• Да бисте разумели шта људи из „Хабада“ желе, потребно је само да се упознате са делима њиховог оснивача.
  • Ребе Шнеерсон је иза себе оставио кохерентну теорију светског поретка, која, зачудо, није проглашена лажном. За Русе су од посебног значаја дела и изреке Лубавичког Ребеа.
  • На пример, Ребе је веровао да ће за неколико деценија, услед глобалног загревања, територија данашњег Израела постати неподесна за живот (!). Отуда и потреба за стварањем нове јеврејске државе. На територијама које су одавно одређене.
  • Шнеерсон је веровао да су Украјина, Кубан, Ростовска област биле земље предака древне јеврејске Хазарије и да би Јевреји требало да их врате.
  • Све већи број провокација којекаквих јеврејских радикала и ултраса против Руске Федерације и Путина не може а да не наговести једну мисао – можда, на овај начин, желе да нам честитају (120-ту) годишњицу Шнеерсона?

 АУТОР: Марија Мономенова

 На друштвеним мрежама се појавила занимљива прича из живота религиозних Јевреја, која је покренула руски патриотски блок.

Московски рабин по имену Шломо Злоцки (први потпредседник једне од јеврејских организација у Русији (КЕРООР – Конкрес јеврејских религиозних организација и удружења Русије)) дао је интервју за израелски верски лист „Пелеш“ и руски ТВ канал „360“. О томе како види ситуацију у Израелу и на чијој је страни Бог, Злоцки говорио у интервјуу под насловом „Онога ко је дошао да те убије, убиј га први“. У својим говорима, рабин је подржао одлуку о спровођењу специјалне операције у Украјини, говорио је о геноциду укронациста над народом Донбаса, и што је најважније, позитивно је говорио о Владимиру Путину, штавише, више пута рекавши да ће сигурно добити за ово „по глави“. И није погрешио.

Након интервјуа, рабин је, очекивано, био критикован од стране колега, као и од руководства његове организације КЕРООР-а, а затим је смењен са функције, уз кршењем Статута и прегласавањем.

Председавајући Конгреса Пинхас Швалб изјавио је да „рабин Шломо Злоцки нијеове организације и није био овлашћен да даје било какве изјаве у име КЕРООР-а.

То јест, руководство „Конгреса јеврејских верских организација и удружења у Русији“ својим деловањем не само да се супротставило одлуци шефа наше државе, већ је и заузело активну проукрајинску позицију. И то се уопште не дешава у Израелу, већ у Русији“, изводе руски медији једноставан закључак.

Али, по мом мишљењу, није све тако једноставно, јер инцидент више личи на провокацију. Ставићу својих пет копејки (фраза која означава „рећи ћу своје мишљење, али изокола“ – прим. прев).

Па, за почетак, да видимо шта о овоме пишу сами Јевреји.

„Желели смо да прођемо мимо историје: о томе је лако разговарати док седите у Израелу. Шта би могло да стоји иза такве изјаве, какве уцене, ми разумемо. Мора се узети у обзир и чињеница да су лидери јеврејских општина у Русији под великим притиском…

Рабин себе назива чланом руководства једне од главних јеврејских верских организација у Русији. Овде је суптилност у томе што званично руководство организације још у принципу није коментарисало рат у Украјини.

Имајући ово на уму, прича у целини изгледа мало другачије. Рабинова изненадна „видовитост” о Путиновој улози у јеврејској историји није само демонстрација лојалности. Ово је покушај да … скрене пажњу на себе у Израелу.“

По мом мишљењу и сажето: у Русији су Јевреји под притиском, али је потребно привући пажњу Израела. Другим речима, важно је бацити тему у информативно поље, а начин на који се то пуњење врши је ствар креативност. „Путин је лош“ или „Путин је добар“ није важно за провокатора. Главна ствар је да се тема убаци што је могуће шокантније и снажније. Чини ми се да је управо то урадио рабин Злоцки.

Званични Израел не жури да пружи војну помоћ Украјини, покушавајући да седи на две столице, што не може а да не иритира онај део Јевреја који себе назива „јеврејским Бандерама“ (Степан Бандера – украјински нациста иу Другог светског рата – прим. прев.) и који су принуђени да се одрекну „на пола пута“ права на територије које сматрају светим (видети „Израел 2:0, итд.). Пре свега, потребна им је ескалација сукоба, а што светлије боје антисемитизма у овом сукобу буду из Русије, то боље. Који Јеврејин-Бандеровац ће одбити пројекат „Холокауст 2:Ј“? При томе, ако Израел у исто време страда, то није важно (писаћу о овом „откровењу“ рећу ћу нешто ниже).

Уопште, рабини већ дуго воде провокативно коло око Путина и његових специјалних операција, а рабин Злоцки није први у овоме.

Главни рабин Украјине, хасидског Хабада, Моше Азман, више пута је апеловао на Јевреје Русије са захтевом да утичу на Путина како би се зауставила непријатељства у Украјини. Асман, који је рођен у Лењинграду, рекао је да „тачно зна шта је бивши КГБ-овац Путин“, а затим запретио: „Молим те, немој нас спасавати од нациста, Путине! У Украјини се осећамо добро, живимо слободно“.

Асман је снимио још једну јавну изјаву у кијевској синагоги. У загрљају са свитком Торе, овај пут је главни рабин Украјине већ вриштао. Претио је рабинима Русије, позивао их да утичу на ситуацију, рекавши да је онај ко ћути саучесник у злочину. На крају свог емотивног говора, Азман је рекао да је спреман да погине бранећи Хазарију, али ако се то деси, онда ће проклетство пасти на оне Јевреје који су остали равнодушни (вероватно према пројекту Израел 2:0). „Не верујем у оно што видим. Видим Русе како пуцају на цивиле. Ви чините ратни злочин, држављани сте Русије. Ви сте умешани у злочин … ”, – и све у том духу.

Међутим, Асман није дуго умирао под „ракетамама“ руске војске. Као и цела дијаспора (наводи се да је већина јеврејског становништва Украјине евакуисана), отишао је у Израел, где се пре неки дан појавио на дужности на стадиону Блуменфелд у Тел Авиву, где је одржана прослава поводом предстојећеги рођендана озлоглашеног Лубавитческог Рабина Шнеерсона. Бењамин Нетањаху, који познаје Мошеа Азмана дуги низ година, уручио је украјинском рабину награду у име светског „Хабада“.

Као што се сећамо, садашњи „кремљевски рабин“ Русије, Берл Лазар, такође припада секти „Хабад“ и поштује „гуруа“ Шнеерсона, кога, као и све људе Хабада, сматра „машиахом“ (месијом у јудаизму). Није ли он, „издајнички ћутљив“, „случајно“ проклињан од Асмана у својим узвишеним говорима? Постоји ли раскол у редовима Хабада?

У истом духу као рабин Асман говори рабин Шломо Вилхелм из Житомира и Западне Украјине. Он је на својој Фејсбук страници уверавао цивилизовани свет да у Украјини нема нацизма, да је то руска агресија: „Сав украјински нацизам, антисемитизам и прогон Јевреја постоје само у болесној машти аутора… рата у Украјини, Русија је напала под апсолутно фиктивним изговором да се отараси измишљених нациста. А у рату су, као што знате, сва средства добра – било какво подметање које може да изазове или повећа конфликтна расположења унутар Украјине игра на руку Русији… Украјина је слободна демократска земља у којој радим скоро 30 година. Овде мирно и пријатељски живе људи свих националности, овде су моја деца одрасла, учила су у школи у којој се настава одвија на украјинском језику. О каквом нацизму уопште може да се говори?“ – рекао је главни рабин Житомира и Западне Украјине Шломо Вилхелм.

За вашу информацију, рецимо да је Хабад-Лубавич чврсто укорењен у украјинским земљама. Данас је „Хабад“, ако не монополиста, онда свакако кључни играч на јеврејском верском пољу. Синагоге, друштвени центри и дечје установе у „Хабаду“ постоје у 23 од 24 регионална центра Украјине. Штавише, хабадски рабини су стигли до многих великих регионалних центара и градова који нису на регионалном нивоу, где ниједан други рабин није крочио последњих деценија. Одлазак у украјинску синагогу у 90% случајева значи одлазак у синагогу „Хабада“. У 90% случајева, разговор са рабином у вашем граду значи разговор са рабином из „Хабада“.

Да, данас је Хабад уједињенији него икада, и то не само унутар Украјине. Наравно, нема говора о било каквом расколу унутар секте.

Главни рабин Русије Берл Лазар састао се 8. марта у Јерусалиму са рабином Шломом Вилхелмом, који је недавно заједно са заједницом напустио Украјину. На интернет страницама у власништву „Хабада“, појавила се искрена фотографија на којој два пријатеља, разговарајући о свакодневној рутини, мирно шетају дечјим парком. Лазарева посета Израелу није званично пропраћена.

О везама украјинског и руског огранка „Хабада“ сведоче бројни догађаји, који су директно описани на званичним сајтовима организације. Па, на пример, у Русији и Украјини је одрађен троструки празник који је почео у Москви, наставио се у Меџибожу и завршио у Житомиру, наравно уз учешће рабина, Ребеових изасланика из различитих градова Русије и Украјине. Дакле, са њима је све у реду, потпуно међусобно разумевање, и што је најважније, једногласно поштовање свог ментора, вољеног рабина Шнеерсона, како у општим стварима тако и приватно… На пример, у питању судбине Украјине.

Да бисте разумели шта људи из „Хабада“ желе, потребно је само да се упознате са делима њиховог оснивача.

Ребе Шнеерсон је иза себе оставио кохерентну теорију светског поретка, која, зачудо, није проглашена лажном. За Русе су од посебног значаја дела и изреке Лубавичког Ребеа. На пример, Ребе је веровао да ће за неколико деценија, услед глобалног загревања, територија данашњег Израела постати неподесна за живот (!). Отуда и потреба за стварањем нове јеврејске државе. На територијама које су одавно одређене. Шнеерсон је веровао да су Украјина, Кубан, Ростовска област биле земље предака древне јеврејске Хазарије и да би Јевреји требало да их врате.

Ребе Шнеерсон

Постоје и друге веома занимљиве Ребеове изреке. Постоји много извора. Пронаћи их је лако. Свако може да их погледа ако жели.

Да подсетимо, 18. априла 2022. године, Шнеерсон пуни 120 година!

У једном од својих говора, рабин Берл Лазар је рекао да је 120 за Јевреје посебан датум: „на рођенданима желимо једни другима живот „до 120 година!”, јер је 120 у животу човека знак савршенства… У исто време, како објашњавају наши мудраци, ово ће бити на сасвим новом нивоу: човек се у овом добу, такорећи, уздиже изнад закона природе и има неограничене могућности. Огромна заједница Хабада широм света спрема прославе поводом 120. годишњице свог „машиаха”.

Све већи број провокација којекаквих јеврејских радикала и ултраса против Руске Федерације и Путина не може а да не наговести једну мисао – можда, на овај начин, желе да нам честитају годишњицу Шнеерсона?

Само је мало вероватно да ће успети. Израел је коначно дочекао „одговор“ Русије за своју лицемерну политику гласања у УН о искључењу Руске Федерације из Савета за људска права (гласано „за“) и изјаву министра Лапида који је назвао оно што се догодило у Буча „ратним злочином“.

Министарство спољних послова Русије је 15. априла оптужило Израел за „циничан покушај да искористи ситуацију око Украјине како би скренуо пажњу међународне заједнице са једног од најстаријих нерешених сукоба – палестинско-израелског”. Руско Министарство спољних послова назвало је појас Газе „највећим отвореним затвором“. Није прошло без спомињања САД и западних земаља: „Такође је вредно пажње да се израелски курс одржавања најдуже окупације у послератној светској историји спроводи уз прећутно саучесништво водећих западних земаља и стварну подршку Америке.“

Ову изјаву одмах су објавили сви водећи руски и западни медији и новинске агенције. То се догодило тачно увече Песаха. Ово је веома озбиљно упозорење Јеврејима, јер иза тога не стоји само Русија, већ и познати играчи на Блиском истоку…

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://ruskline.ru/news_rl/2022/04/18/chem_putin_evreyam_ne_ugodil

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *