14,5 милиона Британаца живи у беди“

 АУТОР: Владимир Малишев

„Британија ће постати сиромашна државак Европе“, рекао је за „Блумберг“, 19. маја Гај Хандс, познати финансијер и председник приватне инвестиционе компаније Terra Firma. Према његовим речима, земља доживљава „неку врсту пропадања типичну за старии период живота“, а њени пословни изгледи и инвестициона атрактивност се из године у годину погоршавају.

Велика Британија има само две опције ако жели да буде конкурентна на светској сцени: или ће демонтирати већи део онога што је изграђено у последњих 30 година, или ће се вратити у Европу. „Пољска ће 2030. бити богатија од нас, а 2040. ћемо бити најсиромашнији у Европи“, каже Хандс.

Ова суморна предвиђања никако нису неоснована. Анализа продаје у супермаркетима показује да је Велика Британија доживела најубрзаније повећање цена за већину од десет највећих група производа у поређењу са просечним ценама у Немачкој, Француској, Италији, Шпанији и Холандији.

Британија је знатно испред континенталне Европе и по цени по јединици производње. На пример, купци у Великој Британији плаћају 5,06 евра (5,45 долара) за паковање детерџента за веш, у поређењу са 2,68 евра у Шпанији. Земља је доживела највећи скок цена од 1977. године. Посебно је упадљива висока цена прехрамбених производа.

Велика Британија је нето увозник хране, што значи да је посебно рањива. Анализе Центра економских показатеља Лондонске школе показује да су издаци за храну порасли за 5,8 милијарди фунти у протекле две године.

Британија сиромаши, а знаци опадања су свуда“, пише „Њујорк тајмс“. Инфлација је порасла на двоцифрени број, а рецесија је најјача међу свим земљама Г7. Национална здравствена служба с једва држи на „ногама“, јавни превоз стаје, а тржнађу начина схвате како да отплате своје хипотеке по растућим стопама. Исељавају се станари који не плаћају рате за стамбене кредите, а милиони не могу да приуште нормално грејање. Програми исхране за које пре десет година нико није ни чуо распадају се, а 14,5 милиона Британаца живи у сиромаштву. Ситуација је лоша“.

Британија је постала једна од најсиромашнијих земаља западне Европе, наводи The Atlantic. Због погрешне политике последњих влада, земља се затворила од света. То је довело до катастрофе у привреди.

Према аналитичарима, Велика Британија је данас прилично сиромашна да би се могла назвати богатом државом. Реалне плате су сада ниже него пре 15 година и вероватно ће још више пасти следеће године.

Проблеми су стварани деценијама. После Другог светског рата, економија Велике Британије је расла спорије од већине континенталне Европе. Када је 2008. избила глобална финансијска криза, влада је, у страху од растућег дефицита, почела да спроводи политику штедње. Резултати су били катастрофални. Сада, са изузетком Великог Лондона и финансијског сектора, скоро сваки сектор британске привреде је лошији од сличних сектора у западној Европи.

Велика Британија, прва земља која је доживела индустријализацију, али је постала и прва која је пала под таласом деиндустријализације. Сада има неке од најгорих података о учинку од било које велике економије.

Према економском писцу Ноу Смиту, финансијска снага Лондона крије општу слабост британске економије у иновацијама и производњи. „Одузмите Велики Лондон, чији просперитет у опсценој мери зависи од спремности да се служи олигарсима са Блиског истока и бившег Совјетског Савеза, и Велика Британија ће постати једна од најсиромашнијих земаља западне Европе“, каже економски аналитичар Мет Клајн.

Према економском писцу Ноа Смиту, финансијска снага Лондона крије општу слабост британске економије у иновацијама и производњи. „Одузмите Велики Лондон, чији просперитет у опсценој мери зависи од спремности да се служи олигарсима са Блиског истока и бившег Совјетског Савеза, и Велика Британија ће постати једна од најсиромашнијих земаља западне Европе“, каже економски аналитичар Мет Клајн.

Економска рецесија доводи до бесконачног скока са променама премијера. Новоименовани премијер Риши Сунак назива се непријатељем инфлације број један, али да би уравнотежио буџет, влада треба да направи рупу у буџету од 50 милијарди фунти. Постоји само један начин да се то постигне: смањењем потрошње и повећањем пореза, што ће ставити ново тешко оптерећење на становништво.

С руског превео Зоран Милошевић

https://www.fondsk.ru/news/2023/05/21/britania-chahnet-i-priznaki-upadka-povsjudu-59311.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *