешкира, 2 000 постељина, 1 000 комода за постељине, 1 000 кревета са душецима, 5 688 353 хируршких маски, преко милион заштитних маски за личну употребу и још десетине намјенских артикала, међу којима посебну пажњу буди потражња 14 891 сапуна, 42 000 убруса и чак 320 респиратора… Тада је, умјесто конкретне помоћи, НАТО обезбиједио такси превоз тражене опреме коју је претходно Црна Гора морала да тргује у Кини.

Или оних пар чизама…

Тужно.

ИЗВОР: https://www.in4s.net/crna-gora-gori-a-nato-se-ceslja/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *