ЗА ТВ N1 САРАЈЕВО РЕКАО ДА МОСКВА СТОЈИ ИЗА „НАСИЛНОГ УСТОЛИЧЕЊА“ ЈОАНИКИЈА

* „Током ноћи (4. на 5- септембар) стигао је неки велики притисак са неког моћног места, а по мени то није Београд. И сам Београд је вероватно био мета тог притиска. Председник Владе Црне Горе доноси одлуку да се силом иде на Цетиње онога тренутка када добија подршку про-руског блока… Проценили су да је Запад, НАТО, ЕУ у конфузији и једном стању парализе и да их треба понизити атаком и хибридним ратом против једне мале чланице НАТО-а на Балкану. Упркос томе… Црна Гора неће постати сателит Москве“        

* „Иза („српског света“) стоји намера и циљ враћања у деведесете. Некада је била ‘велика Србија’ сада ‘српски свет’. Који српски свет? (…) Ја да сам председник Србије не би ниједан министар могао да говори нешто што није државна политика. Тешко том ‘српском свету’ за којег се Вулин залаже”

* ФАКТИ: Свим што је рекао Вук Драшковић је најбоље сам објаснио зашто није нити ће икада бити председник Србије, а ни министар. Зашто се свео на политичку величину Чеде Јовановића. Исконструисао је да је Здравко Кривокапић одлучио да „силом иде на Цетиње“, па и да буде инструмент хибридног напада на једну чланицу НАТО, а он је – хеликоптерским довожењем патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија до Цетињског манастира – само омогућио закониту смену на трону Светог Петра Цетињског и обесмислио барикаде силе на путевима од Подгорице и Будве ка Цетињу. Сад је још јасније како је Драшковић успео да  већини Срба огади сваку српску обнову у његовој интепретацији и са његовим лидерством. Како је равногорство завео у слепу улицу. А да ли је „српски свет“ повратак у деведесте, а Вулин најподеснији за његовог барјактара – то у Србији нико релевантан неће претресати са Драшковићем. Може он то са онима којима је мио у Сарајеву и Подгорици

_____________________________________________________

ПРЕДСЕДНИК Српског покрета обнове Вук Драшковић изјавио је у Прессингу ТВ Н1 Сарајево да иза, како је рекао, насилног устоличења митрополита црногорско-приморског Јаоникија на Цетињу, стоји Москва. Изнео је и критике на рачун министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина који се јавно залаже за тзв. „српски свет“.

„Оно што знам јесте да су провладини медији у Србији већ у 11 сати 4. септембра објавили да тог устоличења неће бити. Током ноћи стигао је неки велики притисак са неког моћног места, а по мени то није Београд. И сам Београд је вероватно био мета тог притиска. Председник Владе Црне Горе доноси одлуку да се силом иде на Цетиње онога тренутка када добија подршку про-руског блока“, рекао је Драшковић, говорећи о устоличењу митрополита Јоаникија.

Драшковић је, међутим, поручио да упркос, како је рекао, великим напорима Црна Гора неће постати сателит Москве.

“Проценили су да је Запад, НАТО, ЕУ у конфузији и једном стању парализе и да их треба понизити атаком и хибридним ратом против једне мале чланице НАТО-а на Балкану. Погледајте шта се догађа после свега овога, стижу похвале из званичне Москве, а не из Београда“, рекао је он.

Упркос инсистирању водитеља сарајевског Прессинга да говори о улози председника Србије Александра Вучића у догађајима на Цетињу, Драшковић је махом избегавао ту тему.

“Он је сам о томе говорио, да је само пратио збивања. Ја стварно не знам у ком правцу је утицао“, казао је лидер СПО.

Упитан о тзв. „српском свету“ за који се јавно залаже министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, Драшковић је рекао да се о тој идеји много прича и да је због тога огорчен.

„Иза тога стоји намера и циљ враћања у деведесете. Некада је била ‘велика Србија’ сада ‘српски свет’. Који српски свет? (…) Ја да сам председник Србије не би ниједан министар могао да говори нешто што није државна политика. Тешко том ‘српском свету’ за којег се Вулин залаже”, поручио је Драшковић.

       ИЗВОР: https://rs.n1info.com/region/vuk-draskovic-tesko-tom-srpskom-svetu-za-ko…, Факти

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *