На Дан независности Бугарске присетићемо се популарне народне песме „Изашао хајдук Дељу“, која се изводи скоро на сваком бугарском празнику везаном за некиисторијски догађај. Ова чувена песма из родопског крајау извођењу Ваље Балканске је 1977. године полетела у Космос на америчким свемирским летелицамаВојаџер 1 и 2 као музичка порука са планете Земље.

Песма је и на репертоару певачице из родопског краја Надежде Хвојневе. У ствари, мало позната је чињеница да је први професионални снимак те песме направила управо она, у студију БНР.

Надежда Хвојнева је рођена 1936. године у родопском селу Левочево, у околини града Смољана, у породици која је изнедрила познате певаче и гајдаше. Музиком се професионално почела бавити од 1956. године.  Снимила је на стотине песама из родопског краја за БНР, БНТ и некадашњубугарску дискографску кућу„Балкантон“. Певала је у најпрестижнијим концертним дворанама у Европи, Азији, Америци и Африци. Певачица нас је напустила 2000. године. Године 2001. Амерички биографски институт ју је постхумно прогласио „Женом године“ за посебан допринос светској уметности.

Саставио: Красимир Мартинов

Превела: Албена Џерманова

ИЗВОР: https://bnr.bg/sr/post/101881116/popularna-pesma-izashao-haduk-deu-u-izvoeu-nadejde-hvonev

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *