Извјесни Бранко Копривица, објавио је на друштвеној мрежи своју фотографију са првим монахом Српске православне цркве у Дизелдорфу, Њемачка.

Фотографију је објавио извјесни Бранко Копривица, вјероватно музичар на неком догађају, тагујући град Золинген и уз натпис (наравно, латиницом) ТРЕБИЊЕ. Призор, за традиционалне поклонике СПЦ, сличан оној фотографији Владике Василија у продавници Хјуго Бос у Београду.

Упућени ће препознати веома скупу народну ношњу код српског пастира, а још упућенији ће спекулисати да је у Дизелдорф прекомандован управо због таквог понашања. Односно, наглашеног ношења „цивилке“, појављивања на врло свјетовним мјестима, као што су базени, спа центри и слично; за шта је удешена и кратка коса. Да га, рећемо, неко случајно не би замијенио за свештеника СПЦ?

Уједно, владика Гриша је доста неуједначеног става према муслиманској и католичкој заједници, па осим што је за себе знао рећи да је бискуп, увијек је радо виђен гост у Сарајстану и код Другосрбијанаца у Београду.

У Њемачкој су се одмах појавиле оптужбе да „дијели Србе“, да „избацује вјерни народ из цркве“, до тога да га због таквог дјеловања зову „владика избацивач“. Јавно оптужен за то, рекао је у Бањој Луци, на догађају у организацији Владе РС, „да избацује из цркве ружичасте (алудирајући на ТВ Пинк) и службаше“.

Својевремено је у Требињу људе изводио на црквени суд, ако му се не свиђа шта говоре о њему. Једним Невладинићима је пријетио екскомуникацијом, друге је Бруслијевце омиљене у Хрватској и Ефбиху протежирао. Као, примјерице, сада након Григоријеве прекоманде срећом заборављеног, Веселина Гатала.

Било како било, изгледа да када се служба заврши и црква закључа, као у цртаном филму о Данку Бананку који постаје Бананамен, тако и Владика Григорије постаје Младен Дурић.

Денди у цивилки, којем је камилавка терет.

Извор: ФРОНТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *