Икона: Смрт Блажене Теодоре
За вернике није мистерија да постоји живот након смрти, то је или вечно блаженство или су вечне муке. Велики број предања је посвећен овом питању – шта нас чека са друге стране?

Тест дуговечности

Људи су од давнина писали о животу после смрти. Најпознатија легенда се појавила у X веку у Византији: „Прича блажене Теодоре о митарствима“ (врста царине на коју душа наилази након смрти на свом уздизању ка Богу).
Легенда говори о томе како се неком Григорију, ученику преподобног Василија Новог, у сну појавила покојна служавка његовог наставника, Теодора. Она му је рекла да човек након смрти види загробне силе.
Блажена Теодора

„Подигли су буку и викали су: једни су викали као стока и звери, други су лајали као пси, неки су завијали као вуци, а други су роктали као свиње. Сви су дивљали, претили једни другима, шкргутали зубима као да желе да ме поједу; припремали папире у којима су записана сва моја лоша дела“, пише у предању.

Затим, душа уз пратњу два анђела се са земље уздиже на небо – у рај. Међутим, пут је блокиран нечистом силом која седи на 20 степеница на митарствима. Свако је посвећено одређеном греху – лажи, зависти, шкртости и другим.
Искушења, према легенди, трају четрдесет дана. Ако душа није успела са њима да се избори, онда је „кнезови у митарствима киднапују, жестоко муче и одводе на дно пакла и држе је тамо везану до Страшног суда Христовог. Они који дођу до краја постижу вечно блаженство.

Свако има своје место

У Русији је постојала легенда по угледу на византијско „Митарство“ – „Ход Богородице по мукама“, која се појавила око XII века.
Након смрти и васкрсења Христа, Богородица је живела у Јерусалиму и сваки дан је ишла да се моли на Елеононској гори. Тамо јој се одједном показао архангел Михајло и „повео је да својим очима види места где се муче грешници“.
На једном месту су били пагани који „бораве у вечној тами и туги“, а на другом у реци пуној ватре су тонули они које су проклели родитељи и лажни сведоци.
У другом делу пакла су се на врелом камењу мучили они који су каснили на недељно богослужење. У близини, на гвозденом дрвету, клеветници су били обешени за језике.
На крају, поражена оним што је видела, Богородица се обраћа Господу и моли га: „Владико, молим за твоју милост за хришћане“. Господ се сложио и дао грешницима повластице у периоду „од Великог четвртка до дана Свете Тројице“.
Али, као и легенда о Теодори, „Ход Богородице“ је лепа измишљена прича, кажу свештеници. У Светом писму о посмртном искуству прича се само на тему васкрса Христовог вољеног пријатеља Лазара из Витаније.
Митарства

Исцељење Лазара

Према писањима у Јеванђељу, Лазар је био болестан и молио је Спаситеља да га исцели. Међутим, Исус уместо да оде до њега, он је „боравио два дана на том месту на коме се и налазио“. Тек кад је Лазар умро тек је тада Исус кренуо на пут.
У тренутку када је стигао Лазар је био мртав већ четири дана. Исус је тражио да се скине камен са гробнице и гласно га позвао: „Лазаре! Изађи!“ Очевици су били запањени, јер је он умотан у плаштаницу изашао из пећине.
Међутим, нема више прича о Лазару. Према раним предањима, Христов пријатељ је живео још 30 година и постао је епископ на Кипру. Сви који су га видели су тврдили: „Био је мрачан и скоро се никада није смејао“. Шта је Лазар видео?
Црква зна само да је човекова душа бесмртна. Када Господ поново дође на земљу због Страшног суда, сви људи ће васкрснути. Приче сличне „Теодориним митарствима“ сматрају се религиозном мистиком.
У XX веку су поткрепили ту причу медицинским случајевима. Људи који су преживели клиничку смрт су причали „како су излазили из свог тела, осећали спокој, смирење, ходали по тамном ходнику на чијем је крају била светлост“.
Други људи су говорили сасвим супротно да су осетили „неописив страх, веома јаку ватру и чули људе који кукају од болова“.
Научници још увек не могу да то објасне. Једни говоре да та сведочанства потврђују реалност загробног света, а други то објашњавају халуцинацијама које настају услед метаболичких поремећаја. Међутим, остаје чињеница да је искуство клиничке смрти слично ономе које је описано у хришћанским предањима.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20230316/blazena-teodora-je-bila-u-pravu-sta-vidi-covek-nakon-smrti-1152560601.html
One thought on “„Блажена Теодора је била у праву“: Шта види човек након смрти”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *