У Белорусији 2023-2025 одвијаће се значајни политички процеси. Интензитет је прилично висок. Истовремено, многима је остала у сећању 2020. година, постоји бојазан да ће предстојећи изборни циклус противници белоруске државе искористити да пољуљају друштво и још један покушај рушења власти.

У садашњој фази унутарполитички ризици су минимизирани, терен је очишћен, свако јавно испољавање незаконитог антидржавног политичког деловања оштро се сузбија са кривично-правним последицама по организаторе и учеснике.

Већина екстремистички настројених грађана напустила је земљу или је у затвору.

Покушаји емигрантских центара и страних специјалних служби да формирају бандитско подземље сузбијају белоруске специјалне службе и органи реда, припадници „спавајућа ћелија“ се идентификују и позивају на одговорност.

Мрежа невладиних организација, „независних“ информационих ресурса, коју су ткали западни фондови (специјалне службе) на територији Белорусије од раних 90-их година прошлог века, готово је потпуно елиминисана.

Прозападне („опозиционе“) политичке странке умиру и вероватно ће бити ликвидиране након што се нови закон о политичким партијама усвоји 2023. године.

Ниво рада на објашњавању од стране државе је значајно повећан. О доминацији у информативном простору још се не може говорити, али државни медији, председник и патриотски лидери су ти који у последње време постављају дневни ред.

Посебно успешан је облик платформи за дијалог са становништвом, личних сусрета у радним колективима, где постоји могућност ексклузивне поверљиве комуникације са публиком, информативно-пропагандног рада „очи у очи“ и добијања повратних информација од грађана.

Председник Белорусије А. Лукашенко задаје тон политичким процесима у земљи. Других лидера нема на видику. Лидери емигрантских политичких група су се дискредитовали чак и у очима сопственог бирачког тела.

Марионетски карактер, одвојеност од стварности, јавни позиви на штрајкове, рат и насиље одбили су неутралне масе и колебљиве грађане од вођа радикално политизованих група.

Истовремено, одлучне акције А. Лукашенка да задржи власт, његова активност у јавном простору, страх јавности од рата у Украјини, „зид” са којег делује поуздани и проверени Ћале/Отац/Батька, белоруском Председнику додали су изборне поене.

На енергичну активност страних „партнера” на интернету, посебно у области „нових медија” ипак треба гледати као на претњом. И даље су угрожени индивидуални предузетници и слободњаци, запослени у приватним компанијама и ИТ индустрији, школарци старије старосне групе и млади. Ове категорије грађана су најмање обухваћене државном агитацијом и пропагандом, информативно-психолошке операције противника Белорусије усмерене су на њихову свест.

Међутим, треба напоменути да непријатељ више није у могућности да даљински организује протесте и контролише масовне нереде. Претња долази из саме чињенице дискредитације власти, ширења лажних информација, подстицања екстремистичких осећања и формирања антипатриотских уверења.

Ако полазимо искључиво од унутрашњих предуслова, онда су у садашњој фази белоруске власти у стању да спроведу апсолутно сваку политичку кампању са предвидљивим успешним резултатом.

Ипак, остаје спољни фактор, где опасност не долази толико од непријатељских акција Запада, колико од развоја ситуације у Русији.

Политички утицај колективног Запада у Белорусији је близу нуле. После дезинфекције политичког поља, једино оруђе опонената је даљински информациони утицај на становништво.

Као резултат стратегије изолације Белорусије коју су усвојили Брисел и Вашингтон, мишљење Запада је изгубило сваки значај за званични Минск, који сада не мора да се плаши међународне критике.

Терајући нашу земљу у клопку, сам Запад је упао у замку кад је у питању Белорусија. Санкције, притисци, прекид контаката нису довели до колапса, већ до цементирања државног система у Белорусији и друштвене мобилизације присталица сувереног курса.

Запад се засад неће одлучити за војну инвазију на Белорусију, што ће значити директан сукоб са Русијом. НАТО инвазија на нашу земљу је могућа ако Москва скине свој безбедносни кишобран.

Могућим се оцењују оружане хибридне провокације уз учешће украјинских радикала, „бивших војника“ из војски земаља које се граниче са Украјином и белоруских екстремиста, који пролазе обуку у различитим бандама на територији Украјине и Пољске.

У контексту губитка утицаја на друштво и власт, једини инструмент за дестабилизацију ситуације је војна акција. Ово је својеврсна асиметрична одлука као одговор на јачање политичке стабилности у Белорусији.

Белоруска војска, блок органа реда и заштите правног поретка спреман је за такав развој догађаја, разрађени су одговарајући планови, одржане вежбе.

Наравно, сценарио инвазије је веома непријатан и имаће негативне друштвене последице, посебно у случају погибије цивила, што се не може искључити.

Али ни у овом случају стабилност државне управе неће бити нарушена. Белорусија ће отрести прашину са својих чизама и кренути даље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *