Когнитивни рат је рат идеологије који настоји да поткопа поверење у основу сваког друштва

  • Когнитивни рат има универзално покривање – од појединца до држава и мултинационалних организација.
  • Она користи технике дезинформације и пропаганде усмерене на психолошко исцрпљивање информационих рецептора.
  • Свако даје допринос овоме, свесно или подсвесно, и то даје непроцењиво знање о друштву. Тада се ово знање може лако користити као оружје.
  • Инструменти инфорационог рата, заједно са додатком неуро-оружја, шире будуће технолошке перспективе, претпостављајући да ће когнитивно поље постати једно од сутрашњих бојних поља.
  • Когнитивни рат је усмерен на подривање поверења у институције, политичаре, сопствену земљу и њене савезнике.
  • Овај рат нема почетак, али ни крај, такав рат не познаје предах, то се води 24 сата дневно, 7 дана у недељи

 АУТОР: Игор Веремеев

„Когнитивни Рат: мозак као ново поље борбе“ – под овим насловом италијанска публикација „L’Antidiplomatico“ додала је ново поглавље „Џузепеа Масале“, подсећа на право да су овакви ратови у фокусу земаља НАТО-а. Он види мозак људи као „место где се догађа битка између држава у рату“.

Према његовим речима, реч је о врсти сукоба који се одвија узастопним информационим нападима и психолошким операцијама против јавности дате земље (или савеза држава), које се спроводе захваљујући тзв. агентима утицаја који делују преко друштвених мрежа.

Као што знате, когнитивни утицаји могу бити вештачког порекла: измишљотине, лажни или искривљени подаци о стварном догађају или изрежирани. Наравно, могу бити и природни када се деси неки стварни догађај, обично са негативним последицама или негативно обојен, који се накнадно умножава и емитује кроз мреже утицаја. Истовремено, когнитивни ударци могу бити изузетно емотивни, попут бљеска. Остављају светао траг, памте се и могу утицати на емоционално стање грађанина.

Масала сматра да се овакав когнитивни рат НАТО-а против Русије у Украјини води најмање од 2014. (године преврата на Мајдану). Поред одржавања културног наратива – на нивоу психолошког ратовања, тј. на све традиционалне начине наглашавајући културне и језичке разлике између Украјине и руског света, Кијев такође води когнитивни рат на друштвеним мрежама како би показао да наводно постоји сукоб са терористичким бандама у Донбасу. Тако се дефинишу проруски побуњенички одреди, који су почели да се боре за ослобођење Донбаса са руског говорног подручја.

Овом когнитивном ратовању стратешког типа накнадно се придружило и когнитивно ратовање тактичког типа, тј. са краткорочним циљевима. На пример, поруке и вести се систематски преносе друштвеним каналима у циљу подривања морала противничких трупа, као и становништва у непријатељској земљи. Ове лажне вести се реплицирају коришћењем ботова, који представљају програме на друштвеним мрежама или каналима за размену порука. Одликују се опонашањем просечне особе на друштвеним мрежама, на пример тако што деле вести како би проширили круг људи који могу да их читају.

Живописни примери такве употребе ботова у рату у Украјини могу бити, на пример, непрекидни извештаји из Кијева о наводном насиљу руских трупа над цивилима у Украјини. Ове вести су често праћене сликама које, ако се боље погледају, делују вештачке, ако не и изрежиране. Као пример, узмите у обзир наводна масовна убиства која су се догодила у градовима на периферији Кијева, попут Буче, напомиње „L’Antidiplomatico“.

Водећу улогу у развоју когнитивних метода ратовања играју специјализовани Innovation for Defence Excellence and Security (IDEaS), познат и као иновацијско чворишта које се налази у Канади, а којиа је почео да ради у 2017. године.

Вероватно, НАТО није хтео да привуче пажњу на његове активности, тако да је наводно „аутономан“.

Место овог Центра указује на седам правца у пољу које ради. Ово су образовање и обуке, механизми за доношење одлука, кибер-просторија, хуманитарне иницијативе, информације и дезинформације, аутономни системи и стратегија. Међутим, најчешће поновљена тема у неколико упутстава је когнитивни рат. Крајем 2020. године Центар је објавио студију о овој теми, чији је аутор назначено Франсоa де Клузељ. Према његовим речима, когнитивни рат није само другачије име информативног рата. Ово је рат са нашим индивидуалним процесором, нашим мозгом.

Предговор овог рада каже да когнитивни рат има универзално покривање – од појединца до држава и мултинационалних организација. Она користи технике дезинформације и пропаганде усмерене на психолошко исцрпљивање информационих рецептора.

Свако даје допринос овоме, свесно или подсвесно, и то даје непроцењиво знање о друштву. Тада се ово знање може лако користити као оружје.

Инструменти инфорационог рата, заједно са додатком „неуро-оружја“, шире будуће технолошке перспективе, претпостављајући да ће когнитивно поље постати једно од сутрашњих бојних поља.

Овај проспект је додатно ојачано због брзог развоја нанотехнологија, биотехнологија, информационих технологија, когнитивних наука и разумевања мозга.

„Когнитивни рат је рат идеологије који настоји да поткопа поверење у основи сваког друштва“, рекао је Де Цлусељ. – То се разликује од пропаганде у томе да сви учествују, углавном ненамерно, у преради информација и формирању мишљења на невиђен начин. Ово је суптилна, али значајна промена. Док су појединци пасивно подносили пропаганду, сада активно доприносе томе. Експлоатација људског знања претворила се у масовну индустрију. И очекује се да ће нови алати вештачке интелигенције ускоро представити пропагандисте са радикално проширеним могућностима за манипулирање људским умом и променом људског понашања.“

Ове технологије, према његовим речимау, укључују NBIC подручја – нанотехнологије, биотехнологије, информационе технологије и когнитивне науке. Они стварају у агрегату „врсту веома опасног коктела који чак може да још боље манипулише мозгом“.

„МИЛИТАРИЗАЦИЈА НАУКЕ О МОЗГУ“

Когнитивни рат је усмерен на подривање поверења у институције, политичаре, сопствену земљу и њене савезнике. Ово бојно поље је глобално захваљујући Интернету. Овај рат нема почетак, али ни крај, такав рат не познаје предах, то се води 24 сата дневно, 7 дана у недељи.

Не тако давно, западни интелектуални ресурс „Grayzone“ објавио је чланак Бен Нортона „иза когнитивног рата НАТО-а: битка за мозак коју воде западне војске.“ „НАТО војни картел, на челу са Сједињеним Државама,“ пише „Grayzone“,   „испитивала је нове методе хибридног рата против свог самопоузданог противника, укључујући и економски рат, киберрат, информативни рат и психолошки рат. Сада НАТО развија потпуно нову врсту војне операције, што је звао когнитивни рат. Описао ју је као „милитаризација науке о мозгу“, а нови метод укључује „сламање личности“ путем коришћења „рањивости људског мозга.“

Проглашена мета НАТО-а, сматра Нортон је „ваш мозак“, тежња да свако од нас „буде оружје“. Донедавно је НАТО делило рат у пет различитих оперативних области: ваздушну, земљаљскуу, морску, космичку и кибернетичку. Али са развојем стратегија новог когнитивног рата, Алијанса говори о новом, шестом нивоу ратовања – „област чвека“.

Нортон се позива на спонзорисану НАТО студију из 2020. године, у којој се каже: „Док су се дејства предузимала у пет области, како би утицали на особу, сврха когнитивног рата је да сваког човека учини оружјем.“ „Мозак ће постати бојно поље 21. века“, а људи морају бити подређени и коришћени у циљу ових интереса.

Саветник министра одбране Русије Андреи Иљницки упозорава да управо уз помоћ „менталног рата“ (или когнитивног) Запад очекује да победи Русију.

Према његовим речима, говоримо о претњи „менталне инфекције са страним смислом“ а да су „руска култура, традиције, веровања и погледи главна мета менталног рата који се води против нас“.

Заправо, ако је раније, у класичном рату било потребно поразити непријатељске оружане снаге и заузети његову територију, сада то уопште није потребно. Пошто је могуће уништити државу и уништити земљу, променом самосазнања, погледа на свет, циљева, вредности и приоритета друштва. Штавише, ово је неповратно, јер оружане снаге и инфраструктуре можемо да обновимо, а, истовремено, поглед на свет није могуће. Тоја се већ догодило пред нашим очима – у Украјини. А ако народ Русије, упркос моћи своје војске, изгубити ментални рат, закључује Илнитски, тада ће изгубити цивилизацијски, духовни и морални код и нестаће из светске историје, баш као што је нестао, после пораза СССР-а у сличном конфликту са Западом током Хладног рата, после кога је нестао и совјетски народ.

Како се, дакле, конкретно овај рат пројављује у Русији? Примереа не треба далеко тражити. Ово је посебно приметно на полицама књига у књижарама. Довољно је у Петербургу отићи у највећу књижару (фактички је монополиста) књижарска мрежа „Буквоед“ и установити да је више од половине књига преведено западних аутора – углавном америчких и енглеских, тј. држава са којима Русија данас ратује.

При томе, не ради се о класици о Шекспиру, Џеку Лондону или Хемигвеју, већ се ради о делима савремених аутора, у којима се пропагирају Русији туђи смисао и нама непријатељске западне „вредности“. Ове књиге потискују чак о домаћу дечју књижевност – уместо бајки Пушкина сада имамо дечје књиге Маршака, Чуковског и других аутора. Руској деци се намеће Хари Потер и слична западна литература.

Недавно у књижном сектору је против Русије предузет прави „когнитивни напад“, када је код нас објављена књига „Лето у пионирском центру“ у којој се проповедао хомосексуализам између малолетника и пионира. Књига је нестала са полица после усвајања закона од стране Државне думе о забрани сличне литературе.

Што се тиче друге штампане продукције, власти фактички не обраћају пажњу на то какве књиге се продају у књижарама. Другим речима, држава овде нема никакав утицај. Све књижаре и сви издавачи у Русији – приватни.

Шта желе то и објављују, шта хоће то и продају. Догађа се масовни удар на самосазнање руских читалаца, чак и деце, а овој субверзивној акцији која се одвија против нас когнитивним ратом, нико се не супротставља. Само се ред увео по питању сорошевских уџбеника из 90-их година прошлог века.

Са свом силом води се когнитивни рат против Русије на естради, где слободно наступају музички састави и солисти који су се изјаснили против Специјалне војне операције или су отворени русофоби. У почетку СВО на ТВ каналима приказивани су амерички ратни филмови у којима се популарисала армија САД. Шта је то ако није удар на самосазнање руских гледалаца. А тек шта се догађа на интернету, не треба ни говорити.

Запад улаже огромна средства у тзв. Грађанско друштво, свемогуће невладине организације, „просветитељску делатност“, образовне и културне програме, опозиционе блогере, медије, при чему је главни циљ неприметно репрограмриање становника Русије, како би их потом уништили.

Да је нешто тако могуће сведоче трагични догађаји у Украјини, где је после распада СССР-а Англосаксонцима пошло за руком да створе непријатељску државу – управо методама когнитивног рата, тј. преформатирањем њиховог мозга.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/politika/pole_bitvy__mozg_873.htm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *